Main menu

header

„Peştele poporului“, vedetă a meniurilor tradiţionale româneşti Reţete cu caras

963 26 1de Roxana Istudor şi Flori Pintea

Carasul este cel mai cunoscut şi răspândit peşte de apă dulce din România. Ca unul dintre cei mai „iubiţi” peşti de la noi, nu doar pentru gustul dulce, pufos și foarte savuros, al cărnii sale, carasul este apreciat și pentru proprietăți nutriționale remarcabile, care îl fac un aliment recomandat tuturor, de la copii și femei însărcinate până la adulții în vârstă.

Read more: „Peştele poporului“, vedetă a meniurilor tradiţionale româneşti Reţete cu caras

Dietă specială pentru sezonul virozelor

962 26 1de Simona Lazăr

Anotimpul rece vine cu o mulțime de provocări culinare, care ne strâng în jurul mesei. Să nu spuneți că nu v-ați bucurat deja de masa de „lăsatul secului” - bogată și savuroasă? Și cu siguranță așteptați, ca toți românii, fasolea cu ciolan din târgurile stradale, care au loc de Ziua Marii Uniri. Și „pomana porcului”. Și masa de Crăciun... Dar ceea ce nu ne place atât de mult, când vine anotimpul rece, este atunci când apare gripa sau o răceală.

Read more: Dietă specială pentru sezonul virozelor

Cel mai dulce brand de ţară Baclavaua, un deliciu global

961 26 1de Roxana Istudor şi Flori Pintea

Popularitatea internațională a baclavalei demonstrează o dată mai mult că un desert simplu, într-o combinație delicioasă și cu puține ingrediente, poate străbate secolele și meridianele, devenind un deliciu global.

Read more: Cel mai dulce brand de ţară Baclavaua, un deliciu global

Gust extrem Cele mai ciudate variante de îngheţată

960 26 1de Roxana Istudor şi Flori Pintea

Cine nu iubește înghețata, desert încântător care poate schimba orice dispoziție sumbră? Fie că este o zi fierbinte de vară sau o noapte răcoroasă de iarnă, înghețata este un răsfăț care nu cunoaște anotimp. Dată fiind această popularitate enormă, cunoscutele variante de ciocolată sau vanilie au fost îmbogățite cu numeroase alte combinații, dintre care unele trec la ceea ce poate fi numit gust extrem.

Read more: Gust extrem Cele mai ciudate variante de îngheţată

„Ciudăţenii“ ale sistemului stelelor Michelin

959 26 3de Roxana Istudor şi Daniel Şuta

În ciuda faptului că a fost fondat în 1900, sistemul de evaluare cu stele Michelin al Ghidului pentru restaurante nu a început până în 1926. Primele 26 de ediții ale ghidului au arătat… benzinării, hoteluri și localuri, mai târziu intervenind și trimiterea de „inspectori”. Astăzi, a obține stele Michelin este pentru mulți chefi un scop în viață, chiar dacă sistemul are unele aspecte mai ciudate.

Read more: „Ciudăţenii“ ale sistemului stelelor Michelin

Cafeaua cu dovleac, deliciu sănătos în spiritul toamnei

959 26 1de Camelia Onciu

Latte-urile cu dovleac au devenit extrem de populare în ultimii ani. Nu este deloc greu și durează doar cinci minute să preparați singuri această rețetă de cafea cu lapte și dovleac, mai sănătoasă și mai gustoasă decât versiunile industriale, pline de calorii, zahăr adăugat și conservanți.

Read more: Cafeaua cu dovleac, deliciu sănătos în spiritul toamnei

Cereale redescoperite Reţete sănătoase cu sorg

958 26 1de Roxana Istudor şi Flori Pintea

A cincea cea mai cultivată cereală din lume este mai mult decât un deliciu - este foarte sănătoasă, întrucât nu conține gluten. Boabele ca atare pot fi vedete ale unor rețete minunate, iar făina de sorg dă la iveală deserturi savuroase.

Read more: Cereale redescoperite Reţete sănătoase cu sorg

Deliciul crustelor Reţete spectaculoase de fripturi glazurate

957 26 1de Roxana Istudor şi Flori Pintea

Atunci când o friptură miroase îmbietor și arată extraordinar, este un deliciu gastronomic pe care mulți îl consideră inegalabil. Pentru amatorii de carne parfumată sau condimentată cu diverse glazuri, marii bucătari ai lumii au inventat formule care transformă acest preparat într-un festival al gustului.

