Main menu

header

789 26 1de Carmen Ciripoiu şi Florica Pintea

Gustoșii ardei umpluți cu care vă răsfățau bunicii trebuie să recunoașteți că i-ați mânca oricând cu mai multă poftă decât orice alt preparat dintr-un restaurant de lux. Dar ce spuneți de alte rețete delicioase de ardei umpluți? Merită încercat! Sunt senzaționali!

Ciorbă de ardei umpluți

789 26 2Ingrediente: 1 kg ardei grași micuți, 500 g carne tocată, 2 cepe mari, 1 morcov mic ras, 1 morcov mare tăiat cubulețe, 50 g orez cu bobul rotund, 1-2 linguri cu ulei, 100 g rădăcină de țelină, 500 ml suc de roșii, sare, piper, cimbru, jumătate de legătură de mărar, jumătate de legătură de pătrunjel.

Mod de preparare: pentru început pregătiți zeama de ciorbă. Puneți la călit în ulei 2/3 dintr-o ceapă, țelina și morcovul tăiate cubulețe. Adăugați apă și lăsați să fiarbă. Când legumele s-au înmuiat, turnați sucul de roșii și lăsați să clocotească. Spălați ardeii și scoateți cotoarele, semințele și nervurile din interior. Amestecați într-un vas carnea tocată, ceapa, morcovul ras, orezul spălat, verdeața tocată fin, sare, jumătate de linguriță cu cimbru, un vârf de cuțit cu piper. Pentru ca umplutura să devină pufoasă, puneți două linguri cu apă rece. Umpleți ardeii, lăsând puțin spațiu gol, pentru că orezul se va umfla. Adăugați ardeii umpluți în zeama de ciorbă și completați cu apă, dacă mai e nevoie. Se lasă să fierbă la foc mic. Dacă doriți ca ciorba să fie puțin acrișoară, puteți pune o lingură, două cu oțet la final și presărați pătrunjelul.

Cu vinete

789 26 3Ingrediente: 2 vinete mari, 8-10 ardei grași, de preferabil rosii și galbeni, 3-4 roșii, 2 cepe, pâine, 1 ou, pătrunjel, sare, piper, ulei de măsline.

Mod de preparare: tăiați ardeii, scoateți cotoarele și semințele și lăsați deoparte. Tocați ceapa mărunt, iar vinetele le decojiți și le tăiați în cubulețe. În trei linguri cu ulei de măsline înăbușiți ceapa până devine transparentă și adăugați vinetele. Acoperiți cratița cu un capac și fierbeți la foc mic până vinetele devin moi. Ridicați capacul și lăsați să se evapore lichidul lăsat de vinete, apoi luați vasul de pe foc. Scoateți vinetele și amestecați cu sare, piper, un ou, două felii de pâine înmuiată în apă și stoarsă bine și pătrunjelul tocat. Umpleți ardeii cu această compoziție, așezați în vas și pe fiecare ardei drept capac puneți o felie de roșie. Introduceți la cuptor.

Cu ciuperci și dovleac

Ingrediente: 3 ardei grași, 150 g dovleac, 200 g ciuperci champignon din conservă, 3 feliuțe de ghimbir proaspăt sau uscat, 3 linguri cu ulei de măsline, 1 legătură de pătrunjel proaspăt, sare, piper.

Mod de preparare: tăiați dovleacul în cubulețe mici. Puneți într-o tigaie două linguri cu ulei de măsline și adăugați dovleacul. Lăsați până se înmoaie și se caramelizează ușor. Puneți ghimbirul și ciupercile și căliți încă patru-cinci minute. Condimentați cu sare și piper. Umpleți fiecare ardei cu această compoziție. Așezați într-o tavă și turnați deasupra o lingură cu ulei de măsline. Introduceți în cuptor și când sunt gata, presărați deasupra pătrunjel.

Cu orez

Ingrediente: 6-8 ardei capia galbeni (pentru umplut), 200 g orez, 1 ardei capia roşu (pentru gătit), 1 legătură de ceapă verde, 2 morcovi, 2 roşii, 700 ml supă de legume, 250 ml suc de roşii, 2 linguri cu ulei, 1 legătură de pătrunjel proaspăt, 1 linguriţă cu boia de ardei dulce, piper şi sare după gust.

