Main menu

header

798 26 1de Roxana Istudor şi Adrian Barna

Un eveniment de anvergură care a avut loc în SUA a reunit cele mai avansate mijloace tehnologice pentru a creiona viitorul alimentar al omenirii. De la maioneza care conține alge în loc de gălbenușuri până la creșterea condimentelor proaspete în propria locuință, fără sol, uimitoarele unelte ale hranei de mâine sunt deja aici.

Modificări genetice, automatizare, inovație

La masa viitorului se pregătesc să se așeze unele invenții care acum par de domeniul fantasticului, dar pe care recentul eveniment de peste Ocean, care a inclus și un târg de profil, intitulat „Mâncarea iubește tehnologia”, le-a vădit cât se poate de reale. Pe lângă ineditul dispozitivelor prezentate, s-a urmărit și relevarea tendințelor care vor sta la baza evoluției domeniului alimentar, cum ar fi rolul modificărilor ge- netice, felul și gradul în care automatizarea va afecta industria restaurantelor și cafenelelor, cele mai bune căi de a se evita pe viitor aruncarea cantităților enorme de mâncare care astăzi ajung la gunoi în țările dez- voltate. De asemenea, s-au putut admira și unele abordări amuzante, inovatoare, ale felului în care mâncarea se va integra, în viitorul apropiat, în viața oamenilor.

„Selffee” sau propriul chip în variantă comestibilă

O primă modă care deja se extinde rapid este așa-numitul „selffee”. Este vorba despre invenția unui start-up care pune un selfie comestibil pe produsul care urmează să fie consumat. Dacă până acum aplicarea unei imagini pe un tort însemna modificarea gustului final al produsului, acum inventatorii „selffee” au creat posibilitatea ca din cerneală comestibilă, aprobată de autoritățile pentru siguranța alimentară, să fie printat și plasat pe produs chipul oricui dorește să se vadă pe masa unui eveniment. Firește, doritorii s-au îmbulzit să-și facă un selfie și să-l trimită la cei care le recreează imaginea numai bună de mâncat, surprinzându-și invitații la tot felul de evenimente cu apetitul pentru a... mușca din propriile chipuri. Grație succesului de proporții, creatorii „selffee” intenționează să-și extindă afacerea.

BeeHex sau pizza instant, în orice formă

798 26 2Pentru cei care cred că pizza rotundă este de domeniul trecutului sau pentru cine își pierde răbdarea de fiecare dată când vrea să comande acest preparat s-a inventat un robot uimitor. Se numește BeeHex Chef 3D și a fost realizat pornindu-se de la lansarea de NASA a unei imprimate pentru mâncare. Așa se face că acum nu doar cosmonauții beneficiază de acest sistem revoluționar, ci și rezidenții pe Terra, care pot personaliza unul dintre cele mai iubite preparate într-un fel cu totul inedit. Utilizatorul alege forma dorită, iar robotul, folosind presiunea aerului, așază ingredientele pe o suprafață de copt într-un minut, introduce totul în sistemul de coacere și în cinci minute pizza pătrată (sau în oricare altă formă) este aburindă, gata de a fi servită. Și în acest caz, bazându-se pe succesul aparatului, compania care l-a inventat intenționează să se extindă pe domeniul snack-urilor, deserturilor sau meniurilor standard, pe care le va ataca prin individualizare.

SproutsIO asigură creșterea verdețurilor în casă

798 26 3La a face din mâncare ceva mult mai personal s-au gândit și cei de la SproutsIO, care au realizat o microgrădină compactă și foarte confortabilă la utilizare, dar cu rezultate maxime. Mai precis, cu ajutorul unui sistem special de lămpi este posibilă o producție continuă de verdețuri și de condimente, fără să fie nevoie de sol. Totul este automatizat, cantitatea de lumină, de apă și de îngrășământ furnizate plantei ținând cont de soiul pe care doritorul vrea să-l cultive. Bazinul are, de asemenea, senzori care monitorizează deopotrivă condițiile de mediu ambiant și de sănătatea plantei, precum și de programul de udări. Așadar, în condiții de confort deplin pentru utilizator există posibilitatea de a avea, de exemplu, cimbru proaspăt în orice zi a anului.