Read more: Deliciul crustelor Reţete spectaculoase de fripturi glazurate

Călătorie culinară pe Dunăre, de la izvoare la vărsare

956 26 1de Simona Lazăr

Vă invit într-o călătorie gastronomică pe Dunăre, de la izvoarele sale, în Munții Pădurea Neagră din Germania, până la „gurile” fluviului, adică acolo unde, prin cele trei brațe ale sale, se varsă în Marea Neagră, formând una dintre cele mai frumoase delte din Europa și din lume. Dacă e să ne referim la izvoarele Dunării, trebuie să știți că forma de plural este cât se poate de potrivită, pentru că fluviul pe care îl știm „ia naștere” prin „împletirea” apelor a două pâraie din munții germani: Brigach și Breg, care se întâlnesc în dreptul localității Eschingen, de aici și numele de „Donaueschingen” (izvoarele Dunării) - „Donau” fiind denumirea germană pentru „Dunăre”. După Volga, care curge în Rusia, Dunărea este cel mai lung fluviu din Europa. El parcurge 3.019 km (de la cel mai îndepărtat izvor), din care 2.852 din punctul de întâlnire de la Eschingen.

Read more: Călătorie culinară pe Dunăre, de la izvoare la vărsare

Un eveniment inedit în care vor concura nouă echipe István Szabó: „Prin «Întrecerea gulaşurilor» vrem să punem în valoare natura şi cultura locului“

955 26 1de Gheorghe Zmaranda

Pe dealurile Transilvaniei, la numai 12 km în linie dreaptă de Făgăraș, în 2007 începea să se scrie povestea a ceea ce astăzi este Ferma de Biodiversitate Cobor. Aici, în satul Cobor, Markus Jebsen, pasionat de natură și om de afaceri care și-a donat o mare parte din avere parcurilor naționale și proiectelor de conservare din întreaga lume, începe să cumpere teren agricol abandonat, teren ce fusese folosit şi suprapăşunat. De-a lungul timpului, organizaţia lui Markus a cumpărat şi trei clădiri ruinate de timp și face primii pași în a le renova într-un mod sustenabil, cu materiale locale și naturale, păstrând arhitectura tradiţională. În 2015, Markus Jebsen donează totul Fundaţiei Conservation Carpathia, cea care aduce o viziune total nouă, transformând terenurile și casele într-o fermă de biodiversitate. Pe 14 octombrie, ferma Cobor va găzdui un eveniment inedit, spune István Szabó (foto), manager Afaceri Verzi la Fundația Conservation Carpathia. Întrecerea gulașurilor va aduce în prim-plan mai multe variante și rețete a acestui preparat, dar și creativitatea și priceperea bucătarilor.

Read more: Un eveniment inedit în care vor concura nouă echipe István Szabó: „Prin «Întrecerea gulaşurilor»...

Cele mai savuroase reţete de omletă

954 26 1de Roxana Istudor şi Flori Pintea

Încărcat de proteine, oul este acel aliment unic, care asigură forță, sațietate și menține o greutate corporală optimă. În plus, este o adevărată vedetă a unuia dintre cele mai iubite feluri culinare, omleta, care poate deveni un spectacol culinar.

Read more: Cele mai savuroase reţete de omletă

Reţetele favorite ale celebrităţilor

953 26 1de Roxana Istudor şi Silviu Ghering

Unele dintre cele mai vizibile celebrități ale planetei au unele dintre cele mai obișnuite preferințe alimentare, demonstrând că unele meniuri și gusturi sunt universal irezistibile.

Read more: Reţetele favorite ale celebrităţilor

Când arta gătitului „coboară“ printre oamenii în nevoie José Andrés, chef-ul care a creat o armată de „salvatori“ culinari

952 26 1de Roxana Istudor şi Adrian Barna

Înainte ca bucătarul José Andrés să devină faimos pentru World Central Kitchen, era deja pe culmile profesiei sale. Iar într-o zi a decis să-și pună priceperea alături de empatie și astfel a luat ființă un proiect uluitor, unic.

Read more: Când arta gătitului „coboară“ printre oamenii în nevoie José Andrés, chef-ul care a creat o armată...

Felii de bucurii culinare Deserturi cu cafea

951 26 1de Roxana Istudor şi Flori Pintea

Cafeaua este iubită în toată lumea, consumată în atâtea variante, încât aproape li s-a pierdut șirul, și nu întâmplător: energizează și are un gust minunat. Practic, această băutură este atât de populară, încât s-au inventat și deserturi care o au ca ingredient-vedetă.

Read more: Felii de bucurii culinare Deserturi cu cafea

Reţete prietenoase cu rinichii

950 26 1de Georgiana Mihalcea

Dacă aveți o boală cronică de rinichi sau o funcție renală redusă, medicul dumneavoastră vă poate sugera o dietă pentru rinichi (numită și dietă renală). Alimentele dintr-un astfel de regim alimentar au cantități mai mici de sodiu, proteine, potasiu sau fosfor. Vă prezentăm 5 rețete care au grijă de sănătatea rinichilor și care sunt și extrem de gustoase!

Read more: Reţete prietenoase cu rinichii

Un ingredient pentru viaţă lungă şi sănătoasă Reţete cu spirulină

949 26 1de Roxana Istudor şi Flori Pintea

Sinonimă cu un stil de viață sănătos, spirulina comercializată sub formă de pulbere a intrat în numeroase rețete cărora le dă culoare vie, fermecătoare, aromă unică și un set de beneficii fără egal. Preparatele care au în compoziție acest ingredient apreciat de medici, de nutriționiști și de sportivi sunt suficient de variate și de gustoase încât să atragă pe oricine.

