Main menu

header

816 29 1de Călin Popa şi Florica Pintea

Pentru iubitorii preparatelor din carne, chefii au imaginat numroase variante de cruste care fac din „miezul” delicios și plin de proteine un preparat spectaculos, cu „coajă” crocantă și parfumată, care face din orice friptură un deliciu.

Mușchiuleț de porc în crustă crocantă

816 29 2 Ingrediente: 2 mușchiuleți de porc, 2 linguri cu ulei, 50 g unt. Pentru crustă: 2 linguri cu nuci și alune de pădure tocate, 1 lingură cu pesmet, 2 lingurițe cu sare, 1 linguriță rasă cu piper negru proaspăt măcinat, 1 linguriță cu zahăr brun, 2 lingurițe cu boia dulce, 2 lingurițe cu usturoi, granulat, 1 linguriță cu semințe de chimen.

Mod de preparare: se scoate mușchiulețul de la frigider cu o oră înainte de gătire, apoi se tamponează bine carnea, pentru a îndepărta orice strop de apă care ar împiedica rumenirea. Se ung mușchiuleții cu două linguri cu ulei și se masează bine. Se prăjesc ușor nucile și alunele într-o tigaie antiaderentă, fără ulei, apoi se toacă din cuțit, lăsând și bucățele mai mari. Se adaugă pesmetul și restul condimentelor și se amestecă. Se încălzește cuptorul la 180 de grade Celsius, se încinge bine o tigaie fără ulei și se pun mușchiuleții, care se lasă câte un minut pe fiecare parte, întorcându-se cu un clește. Pe o tavă cu hârtie de copt se așază un grătar metalic, pe care se pune carnea friptă, unsă cu unt și apoi tăvălită prin mixul de alune și pesmet. Se dă tava la cuptor pentru 12 minute. La jumătatea intervalului, se întorc bucăţile de carne. După ce se scoate tava din cuptor, se acoperă carnea cu foaie de aluminiu și se lasă la odihnit cinci minute, procedeu care asigură suculența cărnii. Se servește cu garnitura preferată.

Porc în crustă de miere cu muştar

816 29 3Ingrediente: 600 g cotlete de porc, 6 căţei de usturoi, 1 lingură cu muştar, 1 linguriţă cu miere, 2 linguri cu ulei de măsline, sare de mare după gust, 1 linguriţă cu piper negru, 1 linguriţă cu coriandru, 1 linguriţă cu chimen, 1 linguriţă cu seminţe de susan, 1 lingură cu ketchup.

Mod de preparare: peste usturoiul pisat și presărat cu puţină sare se toarnă uleiul, muştarul, mierea şi ketchup-ul. Se amestecă până se obţine o emulsie omogenă, cu care se unge cotletul de porc pe toate părţile. Se combină condimentele boabe şi seminţele şi se pun pe o bucată de folie de aluminiu. Se așază cotletul peste amestec, se înfășoară strâns în folie, în aşa fel încât boabele să fie deasupra bucăţii de carne. Se pune carnea într-un vas termorezistent şi se dă la cuptor, la flacără mică, pentru aproximativ o oră. Se scoate folia cu zece minute înainte ca preparatul să fie gata, pentru a se rumeni deasupra. Se porționează după răcire.

Muşchiuleţi de pui în crustă de parmezan

816 29 4Ingrediente: 10 muşchiuleţi de pui, 100 g pesmet, 100 g parmezan ras, 3 linguri cu făină albă, 2 ouă, ulei de măsline, sare şi piper. Pentru servit: sos de iaurt cu mentă şi usturoi.

Mod de preparare: ouăle se bat cu un praf de sare şi se lasă deoparte. Pesmetul se amestecă cu parmezanul, iar muşchiuleţul de pui se condimentează cu sare şi piper. Bucăţile de carne se trec întâi prin făină, apoi prin ou bătut şi la final se îmbracă bine în amestecul de pesmet şi parmezan. Se presează cu mâna, ca să adere crusta, şi se aşază într-o tavă tapetată cu hârtie de copt. Se dă carnea la cuptor până se rumenește. Se servesc mușchiuleții cu garnitură și sos.

