Main menu

header

Reţete cu carne de berbecuţ

940 26 1de Roxana Istudor şi Flori Pintea

Fragedă, suculentă, cu o aromă de excepție, carnea de berbecuț este irezistibilă pentru milioane de oameni. Grație unei versatilități deosebite a texturii sale, această carne este delicioasă și cu cartofi, și cu orez, și cu morcovi, și cu fructe…

Read more: Reţete cu carne de berbecuţ

Reţete de peşte din cartea de bucate a FAO

939 26 1de Simona Lazăr

În ultimii ani, FAO (Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură) ne-a obișnuit cu aducerea în atenția publicului gourmand din toată lumea a unor rețete deosebite, selectate și culese după diverse criterii, precum țări și regiuni („Cartea de bucate a Kenyei”), formele de relief („Cartea de bucate a munților”) sau ingredientul de bază - cum este și această „Carte de bucate din pește”, lansată la finele anului trecut. Am preluat și noi câteva dintre aceste delicioase rețete, alese din capitolul care supune atenției preparate naționale de la Dunăre la lacul Issyk-Kul, cel de al doilea lac din lume, ca mărime, după Titicaca. Rețetele oferite de Cartea de bucate FAO reprezintă două treimi din țările planetei, „și de aceea știm ce va ajunge pe platoul lumii”, spun realizatorii ei, care subliniază: „A mânca pește este una dintre marile plăceri ale vieții. Această carte provine din această noțiune: conține zeci de rețete din toate regiunile principale ale planetei. Dacă vă plac fructele de mare, alimentele acvatice și produsele pescărești, veți găsi ceva aici pentru dumneavoastră. Nevoia de a împărtăși o parte din acea bogăție culinară a fost un motiv suficient pentru a aduce acest volum la viață”.

Read more: Reţete de peşte din cartea de bucate a FAO

Premiile „James Beard“ 2023, Chicago Reţete fastuoase de la finaliştii „Oscarurilor gastronomice“

938 26 1de Roxana Istudor şi Flori Pintea

Lyric Opera, din Chicago, a găzduit recent un eveniment supranumit „Oscarurile gastronomice”: Premiile „James Beard” 2023. Chefii remarcați în cadrul acestei gale sunt binecunoscuți în industrie și au cucerit juriul cu preparate care combină tendințe și evoluții ultramoderne cu accente tradiționale.

Read more: Premiile „James Beard“ 2023, Chicago Reţete fastuoase de la finaliştii „Oscarurilor gastronomice“

Delicii de fiecare zi Reţete speciale cu miere

937 26 1de Roxana Istudor şi Flori Pintea

Adevărat nectar al zeilor, mierea este un superaliment, un supervindecător și un superdeliciu. Acest neprețuit produs al albinelor este un ingredient care face din orice prăjitură o vedetă culinară, întrucât parfumul său unic scoate în evidență diverse combinații de gusturi și arome, deserturile cu miere fiind unele dintre ele mai rafinate și mai gustoase.

Read more: Delicii de fiecare zi Reţete speciale cu miere

Trucuri simple pentru a face prăjituri de casă mai „sănătoase“

936 26 1de Daria Mândru şi Flori Pintea

Mulți dieteticieni au ajuns în ultimul timp la concluzia că niciun aliment nu ar trebui să fie complet interzis, pentru a avea o nutriție echilibrată și un regim de viață sustenabil. Dieteticiana Kelly Hogan spune chiar că și prăjiturile de casă pot să fie mai sănătoase, fără a sacrifica gustul, cu doar câteva trucuri simple. Iată câteva strategii pentru a obține un echilibru între savoare și ingrediente benefice dumneavoastră.

Read more: Trucuri simple pentru a face prăjituri de casă mai „sănătoase“

Gustul potrivit Reţete rapide cu linte

935 26 1de Roxana Istudor şi Flori Pintea

Gust de nucă… textură cremoasă… savoare versatilă… Lintea, cereală fără gluten, campioană a aportului de fibre, poate fi vedeta unei liste impresionante de meniuri rapide și savuroase, ideale pentru toți cei care vor să mănânce bine și să rămână în formă.

