Main menu

header

777 26 1de Călin Popa şi Florica Pintea

În ultimii ani, de Paște, carnea de ied a început să înlocuiască tot mai mult preparatele din miel. Și nu întâmplător: carnea de ied este bogată în proteine şi minerale, este mai slabă, mai săracă în colesterol chiar decât puiul, inclusiv cel fără piele. În același timp, carnea de ied este fragedă și gustoasă, satisfăcând chiar și cele mai pretențioase gusturi.

Drob

777 26 2Ingrediente: organe de ied - ficat, plămâni, inimă, rinichi - 500 g carne de ied, 6 legături de ceapă verde, 2 legături de usturoi verde, 10 ouă, 4 legături de pătrunjel, 4 legături de mărar, 2 linguri cu pesmet alb, 1 prapure sau aluat de plăcintă, sare şi piper după gust, 1/2 linguriţă cu mentă uscată sau proaspătă, foi de dafin, boabe de piper și ienibahar.

Mod de preparare: se pune carnea de ied şi organele să fiarbă într-o oală încăpătoare, acoperită cu capacul, împreună cu o foaie de dafin şi câteva boabe de piper şi ienibahar. După ce sunt gata, se scot din apă, se lasă la răcit, apoi se taie în cubuleţe mici. Se spală bine ceapa, usturoiul şi verdeţurile şi se toacă mărunt. Într-un vas încăpător se amestecă bine compoziţia cu verdeţurile tocate. Se adaugă cele zece ouă şi pesmetul şi se omogenizează totul. Se potriveşte de sare şi piper. Se aşază totul într-o tavă tapetată cu prapurele. Se pune la cuptor timp de 35-45 de minute, la foc potrivit.

Ciorbă cu leuştean

777 26 3Ingrediente: 1 bucată de carne de ied, cu os, 1 ceapă, 2 morcovi, 1 rădăcină de pătrunjel, 2 cartofi, apă, 1 legătură de leuştean verde, sare, 1 ou, 3 linguri cu smântână grasă.

Mod de preparare: carnea se pune la fiert în apă cu sare, se lasă câteva clocote, apoi se scoate, se clătește și se pune din nou la fiert, împreună cu toate zarzavaturile tocate mărunt și un vârf de cuțit cu sare. Se lasă să fiarbă la foc mic până când se înmoaie carnea, apoi se dă la o parte vasul, se scoate carnea de pe os și se repune în ciorbă. Se bate bine oul cu smântâna şi se adaugă treptat, amestecând încontinuu. La final se presară leușteanul tocat mărunt. Se servește fierbinte, cu ardei iute.

Ied la grătar

Ingrediente: carne de ied, vin alb, puțin ulei, sare, piper boabe, rondele de ceapă, rondele de usturoi, coriandru, rozmarin, dafin, cimbru.

Mod de preparare: se amestecă vinul cu restul condimentelor, adăugate după gust. Se pune carnea de ied, porţionată, şi se lasă vasul acoperit, la rece, peste noapte. A doua zi se scurge marinata şi se pune carnea pe grătarul încins. Friptura de ied poate fi servită cu legume la grătar.

Ied cu legume la slow cooker

777 26 4Ingrediente: 500 g pulpă de ied, 4 cartofi, 1 ardei gras roșu, 1 morcov, 2 roșii, 2-3 căței de usturoi, rozmarin, boia de ardei dulce, sare, piper, 2 roșii mari, 3-4 linguri cu ulei de măsline. Pentru sos: 2-3 roșii.

Mod de preparare: se taie toate legumele cubulețe și se așază în vasul ceramic al slow cooker-ului. Se dezosează pulpa și se taie în bucăți care se aranjează peste legume. Se presară condimentele şi usturoiul tăiat felii peste carne, apoi se toarnă uleiul de măsline. Separat pasați roșiile cu blenderul, adăugați sare și turnați sosul peste carne. Acoperiți cu capacul de sticlă și setați aparatul pentru gătit timp de patru ore.

