Main menu

header

788 26 1de Carmen Ciripoiu şi Carmen Bădulescu

Dau o notă de rafinament oricărei mese, iar gustul lor este cu adevărat desăvârșit. Iată câteva rețete de fructe murate, care să vă meargă la suflet.

Mere

788 26 2Ingrediente: mere tari (în funcție de câte borcane faceți) preferabil din soiurile tomnatice, apă curată și rece, 3 linguri cu sare, 3 linguri cu zahăr, 2 foi de dafin, 2 cuișoare.

Mod de preparare: alegeți merele care să nu fie lovite și spălați-le. Puneți în borcane de trei litri și acoperiți în totalitate cu apă rece. Adăugați sarea, zahărul, foile de dafin și cuișoarele în borcan. Acoperiți borcanul cu capac și agitați bine, astfel încât sarea și zahărul să se dizolve. Lăsați borcanul timp de o săptămână la temperatura camerei, apoi mutați-le într-o pivniță răcoroasă. Peste o lună se pot servi.

Pere

Ingrediente: 2 kg pere mici, coaja și sucul unei lămâi sau a unei portocale, 10 cuișoare, 2 lingurițe cu piper negru, strivit ușor, 1 linguriță cu ienibahar, strivit ușor, 1 rădăcină de 5 cm de ghimbir proaspăt, feliat, 1 litru de cidru sau oțet de vin alb, 2 batoane de scorțișoară, 1 kg zahăr.

Mod de preparare: luați o cratiță și amestecați toate ingredientele, cu excepția perelor. Lăsați să fiarbă la foc mic, până se topește zahărul. Se decojesc perele, se taie pe jumătate, apoi se pun în cratiță și se fierb timp de un sfert de oră până se înmoaie. Se scot cu o paletă și se pun într-o strecurătoare. Între timp, se mărește focul și se fierbe siropul încă 15 minute, până când volumul de lichid s-a redus cu aproximativ o treime, iar siropul s-a îngroșat ușor. Introduceți fructele calde în borcane și turnați peste ele siropul fierbinte. Sigilați borcanele, puneți-le eticheta și depozitați-le timp de o lună într-un loc răcoros și uscat.

Gutui

788 26 3Ingrediente: 500 g gutui, 310 ml oţet de mere, 220 g zahăr, 3 cuişoare, 3 ardei iuţi, 1 lingură cu boabe de piper, 1/2 baton de scorţişoară.

Mod de preparare: toate ingredientele, exceptând gutuile, se pun într-o cratiţă cu 200 ml apă şi se lasă să fiarbă timp de cinci minute. Se dă vasul deoparte. Gutuile se spală bine, se feliază, se pun într-o cratiță şi se lasă să fiarbă 20 de minute. Se așază în borcane și se toarnă lichidul. Borcanele se sigilează, se fierb la bain marie şi când sunt gata se lasă să se răcească.

Struguri

Ingrediente: 200 ml apă, 100 ml oțet, 1 linguriță cu sare, 2 linguri cu miere, semințe de muștar, boabe de piper, câteva foi de dafin, ardei iute, rondele de hrean, ienibahar, feliuțe de ghimbir, o linguriță din fiecare.

Mod de preparare: spălați borcanele și dezinfectați. Puneți boabele de struguri direct în borcan, umpleți cu apă. Vărsați acea apă într-o cratiță ca să puteți măsura de câtă saramură aveți nevoie. În general, sunt necesari 250-300 ml pentru un borcan de 800 ml. Spălați boabele de struguri și introduceți în borcan împreună cu semințe de muștar, boabe de piper, o frunză de dafin, feliuțe de ghimbir, rondele de hrean și trei boabe de ienibahar. Puteți pune și o jumătate de ardei roșu iute pentru contrast cromatic. Se pune la fiert apă cu oțet (în proporție de 1:3), sare și miere după gust. Dacă se formează spumă, se dă la o parte și se toarnă compoziția peste strugurii din borcan. Atenție! Borcanul se așază pe un fund de tavă metalică pentru a nu se sparge. Înfiletați și acoperiți cu prosoape. În trei săptămâni, strugurii murați pot fi consumați.