Read more: Gustul potrivit Reţete rapide cu linte

Reţete culese din bazarul din Istanbul

934 26 1de Valentin Țigău

Privați de gustul călătoriilor, în aceste vremuri de cumpănă planetară, putem pleca de-acasă, din oraș, din lumea noastră, cu ajutorul câtorva ingrediente. Un condiment, o aromă, un parfum... sunt uneori prea-îndeajuns! Și vreau acum aminte să-mi aduc (și să vă aduc) de bazarul din Istanbul, în care te „îmbată” damful general de condimente puternice, care plutește deasupra tuturor celorlalte tipuri de magazinașe și tarabe. Un loc fascinant (mai ales pentru pasionații de shopping), de unde poți cumpăra orice altceva - de la eșarfe cu bănuți de prins în jurul șoldurilor la genți de piele colorată, de la lumânări de ceară parfumată la vase de aramă, șaluri și rochițe, de la trandafiri pentru ceai la sugiuk și cofeturi..., că doar te afli în cel mai mare bazar al lumii!

Read more: Reţete culese din bazarul din Istanbul

Secretul transformării unui meniu într-un deliciu Reţete de (şi cu) unt aromatizat

933 26 1de Roxana Istudor şi Carmen Bădulescu

Untul este acel ingredient care poate transforma un meniu obișnuit într-un deliciu. Adăugând textură, savoare și o notă de noblețe preparatelor, untul amestecat cu diverse ierburi aromatice duce plăcerea gustului dincolo de frontiere. Combinațiile sunt nenumărate, astfel încât se poate opta doar pentru condimentele preferate.

Read more: Secretul transformării unui meniu într-un deliciu Reţete de (şi cu) unt aromatizat

Gusturi regale Reţete de la Palatul Buckingham

932 26 1de Roxana Istudor şi Adrian Barna

În cel mai deplin spirit britanic, preparatele care se servesc la Palatul Buckingham reflectă tradiţia monarhiei. Noua domnie care începe, cea a Regelui Charles al III-lea, păstrează în centru aceleaşi repere gastronomice - meniuri delicioase, sănătoase, simple și, mai ales, de sezon și cu ingrediente ușor de procurat. Cartea de bucate „Royal Teas” („Ceaiuri regale”), a bucătarilor regali Mark Flanagan și Kathryn Cuthbertson, reflectă pe deplin faptul că preparatele cu care se delectează membrii Familiei Regale a Marii Britanii, generaţie după generaţie, cuceresc prin gust și eleganța prezentării.

Read more: Gusturi regale Reţete de la Palatul Buckingham

O varietate de reţete culese de la locuitorii celor mai înalte aşezări de pe planetă Bucătăria munţilor

931 26 1de Simona Lazăr

Peste 70 de rețete, reprezentând 27 de țări de pe 5 continente - astfel poate definit volumul „Mountain recipes: Cooks in high places” pe care FAO (Food and Agriculture Organization of the United Nations) a pregătit-o și lansat-o, într-un efort concertat, din ultimii ani, de a face cunoscute lumii cele mai apreciate rețete ale planetei. Bucătăria montană a captat interesul bucătarilor și editorilor colaboratori ai FAO. Cartea conține și 30 de rețete de la concursul organizat de FAO de Ziua Internațională a Muntelui (în 2019), a cărui câștigătoare a fost nepaleza Ashmita Lama, din Valea Sinja. „Pe măsură ce veți găti” - spun realizatorii cărții - „vă veți aminti rolul pe care îl joacă munții în hrana noastră, în cultura noastră, în viața noastră de fiecare zi”.

Read more: O varietate de reţete culese de la locuitorii celor mai înalte aşezări de pe planetă Bucătăria...