Read more: Un ingredient pentru viaţă lungă şi sănătoasă Reţete cu spirulină

2-3 septembrie, cel mai mare eveniment de promovare a comunităţilor pescăreşti din Tulcea Festivalul Borşului Lipovenesc de la Jurilovca

949 27 1de Gheorghe Zmaranda

Dobrogea. Tărâm al apelor, al legendelor. Splendidă în fiecare anotimp al anului, Dobrogea este un fel de portal către timpuri îndepărtate care te poartă spre cetățile romane construite aici, Enisala, Argamum, Histria. Sunt doar câteva dintre numele cetăților istorice din regiune. Dacă nu ești pasionat de istorie, Dobrogea te cucerește cu frumusețea și simplitatea satelor pescărești, cu peisajele lacustre și biodiversitatea rezervațiilor naturale. Printre cele mai cunoscute destinații din Dogrogea este comuna Jurilovca, apreciată ca fiind una dintre cele mai importante comunități pescărești din Rezervația Biosferei Delta Dunării şi un important punct de atracţie turistică. Festivalul Borșului Lipovenesc de la Jurilovca, organizat anul acesta în 2-3 septembrie, este un eveniment care onorează tradițiile oamenilor de aici și care permite turiștilor să descopere tradițiile ancestrale ale locului.

Read more: 2-3 septembrie, cel mai mare eveniment de promovare a comunităţilor pescăreşti din Tulcea...

Frăgezime până la ultima fibră Reţete de marinade pentru fripturi aromate

948 26 1de Roxana Istudor şi Adrian Barna

Nimic nu se compară cu o friptură din carne lăsată la marinat, parfumată, delicată, suculentă, fragedă până la ultima fibră. Din Roma antică până azi, obiceiul marinării cărnurilor a evoluat până la artă.

Read more: Frăgezime până la ultima fibră Reţete de marinade pentru fripturi aromate

Provocări culinare dintr-o celebră provincie franceză Reţete din Champagne

947 26 1de Simona Lazăr

Una dintre cele mai reprezentative provincii ale Hexagonului, în ceea ce privește spiritul pur franțuzesc, Champagne, nu înseamnă doar... vin spumos, efervescent, cu gust perfect de sărbătoare. În această provincie a Franței s-au născut Racine și La Fontaine, Colbert și Mignard. Și tot aici peisajul e presărat cu catedrale și mănăstiri care se remarcă prin stilul arhitectural zis „ogival” sau „francigenum”, care sintetizează noblețea și farmecul Franței. În egală măsură este și o regiune a gastronomilor de geniu și nu doar a vinificatorilor care au creat un produs unic, cu denumire controlată, până într-atât încât nu este permisă folosirea termenului de „șampanie” decât pentru vinurile „șampa- nizate” aici, în cazul celorlalte fiind permise doar denumiri ca „spumoase” și „spumante”. Evident, vinul specific din Champagne se regăsește și în mâncărurile de aici ori măcar se va potrivi, organic, cu aceste mâncăruri.

Read more: Provocări culinare dintr-o celebră provincie franceză Reţete din Champagne

Un concept pe care l-au împrumutat din lumea vinului Ioana Coca: „Suntem o nanoberărie artizanală în care experimentăm o multitudine de gusturi“

946 26 1de Gheorghe Zmaranda

Ioana Coca (medalion) și Laurențiu Mândrilă sunt doi tineri antreprenori pasionați de fabricarea berii artizanale. Ioana spune despre ea și partenerul ei de afaceri că au învățat totul pe cont propriu, fără a avea vreo specializare în acest sens. Au început inițial prin a produce bere în casă și au descoperit astfel că există o întreagă comunitate de berari amatori. Au participat la concursuri dedicate berii artizanale și au câștigat premii la competiții din România, Ungaria, Slovacia, Slovenia și Croația între 2013 și 2015, lucru care i-a încurajat să deschidă în 2017 microberăria Oriel. Micuța lor fabrică de bere le permite să exploreze o multitudine de gusturi și să scoată berea din zona ei de confort.

Read more: Un concept pe care l-au împrumutat din lumea vinului Ioana Coca: „Suntem o nanoberărie artizanală...

O cereală, nenumărate posibilităŢi culinare Reţete vegetariene cu porumb

945 26 1de Roxana Istudor şi Flori Pintea

Nu întâmplător oamenii iubesc porumbul - aliment-medicament, cu numeroase beneficii pentru sănătate, acest ingredient este atât de versatil, încât poate fi o vedetă pentru feluri de mâncare clasice sau pentru meniuri exotice ori personalizate.

Read more: O cereală, nenumărate posibilităŢi culinare Reţete vegetariene cu porumb