Stufat

Ingrediente: 6 bucăţi de carne de ied cu os, 2 legături de ceapă verde, 2 legături de usturoi verde, 200 ml suc de roşii, 1 legătură de mărar, 1 legătură de pătrunjel verde, sare, piper după gust.

Mod de preparare: bucăţile de carne porţionate se spală şi se pun la fiert într-un vas încăpător, în apă cu sare cât să le acopere. Se spumează din când în când. Între timp, se spală şi se curăță usturoiul şi ceapa verde, apoi se taie în bucăţi și se pun în oală când carnea este aproape fiartă. Se lasă la fiert zece minute şi apoi se adaugă sucul de roşii şi se mai ţine pe foc zece minute. Se condimentează cu sare şi piper după gust, se stinge focul şi se presară verdeaţa spălată şi tocată mărunt.

Tocană cu ceapă

777 26 5Ingrediente: 1 kg carne de ied (coaste şi gât), 2 linguri cu untură proaspătă de porc, 1 linguriţă cu boia roşie, 1 ceapă albă, 1 ceapă roşie, 1 tulpină de praz, 3 cepe verzi, pătrunjel verde, sare, piper, ridichi și ardei pentru decor.

Mod de preparare: carnea se porţionează, se spală, se tamponează cu un prosop curat și se prăjește în untura de porc până devine crocantă. Curăţaţi, spălaţi şi tocaţi mărunt cepele şi prazul, apoi puneți-le să se prăjească uşor împreună cu carnea. După două minute adăugați un pahar cu apă şi lăsaţi să se înăbuşe zece minute, până scade lichidul şi se formează un sos uşor. Piperaţi, gustaţi de sare, iar la final adăugați codiţe de ceapă verde şi pătrunjel tocat. Se poate servi cu orice garnitură, de la mămăliguță la pire de cartofi.

Ied cu suc de roşii

Ingrediente: 1 kg carne de ied, 1 ceapă, 4 cartofi, 1 ardei gras, 2 linguri cu ulei, 1 sticlă cu suc de roşii, busuioc.

Mod de preparare: se spală carnea și se pune la fiert. Între timp se pregăteşte ceapa tăiată mărunt, ardeiul, cartofii tăiaţi cuburi. Când carnea este aproape fiartă, se prăjeşte ceapa cu ardeiul în ulei, se adaugă carnea și se prăjesc puţin împreună. Se pun cartofii şi sucul de roşii. Dacă este nevoie, se completează cu puțină apă. Când carnea este moale, se pune busuiocul. Se poate servi cu diverse garnituri.

Pulpă la cuptor

Ingrediente: 1,5 kg carne de ied (pulpă), 4 cartofi, 4 morcovi, 2 ardei gras, 6 căței de usturoi, 50 ml ulei, sare, piper, semințe de chimen, cimbru, rozmarin. Pentru marinată: 150 ml vin alb, 50 ml ulei, 4 căței de usturoi, 2 linguri cu muștar, 1 linguriță cu boia de ardei, 1 linguriță cu cimbru uscat, rozmarin proaspăt, 1 linguriță cu semințe de chimen, sare și piper.

Mod de preparare: puneți la un loc într-un vas toate ingredientele pentru marinată și amestecați, să se omogenizeze și să se întrepătrundă aromele. Lăsați carnea la marinat într-un loc răcoros, cel puțin opt ore. La gătire, încingeți cuptorul la 170 de grade Celsius și puneți hârtie de copt într-o tavă potrivită ca mărime. Prelingeți un fir de ulei peste legumele curățate și tăiate bucăți mari, apoi condimentați-le cu ingredientele. Puneți pulpa de ied peste legumele din tavă și turnați peste ea restul de marinată. Acoperiți cu o folie de aluminiu și dați tava la cuptor pentru două ore. Îndepărtați folia, măriți temperatura cuptorului la 200 de grade Celsius și mai lăsați friptura la cuptor încă 20-30 de minute, ca să se rumenească deasupra. Serviți friptura de ied caldă.