Prune

788 26 4Ingrediente: 1 kg prune mai verzi, 500 ml apă, 100 g zahăr, 5 g sare neiodată pentru murături, 200 ml oțet de masă, 1 baton de scorțișoară, 3-4 cuișoare.

Mod de preparare: într-o crăticioară puneți 500 ml apă, sare, zahărul și condimentele. Așezați crăticioara pe foc și fierbeți câteva minute. Adăugați și oțetul și mai ţineţi pe foc încă un minut. Stingeți focul și lăsați pentru câteva minute deoparte. Spălați și sterilizați borcanele și capacele. Spălați și prunele și curățați-le de codițe. Le puteți lăsa întregi sau le puteţi tăia pe jumătate, scoțând în prealabil sâmburii. Îndesați prunele în borcane și puneți-le pe o tavă metalică, care va prelua șocul termic și borcanele nu se vor sparge. Turnați peste prune saramura fierbinte, cât să le acopere foarte bine. Închideți borcanele cu capace. Fierbeți la bain marie și lăsați să se răcească.

Corcodușe

Ingrediente: 1 kg corcodușe, 1 parte apă, 1 parte oțet, sare pentru murături.

Mod de preparare: se spală corcodușele și se pun în borcane sterilizate. Se face o soluție din apă, sare și oțet și se dă în clocot. Se pune o lingură cu sare pentru murături la un litru de apă. Se toarnă fierbinte peste corcodușe, se închid borcanele și se învelesc cu o pătură de lână. Se țin până se răcesc și se depozitează în cămară.

Lămâi

Ingrediente: 10 lămâi, 5 linguri cu sare pentru murături, 1/2 lingură cu ardei iute, 2-3 morcovi.

Mod de preparare: feliați lămâile și scoateți semințele. Presărați peste felii sare și ardei iute. Așezați feliile într-un borcan de sticlă și acoperiți cu suc de lămâie. Peste felii, puneți bucăți de morcov. Sigilați borcanele și puteți desface peste o lună.

Pepenași

788 26 5Ingrediente: 10 kg pepeni verzi mici, 2 pahare cu sare, 1 pahar cu zahăr, 10 litri de apă, 500 g frunze de vișin, hrean, viță-de-vie.

Mod de preparare: alegeți pepeni mici și nu foarte copți. Spălați bine butoiul și pe fundul acestuia puneți o parte din frunzele de vişin, apoi începeți să aranjați cât mai bine pepenii. Între aceștia, puneți frunze de vișin și hrean. Continuați până se umple butoiul. Deasupra așezați frunze de viță-de-vie, pentru ca atunci când deschideți murăturile să nu facă floare. Preparați saramura din zece litri de apă, la care se adaugă două pahare cu sare și un pahar cu zahăr. Amestecați bine până se dizolvă și turnați în butoi. Repetați procedura până umpleți butoiul. Închideți ermetic și păstrați în beci.

Vişine

Ingrediente: 900 g vişine, 500 ml oţet alb de 5%, 500 ml apă, 7 linguri cu zahăr, 3 linguri cu sare grunjoasă, 8 cuişoare.

Mod de preparare: se spală și se aleg doar vișinele întregi. Într-o cratiță se pun la fiert oţetul, apa, zahărul, sarea şi cuişoarele. Se lasă să fiarbă două minute, se stinge focul şi se lasă să se răcească. Între timp, fiecare vişină se găureşte pe lângă sâmbure cu o andrea şi se aşează în borcane. Se toarnă zeama fiartă lăsând un mic spaţiu până în gâtul borcanului. Se astupă borcanele şi se pun la fiert pentru zece minute într-un vas mare cu ziare. Se lasă să se răcească şi se pun în cămară. Se desfac după două săptămâni.