Sănătate şi saţietate Cele mai gustoase salate de cartofi

930 26 1de Roxana Istudor şi Adrian Barna

Sănătoși, sățioși, plini de fibre și vitamine, cartofii sunt legume extrem de versatile, care permit nenumărate meniuri diverse. Unele dintre cele mai gustoase și mai populare feluri pe bază de cartofi sunt salatele, în infinitele lor variațiuni, preferate și gătite în toată lumea.

Read more: Sănătate şi saţietate Cele mai gustoase salate de cartofi

Reţete pentru masa de Paşti, din primul bestseller culinar românesc „Buna menajeră“ a „colonelesei“ Ecaterina Steriady

929 24 1de Simona Lazăr

Volumul „Buna menajeră”, de Ecaterina (col.) Steriady, din care am extras câteva rețete care să vă inspire pentru masa pascală este prima carte de bucate românească din timpul lui Carol I. În epocă, o carte de bucate se număra printre piesele de rezistență ale trusoului de nuntă. Cărții asupra căreia ne vom opri acum îi putem conferi mai multe „titluri”: cea dintâi carte de bucate din timpul lui Carol I, cea dintâi publicată într-un oraș de provincie (s-a tipărit prima dată la Galați, în 1871), cea mai longevivă carte de bucate românească antebelică, primul nostru bestseller culinar (veritabil).

Read more: Reţete pentru masa de Paşti, din primul bestseller culinar românesc „Buna menajeră“ a...

Să ne „pregătim“ stomacul pentru mesele îmbelşugate care vor urma după Postul Mare Preparate mănăstireşti din vechime

928 27 1de Valentin Țigău

Dacă fixăm începuturile creștinismului - ca și, mai apoi, pe cele ale vieții mănăstirești - în ținuturile din partea estică a Mediteranei, Grecia este exponențială (cu Athosul, cu Meteorele ș.a.) și se cuvine să căutăm în același areal rețetele reprezentative pentru marile sărbători ortodoxe. Înainte de Paști - „Pesah” sau „trecerea” dinspre moarte spre Viață și dinspre întuneric spre Lumină - însoțindu-l pe Hristos, creștinul marchează încă un moment emblematic: Intrarea Domnului în Ierusalim. Sau Floriile! Care vin nu doar cu soare (vorba poetului), ci și cu bucate ritualice - de legume, fructe de mare și pește -, reţete culese de noi de prin mănăstirile grecești.

Read more: Să ne „pregătim“ stomacul pentru mesele îmbelşugate care vor urma după Postul Mare Preparate...

O legumă acrişoară în deserturi delicioase Reţete cu rubarbă

927 26 1de Roxana Istudor şi Flori Pintea

Tulpinile de rubarbă, pline de antioxidanți, vitamine și minerale, acrișoare, parfumate, delicioase, sunt ingrediente-vedetă ale unui mare număr de feluri culinare, de la salate la feluri principale. Dar poate nicăieri savoarea acestei legume unice nu este mai apreciată decât în rețetele de deserturi.

Read more: O legumă acrişoară în deserturi delicioase Reţete cu rubarbă

Reţete româneşti de peşte, pentru masa de Buna Vestire

926 23 1de Simona Lazăr

La Buna Vestire (25 martie) începe pământul a prinde culoare verde, ieşind iarba şi toate celelalte plante. De asemenea, încep a zbura de colo-colo insecte, în zare se văd primele rândunele, iar cucul începe a-și spune cântecul, în fiecare dimineață.

Read more: Reţete româneşti de peşte, pentru masa de Buna Vestire

Parfum, savoare şi… antioxidanţi Reţete-surpriză cu seminţe de mac

925 26 1de Roxana Istudor şi Flori Pintea

De fiecare dată când vine vorba despre semințele de mac în bucătărie, primul gând este la delicioase deserturi. Dar minunatul condiment este suficient de versatil încât să dea un gust de excepție unor feluri principale sau antreuri savuroase, surprinzătoare.

