de Carmen Ciripoiu şi Florica Pintea
Exotică, aromată, delicioasă și echilibrată nutrițional. Așa ar putea fi caracterizată bucătăria din Jamaica, care devine din ce în ce mai cunoscută în ultima perioadă, datorită combinațiilor surprinzătoare de carne cu fructe tropicale și a verdețurilor cu mirodenii și condimente. Iată câteva dintre cele mai iubite bunătăți din Jamaica.
Ton tropical
Ingrediente: 4 felii de ton, 2 felii de ananas fără cotor, 1 mango decojit și tăiat cubulețe, 1-2 linguri cu ulei de măsline, 1 lingură cu suc de lime, sare, piper negru, 1/3 ardei gras portocaliu tăiat cubulețe, 1/3 ardei gras galben tăiat cubulețe, 1 ardei iute verde tocat mărunt, 2 roșii fără sâmburi tăiate cubulețe, 1 ceapă roșie tocată, 1 legătură de coriandru proaspăt tocat, câteva feliuțe de lămâie. Pentru prepararea vinegretei mai aveți nevoie de 3 linguri cu ulei de măsline.
Mod de preparare: încingeți grătarul, ungeți feliile de ton cu ulei, puneți sare și piper. De asemenea, ungeți feliile de ananas cu ulei și presărați sare. Așezați pe grătar feliile de ananas și lăsați la foc mic în jur de un minut, două, pe fiecare parte. După ce s-au făcut, se scot pe o farfurie și se pun deoparte. Preparați vinegreta, amestecând sucul de lime cu trei linguri cu ulei de măsline, sare și piper. Așezați peștele pe grătar și lăsați câteva minute pe fiecare parte, apoi puneți-l pe o farfurie. Combinați într-un castron ceapa, ardeii grași, ardeiul iute, mango, roșiile și coriandrul și stropiți cu vinegretă. Așezați feliile de ananas pe farfurii și puneți peste ele feliile de ton și salata. Ornați cu coriandru și felii de lămâie și stropiți cu puțin ulei de măsline.
Pulpe de pui cu miere și ienibahar
Ingrediente: 8 pulpe superioare de pui fără piele, 60 g miere, sucul unei lămâi, 2 căței de usturoi pisați foarte bine, 1 lingură cu sos de soia, 3 linguri cu semințe de susan, 1 linguriță cu cimbru uscat, 1 linguriță cu ienibahar măcinat, 1/2 cană cu făină, 1-2 linguri cu unt, 1-2 linguri cu ulei, 2-3 linguri cu vin alb, sare, piper, pătrunjel proaspăt tocat pentru ornat, 2 roșii tăiate rondele, salată verde.
Mod de preparare: spălați și scurgeți bine pulpele de pui și ștergeți cu un prosop de hârtie. Faceți apoi câteva tăieturi oblice pe fiecare pulpă, pentru a se marina cât mai bine. Puneți într-un castron mierea cu sos de soia, sucul de lămâie și usturoiul. Sărați și piperați pulpele de pui și adăugați-le în castron. Amestecați bine și lăsați la marinat în jur de două ore, la frigider. În acest timp, amestecați din când în când. Într-un castron puneți făină, puțină sare, ienibahar, cimbru și semințele de susan. Scurgeți pulpele de marinadă și dați prin această mixtură, până observați că se acoperă uniform. Încingeți untul într-o tigaie și adăugați pulpele de pui. Aşteptaţi să se rumenească frumos, puneți puțină apă și lăsați să se gătească. Când sunt gata, scoateți pe o farfurie și acoperiți cu o folie alimentară. Scurgeți grăsimea din tigaie, având grijă să rămână doar două lingurițe. Încingeți și adăugați vinul. Puneți apoi marinada. Amestecați, puneți sare și lăsați până rămâne jumătate din cantitate. Așezați pe farfurii rondelele de roșii și salata verde, stropiți cu puțin suc de lămâie și ulei și așezați pulpele, peste care adăugați sos din tigaie.
Curry de porc cu cartofi dulci
Ingrediente: 400 g mușchi de porc tăiat cubulețe, sare, piper negru, 2 linguri cu ulei de floarea-soarelui sau de porumb, 1 ceapă mare tocată, puțin ghimbir tocat cât mai mărunt, 1 ardei gras verde, curățat și tocat, 4 căței de usturoi tocați, 2 linguri cu praf de curry, 1 lingură cu cimbru proaspăt sau 1 lingură cu cimbru uscat, 1/2 linguriță cu ienibahar măcinat, 1/2 linguriță cu scorțișoară măcinată, 2 cești cu bulion, 600 g cartofi dulci, curățați și tăiați bucățele, 150 g roșii tocate, 2 ardei iuți, despicați pe lungime până la jumătate, 2 foi de dafin. Pentru ornat: 1 roșie, tăiată rondele, câteva frunze de coriandru sau pătrunjel.
Mod de preparare: asezonați carnea cu sare și piper. Puneți o lingură cu ulei într-o tigaie, carnea și prăjiți zece minute, amestecând din când în când. Scoateți din tigaie și lăsați pe un prosop de hârtie, ca să se scurgă excesul de ulei. Adăugați în tigaie restul de ulei, ceapa, ghimbirul și ardeiul gras și gătiți zece minute, la foc mic, amestecând din când în când, până se înmoaie, apoi puneți usturoiul, praful de curry, cimbrul, ienibaharul și scorțișoara și lăsați să se gătească încă două-trei minute. La final, se încorporează cartofii dulci, roșiile tocate, ardeii iuți, bulionul și frunzele de dafin, se dă în clocot și se lasă să fiarbă încet până în momentul în care cartofii vor fi fierți. Amestecați și bucățelele de carne în preparat, mai lăsați două-trei minute și scoateți la final ardeii iuți și frunzele de dafin. Preparatul se servește ornat cu feliuțele de roșie și frunze de coriandru sau de pătrunjel.
Înghețată cu nucă de cocos și vanilie
Ingrediente: miez de nucă de cocos deshidratat, 500 ml lapte de cocos, 150 ml apă, 120 g zahăr, 1-2 batoane de vanilie.
Mod de preparare: combinați într-o cratiță mai mică apa cu zahărul și batoanele de vanilie. Lăsați să fiarbă până se dizolvă zahărul și aveți grijă să amestecați din când în când. Luați crăticioara de pe foc, acoperiți și lăsați să se răcească, până ajunge la temperatura camerei. Scoateți batoanele de vanilie, despicați folosind un cuțit și răzuiți miezul plin de arome. Aruncați păstăile. Amestecați laptele de cocos cu miezul de vanilie și siropul și turnați într-un recipient. Introduceți la congelator. Se consumă cu miez de nucă de cocos deshidratat, care se rumeneşte puțin și se așază peste înghețată.
Creveţi cu papaya
Ingrediente: 500 g creveţi cruzi, decorticați, 1 papaya mediu coaptă, de dimensiune medie, bine curățată de semințe și tăiată feliuțe, 3 linguri cu ulei de porumb, 4 căței de usturoi, tocați, 2 cepe mici, tocate, 4 fire de cimbru proaspăt, sare, piper negru proaspăt măcinat. Pentru servit: orez fiert.
Mod de preparare: încingeți uleiul într-o tigaie și sotați pentru câteva minute ceapa și usturoiul. Adăugați papaya și cimbru și amestecați până ce papaya se înmoaie. Puneți apoi creveții, sărați și piperați și prăjiți câteva minute, amestecând. Preparatul se servește cu orez fiert.