de Călin Popa şi Florica Pintea
Ocazie perfectă de distracție alături de copiii care se pot juca la nesfârșit cu aluat, bezea și bomboane, turta dulce este delicioasă, decorativă și un simbol al celebrării culinare tradiționale a Nașterii Domnului.
Cu ghimbir
Ingrediente: 1 ou, 400 g făină, 2 linguriţe cu ghimbir ras, 2 linguriţe cu scorţişoară măcinată, 1/2 linguriţă de cuişoare măcinate, 1/2 linguriţă cu bicarbonat de sodiu, 1 praf de sare, 160 g unt, 200 g zahăr brun, 60 ml miere.
Mod de preparare: se combină ingredientele uscate. Separat, se bate untul cu zahărul pentru trei minute, se adaugă oul şi mierea, apoi se încorporează ingredientele uscate. Se răstoarnă aluatul obţinut pe blatul presărat cu făină, se frământă, apoi i se dă formă rotundă și se ambalează în folie alimentară, păstrându-se la rece pentru cel puțin o oră. Odată răcit aluatul, se întinde cu sucitorul, la o grosime de 0,5 centimetri. Se decupează cu formele speciale şi se aşază într-o tavă tapetată cu foaie de copt. Restul de aluat se trece din nou prin acelaşi procedeu. Se coc figurinele 10-12 minute, la 170 de grade Celsius, apoi se decorează după imaginaţie.
Multicoloră
Ingrediente. Pentru siropul de zahăr: 250 g zahăr brun, 250 ml apă caldă, 1 linguriţă cu scorţişoară măcinată, câteva cuişoare. Pentru aluat: 3 gălbenuşuri, 200 g zahăr brun, 70 g unt, 1 linguriţă cu amoniac, 250 ml lapte, 1 kg făină albă, scorţişoară măcinată. Pentru glazură: 3 albuşuri, 1 praf de sare, 250 g zahăr pudră. Pentru ornat: steluţe/biluţe colorate, 1 praf de scorţişoară.
Mod de preparare: pentru sirop, care necesită răcire înainte de a fi folosit, se pune un vas pe foc, împreună cu zahărul. După ce se uniformizează se toarnă toată apa caldă odată și se lasă să fiarbă până se topeşte zahărul. Se zdrobesc câteva cuişoare, care se pun în sirop, împreună cu o linguriţă cu scorţişoară măcinată. Se mai dau câteva clocote, apoi se dă deoparte. Pentru aluat, într-un castron se pun untul moale, gălbenuşurile şi zahărul, scorţişoara şi se bat cu un tel în formă de pară. Amoniacul se stinge în lapte, apoi se toarnă peste amestec, după care se adaugă siropul răcit şi strecurat, iar după omogenizare se pune treptat făina și se frământă până se obţine o textură consistentă, dar moale. Se pune aluatul într-o folie şi se dă la frigider câteva ore, apoi se pregătește o tavă cu hârtie de copt și se pornește cuptorul. Se taie câte o fâşie din aluat și se întinde pe masa de lucru presărată cu făină. Se decupează formele dorite și se așază în tavă, apoi se coc figurinele la foc mediu timp de 15 minute, după care se scot și se lasă la răcit. Glazura se prepară prin mixarea albușurilor cu un praf de sare, apoi adăugarea zahărului. Se mixează în continuare compoziția, apoi se trece pe un vas cu aburi și se bate cu telul până se întărește bezeaua. Cu ajutorul unui poș se ornează figurinele din turtă dulce, apoi se adaugă elementele colorate, iar la final se presară scorțișoară, pentru un efect special.
Cu cardamom
Ingrediente: 150 g unt, 150 g zahăr brun, 200 g miere, 1 ou, 1/2 linguriță cu sare, 1 linguriță cu bicarbonat de sodiu, 450 g făină, 1 lingură cu extract de vanilie, 1 linguriță cu scorțișoară pudră, 1 linguriță cu ghimbir ras, 1/2 linguriță cu ienibahar pudră, 1/4 linguriță cu nucșoară pudră, 8 cuișoare, 2 păstăi de cardamom. Pentru glazură: 1 albuș, 120 g zahăr pudră, 1 lingură cu zeamă de lămâie.