Mod de preparare: spălați ardeii galbeni, scoateți cotorul cu semințe și nervurile și lăsați deoaparte. Tăiați ardeiul roșu, tocați partea albă de la ceapă și dați morcovii prin răzătoare. Spălați orezul în câteva ape. Încălziți supa. Puneți ulei la încins într-o cratiță, apoi legumele tocate și boia. Aşteptaţi să se înmoaie, după care adăugați orezul și căliți puțin, amestecând cu o lingură de lemn și turnați deasupra un polonic cu supă fierbinte. Pe măsură ce orezul absoarbe apa, adăugați câte un polonic cu supă. Procedați astfel până când orezul este făcut. Condimentați umplutura cu sare și piper. Luați un vas, aranjați câteva rondele de roșii și frunze de ceapă verzi tocate. Umpleți ardeii cu preparatul cu orez și așezați în vas. Diluați sucul de roșii cu puțină apă și turnați peste ardei. Acoperiți cratița cu capac și introduceți la cuptor. La final, presărați pătrunjel.

Cu pește

789 26 4Ingrediente: 7-10 ardei, 700 g file de pește alb (cod, șalău), 2-3 linguri cu orez, 2 cepe, 1 ardei capia, suc de roșii, 2-3 roșii, ulei de măsline, sare, piper, cimbru, 200 ml vin alb, pătrunjel, 1/2 legătură de mărar, 1 morcov.

Mod de preparare: curățați orezul de impurități, spălați și fierbeți pe jumătate în apă cu puțin ulei. După ce a fiert, scurgeți foarte bine. Curățați ceapa și ardeiul, spălați și tocați mărunt. Într-o tigaie, încingeți ulei și căliți ceapa, apoi adăugați orezul, morcovul ras și ardeiul capia, de asemenea tocat. Căliți și când s-a legat compoziția, stingeți focul și lăsați la răcit. Peștele spălat și zvântat se toacă mărunt și se amestecă cu compoziția de mai sus, după care se pune pătrunjelul şi mărarul. Se potrivește cu sare, piper și cimbru. Se umplu ardeii curățați de cotoare și semințe. După umplere, treceți ardeii prin puțină făină și așezați într-o tavă. Se pune sucul de roșii, roșiile tăiate felii și vinul si se introduce la cuptor. La final, se presară mărar tocat.

Înveliți în aluat de pizza

789 26 5Ingrediente. Pentru aluat: 3 linguri cu ulei, 8 g drojdie, 1/2 lingură cu sare, 200 ml apă călduță, 1/2 kg făină. Pentru umplutura din ardei: 1 ceapă mare tăiată mărunt, 1 legătură de pătrunjel, 1/2 linguriță cu piper, 1/2 linguriță cu sare, 6 linguri cu ulei de floarea-soarelui, 6 ardei roșii, 300 g carne de vită tocată, puțină boia de ardei. Pentru topping: 1 gălbenuș, 50 g susan.

Mod de preparare: puneți făina într-un bol și faceți un orificiu unde așezați drojdia și făina. Turnați jumătate din cantitatea de apă și lăsați drojdia să activeze cinci minute. Adăugați uleiul, sarea si restul apei pe care le amestecați pentru a obține aluatul. Se transferă aluatul pe blatul de lucru și se frământă foarte bine timp de cinci minute. Se unge aluatul cu ulei și se acoperă cu o folie de plastic. Se lasă deoparte până își dublează volumul. Într-o tigaie cu ulei pusă pe foc adăugați ceapă, pătrunjel, sare, boia și piper și căliți timp de două-trei minute. Ulterior, puneți carnea, amestecați și lăsați încă zece minute să se gătească. Umpleți ardeii. Se întinde aluatul, se taie marginile cu un cuțit pentru pizza, apoi aluatul se face fâșii. Se ia fiecare ardei, se învelește bine cu fâșiile și se pune într-o tavă tapetată cu hârtie de copt. Se unge fiecare ardei cu gălbenuș și se presară susan. Se introduce la cuptor.