Mușchi de vită Angus în crustă de susan

816 29 5Ingrediente: 4 de mușchiuleți filé de vită Angus, 125 ml sos de soia, 4 linguri cu făină, 2 ouă, 4 linguri cu susan, 3 linguri cu ulei de rapiță, sare, piper.

Mod de preparare: bucăţile de mușchiuleț se lasă la marinat în sosul de soia. Între timp, se prăjeşte susanul într-o tigaie mică. Fiecare bucată de carne se tamponează, pentru a se usca, şi se condimentează cu sare şi piper. Ouăle se bat într-o farfurie, iar mușchiulețul se dă mai întâi prin făină, iar la final prin ou şi susan. Apoi carnea se prăjește pe fiecare parte, timp de aproximativ trei minute, la tigaie, în ulei de rapiţă încins. Se lasă să se răcească cinci minute, după care se feliază și se serveşte cu roşii, grepfrut, mango sau sos salsa.

Filé de pește în crustă cu ierburi

Ingrediente: filé de pește (cod, merluciu, dorada etc.), muștar dulce, ulei de măsline, pesmet, pătrunjel proaspăt, usturoi, legume (morcov, ardei roșu, ardei verde, ceapă, dovlecel), 3 linguri cu parmezan ras, ierburi aromate (oregano, busuioc, pătrunjel uscat, tarhon).

Mod de preparare: fileurile de pește se tamponează bine cu șervete din hârtie, pentru a fi perfect uscate. Pe o farfurie întinsă se pune o cantitate generoasă de pesmet, peste care se presară parmezanul ras. Se adaugă câțiva căței de usturoi pisat, pătrunjelul tocat extrem de fin și ierburile aromate, după gust. Fileurile de pește se ung cu un strat subțire de muștar, apoi se tăvălesc cu grijă prin amestecul din farfurie. Se pune o tigaie la încins, cu puțin ulei de măsline, și se rumenesc bucățile de pește pe ambele părți, până ce capătă o crustă aurie. Separat, morcovii, ardeii, dovleceii și ceapa se taie în felii cât mai fine, care apoi se călesc în aceeași tigaie, fără să se mai adauge ulei. Peștele se montează alături de legume.

Cotlete de miel în crustă à la Gordon Ramsay

816 29 6Ingrediente: 4 cotlete de miel, sare, piper, ulei de măsline. Pentru crustă: 4 felii de pâine veche sfărâmată, 7 linguri cu parmezan ras, 1 legătură de pătrunjel tocat, 1 legătură de cimbru verde tocat, 1 legătură de coriandru tocat, 5 crenguțe de rozmarin, 3 linguri cu muștar, 2 linguri cu ulei de măsline.

Mod de preparare: se încinge cuptorul la 200 de grade Celsius. Se răzuiește grăsimea de pe cotlete cu un cuțit și se presară din belșug sare și piper. Se înfierbântă puțin ulei de măsline într-o tigaie, la foc mare, și se prăjește foarte puțin carnea, cât să facă o crustă care să mențină umezeala în interior, apoi se dă la cuptor circa opt minute. Între timp se prepară crusta de ierburi. Se pun toate ingredientele, mai puțin muștarul, într-un blender și se mixează de câteva ori, până se obține o compoziție omogenă și verde, care se toarnă într-un castron și se lasă deoparte. Se scot cotletele de miel din cuptor și se ung generos cu muștar pe toate părțile, apoi se tăvălesc prin amestecul de ierburi, până ce carnea este acoperită complet. Se reașază cotletele în tavă și se mai lasă la cuptor circa trei minute. Se servesc cu cartofi țărănești sau altă garnitură, după preferință.