Read more: Parfum, savoare şi… antioxidanţi Reţete-surpriză cu seminţe de mac

Delicii cu beneficii Reţete savuroase de supe energizante

924 26 1de Roxana Istudor şi Flori Pintea

Pentru acele zile în care oricine se poate simți stors de puteri, ușor răcit sau slăbit, unele rețete de supă au capacitatea de a energiza și de a repune organismul pe picioare în foarte scurt timp. Pline de vitamine, hidratante și parfumate, cele mai faimoase supe pentru recăpătarea forțelor sunt binevenite oricând, grație gustului delicios.

Read more: Delicii cu beneficii Reţete savuroase de supe energizante

Frugalitatea nordului extrem Retete arctice

923 26 1de Roxana Istudor şi Silviu Ghering

Mult mai simplă și mai frugală decât gastronomiile sudice, bucătăria arctică este, practic, un mod de a trata hrana pe care oamenii îl redescoperă. Bazate pe puținele soluții pe care le oferă natura, încărcate de proteine, dar în același timp foarte sănătoase, felurile de mâncare din nordul extrem stârnesc interesul chefilor din toată lumea, care le perpetuează sau le reinterpretează, grație unei comuniuni neîntrecute cu resursele lumii naturale. Carnea de vânat care stă la baza acestor preparate se găsește congelată în unele supermarketuri.

Read more: Frugalitatea nordului extrem Retete arctice

Savoarea primei mese a zilei Reţete internaţionale pentru micul dejun

922 26 1de Roxana Istudor şi Flori Pintea

Micul dejun este o masă crucială pentru foarte mulți oameni. În toată lumea, această primă savoare a zilei este marcată cum se cuvine, prin feluri consistente, dar ușoare, care să asigure necesarul de energie pentru cât mai multe ore și să pună organismul în funcțiune.

Read more: Savoarea primei mese a zilei Reţete internaţionale pentru micul dejun

„Jucatul nunţii cu 12 colaci“ şi alte obiceiuri din Lunca Prutului de Jos Vera Caminschi: „Muzeul Pâinii din Văleni este un muzeu viu, care «se pipăie» şi se gustă“

921 26 1de Simona Lazăr

Călătorind peste apa Prutului, în zona „luncii” care precede vărsarea acestui râu-graniță în apele Dunării, aveam să cunoaștem o comunitate aparte, mândră de istoria ei, care îl pomenește, între alții pe fiul lui Ștefan cel Mare, Petru Rareș „Pescarul” sau „Majarul”. Între multele variante ale legendei, una zice că acolo, la Văleni, ar fi primit acesta vestea că a fost ales să urce pe tronul Moldovei. Mai există acolo, în Văleni, și „legende” mai noi, precum este cea a bunicii Vasilina, bătrâna al cărui chip a făcut înconjurul lumii atunci când, la Eurovision, a devenit personajul-cheie al cântecului formației Zdob și Zdub, din „Bunica bate toba” (dar despre povestea ei și a soțului ei, meșter de tobe și alte instrumente muzicale tradiționale, vom mai avea prilejul să vorbim). Tot la Văleni, în Lunca Prutului de Jos, în Republica Moldova, am întâlnit-o și pe Vera Caminschi (foto), fondatoarea Muzeului Pâinii, cu care am stat... la Taifasuri!

Read more: „Jucatul nunţii cu 12 colaci“ şi alte obiceiuri din Lunca Prutului de Jos Vera Caminschi: „Muzeul...

O aromă inedită pentru meniuri tradiţionale Reţete speciale cu mentă

920 26 1de Roxana Istudor şi Flori Pintea

Vedetă a medicinei tradiționale, plantă aromatică de excepție, menta este apreciată în toată lumea și pentru aspectul său proaspăt, și pentru aroma deosebită, și pentru proprietățile vindecătoare remarcate din cele mai vechi timpuri. Rețetele cele mai obișnuite devin imediat unele foarte speciale prin simpla adăugare a acestui condiment excepțional.

Read more: O aromă inedită pentru meniuri tradiţionale Reţete speciale cu mentă