Mod de preparare: pentru aluat, se pisează cuișoarele și cardamomul, se adaugă peste făină, urmate de scorțișoară, ghimbir, ienibahar, nucșoară, sare și bicarbonat. Se amestecă bine și se lasă deoparte. Mierea se cântărește într-un castron în care se va lucra aluatul, se adaugă untul și zahărul, se mixează totul la viteză mare timp de cinci minute, apoi se pun oul întreg și extractul de vanilie, amestecându-se în continuare. Se încorporează făina cu mirodenii, în trei tranșe, apoi se frământă timp de două minute, ca să se omogenizeze. Se presară planul de lucru cu făină, se răstoarnă aluatul și se împarte în două bucăți egale. Se modelează fiecare rotund, apoi se aplatizează și se înfoliază separat în folie alimentară și se dau la rece pentru minimum opt ore. După răcire, se presară planul de lucru cu făină, se despachetează o bucată de aluat, se presară cu făină pe suprafață și se întinde într-o foaie cu o grosime de 1/2 centimetri. Se decupează după imaginație, se pun formele rezultate în tăvi acoperite cu hârtie, cu distanță de doi centimetri între ele și se coc timp de zece minute. Pentru glazură, albușul crud se pune într-un castron, se bate cu mixerul până când se formează o spumă densă, se adaugă zahărul pudră, treptat, se toarnă zeama de lămâie și se mixează compoziția la viteză mare, până crește în volum și se întărește bine. În această fază, în glazură se pot adăuga coloranți alimentari. Imediat se transferă într-un poș și se decorează figurinele coapte, după care se lasă să se usuce o oră. Turta dulce se poate păstra în cutii bine închise, într-un loc răcoros, chiar și trei săptămâni.
Căsuţă de turtă dulce
Ingrediente. Pentru aluat: 250 g unt, 200 g zahăr tos, 100 ml miere, 600 g făină, 2 linguriţe cu praf de copt, 4 linguriţe cu ghimbir ras. Pentru decor: 200 g fulgi de migdale, 2 albuşuri, 500 g zahăr pudră, 125 g minibatoane din ciocolată, dulciuri colorate, 1 minirulou de ciocolată, biluţe argintii comestibile.
Mod de preparare: se încălzeşte cuptorul la 200 de grade Celsius. Se combină untul cu zahărul şi mierea într-un vas, se amestecă făina cu praful de copt şi cu ghimbirul ras într-un bol mare, apoi se adaugă untul. Se aşază o foaie de pergament pe suprafaţa de lucru şi se întinde un sfert din aluat, se taie una dintre secţiuni, apoi se transferă bucata de turtă dulce pe hârtie, într-o tavă. Se repetă procedeul cu aluatul rămas, rulând din nou bucăţile rămase, până când se obţin doi pereţi laterali, doi pereţi față/spate şi două plăci de acoperiş. Se aleg fulgi întregi de migdale şi se înfig în plăcile de acoperiş, cu partea îngustă în sus. Se coc toate secţiunile până când devin ferme şi mai închise la culoare pe margini. Se lasă la răcit câteva minute, pentru a se întări, apoi se decupează uşor, după model, pentru a obţine margini precise. Se bat albuşurile într-un bol mare, se adaugă zahărul pudră, apoi se amestecă pentru a obţine o glazură groasă şi moale, care se pune într-un șpriț cu capăt de mărime medie. Se trasează glazura pe marginile pereţilor, unul câte unul, pentru a-i fixa împreună, după care se lasă la răcit pentru câteva ore. Odată fixaţi pereţii, se lipesc plăcile de acoperiş, menținându-le presate câteva minute, apoi se lasă să se răcească complet. Pentru decor, se lipesc cu glazură batoane de ciocolată, realizând uşa şi ferestrele, se creează ţurţuri ţinând şpriţul într-un unghi de 90 de grade cu acoperişul şi se trasează mişcând capătul șprițului înainte şi înapoi, se lipeşte și hornul pe acoperiş, apoi se pudrează cu zahăr, pentru efect de zăpadă.