Pico Brew livrează pe loc bere proaspătă

798 26 4Iubita bere are, fără îndoială, de suferit din perspectiva aromei atunci când este transportată pe distanțe lungi. Dar există un dispozitiv care livrează pe loc spumosul lichid, în condiții de prospețime inegalabilă. Este PicoBrew, un aparat în care se introduce un cartuș cu toate ingredientele necesare producerii berii. Mai departe este treaba acestei minifabrici de bucătărie să livreze pe loc cea mai proaspătă bere cu putință. Doritorul are de ales între 200 de tipuri de bere, asta însemnând că și cel mai pretențios consumator își poate face pe loc brandul preferat. În plus, cartușul este din sfeclă de zahăr, deci la finalul procesului nu există resturi care să polueze.

Cutia care încălzește prânzul

798 26 5LunchEAZE nu este o cutie pentru prânz ca oricare alta. În aceste timpuri în care toată lumea a devenit foarte atentă la sursa hranei, a lua mâncarea de acasă este un obicei mai sănătos și mai des întâlnit decât s-ar crede. Așadar, de fiecare dată când aveți un program încărcat și prânzul care stă în cutie se amână ori sunteți nevoiți să luați un semipreparat congelat, pentru că ședințele se prelungesc, puteți apela la LunchEAZE, cutia alimentată cu baterie care vă încălzește mâncarea până la 80 de grade Celsius și vă pregătește chiar și formule de hrană înghețată. Compactă, eficientă, cutia se conectează la smartphone și poate fi astfel reglată, atingându-și scopul fără emisii, fără microunde și fără reziduuri pentru mediul înconjurător.

Termometrul care previne arderea fripturii

Nu aveți răbdare să stați lângă aragaz, cuptor sau grătar? Vi s-a întâmplat să uitați, la o șuetă cu invitații, friptura pe foc? Un nou dispozitiv vine să rezolve acest tip de neajunsuri: Meater+. Acest tip de termometru inteligent poate fi conectat la telefonul mobil și arată în orice moment la ce temperatură este mâncarea pe care o gătiți și cât mai durează până ajunge să fie perfect făcută și puteți s-o savurați.

Thermomix cântărește, toacă, bate, mixează, coace, frige…

798 26 6Producătorul l-a denumit „cel mai inteligent procesor de mâncare din lume”. Thermomix a pornit de la ideea existenței unui singur aparat de bucătărie care să fie capabil să le facă pe toate. Așadar, acest electrocasnic cântărește, toacă, bate, mixează, coace, frige, emulsifiază, gratinează, taie, amestecă, frământă și gătește la aburi, plus multe altele, practic cam toate operațiunile pe care le desfășoară într-o bucătărie modernă o armată de aparate. Cei care l-au imaginat și îl comercializează afirmă că este singurul dispozitiv de care este nevoie într-o întreagă bucătărie.

„Mâncarea este, probabil, singurul lucru universal care poate aduce toți oamenii laolaltă“ Guy Fieri, realizator tv

„Lingura cea bună“ pune alge în loc de ouă

798 26 7Gălbenușurile au mult colesterol, dar maioneza, un sos vestit și consumat în toată lumea, se bazează pe ele. Există vreo variantă sănătoasă pentru acest produs care nu a putut fi înlocuit până acum? Cei de la „The Good Spoon” („Lingura cea bună”) consideră că da, iar soluția salvatoare, ecologică și benefică pentru sănătate și pentru siluetă este o algă, chlorella. Aceasta are de două ori mai multe proteine decât carnea de vită și de 15 ori mai mult fier decât spanacul, cere foarte puțin teren pentru a crește și mult mai reduse resurse vitale, cum sunt apa sau energia, decât proteinele animale. În plus, este și mai ieftină și mai puțin stresantă pentru mediu. Verdictul final va fi dat însă de consumatori...