de Călin Popa şi Florica Pintea
Cartoful dulce este un adevărat aliment-minune, plin de calități nutriționale și cu un mare număr de beneficii pentru sănătate. Spectaculos în orice meniu, acest tip de cartof poate fi vedeta oricărei mese, fiind foarte apreciat și de vegetarieni.
Cartof dulce cu pastă de avocado
Ingrediente: 1 cartof dulce, 1/2 avocado bine copt, 1/2 ceapă roşie, 100 g linte neagră, sare neiodată, microplante pentru salată.
Mod de preparare: se spală cartoful şi se pune într-o tavă, în cuptor, la foc mediu, pentru aproximativ 40 de minute. Între timp, se spală lintea în câteva ape, se pune pe foc în 200 ml apă, timp de 30 de minute, adăugându-se un praf de sare spre sfârșit. După ce s-a răcit puţin, se toarnă o lingură cu ulei de măsline. Se curăță avocado, se scoate sâmburele şi se taie în bucăţi mici, apoi se transformă în pastă. Se taie ceapa cubuleţe şi se amestecă cu fructul, după care se presară sare. Cu acest amestec se umple cartoful. Pentru salată se pot folosi microplante ca sfeclă, broccoli sau fasole mung.
Mâncare de conopidă şi cartof dulce
Ingrediente: 1 conopidă, 2 cartofi dulci mari, decojiţi, 1 ceapă mare, tocată, 4 căţei de usturoi, zdrobiţi, 1 cană cu lapte de cocos, 2 linguri cu turmeric, 1 bucată mică de ghimbir proaspăt ras, 1/2 linguriţă cu chimen pudră, 1/3 linguriţă cu seminţe de coriandru, măcinate, 1/3 linguriţă cu piper măcinat, sare după gust, 2 linguri cu ulei de măsline, 2 căni cu apă, pătrunjel proaspăt.
Mod de preparare: se înmoaie conopida la aburi, iar într-o oală se fierb cartofii decojiți, tăiați cubulețe, timp de 20 de minute, apoi se scurg, păstrându-se zeama. Cartofii se pasează, se toarnă laptele și condimentele, 200 ml zeamă în care au fiert cartofii, până se formează un sos cremos. Se încinge uleiul într-o cratiţă mare, se pune ceapa tocată, se sotează timp de două minute, apoi se toarnă sosul, se amestecă și se adaugă conopida. Se mai lasă pe flacără zece minute. Se servește ornată cu pătrunjel proaspăt.
Cartofi dulci fripţi la cuptor
Ingrediente: 2 cartofi dulci, 1 lingură cu ulei de măsline, 1 linguriţă cu praf de usturoi, 1 linguriţă cu boia dulce afumată, sare şi piper după gust.
Mod de preparare: se preîncălzeşte cuptorul la 200 de grade Celsius, se spală cartofii, se taie în jumătate pe lungime, apoi în felii care se așază într-un castron, se presară cu sare, piper negru măcinat, boia și praful de usturoi. Se toarnă o lingură cu ulei de măsline și se amestecă totul, apoi se pun cartofii în tavă, împrăștiindu-se uniform. Se frig timp de 40 de minute, până când devin crocanţi. Se pot servi cu sosul preferat.
Salată de quinoa şi cartof dulce
Ingrediente: 200 g quinoa albă, 800 g cartof dulce, 150 g varză kale, ulei de măsline extravirgin, 4 fire de ceapă verde, 3 fire de usturoi verde, sare, 3/4 linguriţă cu coriandru pudră, 3/4 linguriţă cu turmeric, 1 linguriţă cu ghimbir ras, 2 linguri cu zeamă de lămâie.
Mod de preparare: se spală quinoa cu apă rece şi se pune la fiert în apă cu sare, timp de zece minute, apoi se lasă acoperită alte zece minute, după care se scurge și se transferă într-un castron. Cartofii dulci se curăță, se taie bucățele, se toarnă uleiul, apoi se pun în tavă pe hârtie de copt. Se lasă la cuptorul încălzit la 180 de grade Celsius timp de 40 de minute. Într-o tigaie se pune puţin ulei, se adaugă ceapa şi usturoiul și se lasă pe foc două minute, apoi se presară sare, coriandru, turmeric, ghimbir (dat pe răzătoarea mică), zeamă de lămâie. Se mai lasă un minut pe flacără, apoi se dă deoparte și se pune varza. Compoziţia se pune peste quinoa fiartă şi cartofii pregătiţi la cuptor.
Burger cu linte şi cartof dulce
Ingrediente: 1 cană cu linte roșie, 1 legătură cu pătrunjel mărunţit, 1 ceapă medie, tocată, 2 linguri cu seminţe de in măcinate, 4 linguri cu apă, 4 linguri cu fulgi de drojdie, 1 cartof dulce mediu, dat pe răzătoare, 2/3 cană cu făină fără gluten, sare de mare şi piper după gust, chifle, roşii feliate, frunze de salată, castraveţi muraţi, feliaţi, muştar.
Mod de preparare: se amestecă inul cu apă și se lasă într-un bol mic, timp de cinci minute. Se fierbe lintea pentru 15 minute, se scurge bine, se pune într-un vas și se pasează cu o furculiţă sau cu robotul de bucătărie. Se adaugă inul, drojdia, ceapa, pătrunjelul, cartoful dulce ras, făina, sarea şi piperul și se amestecă bine. Compoziţia trebuie să fie lipicioasă şi uşor de modelat. Se încinge puţin ulei într-o tigaie și se prăjesc câte două minute pe fiecare parte chifteluțele din compoziția cu cartof dulce. Se aranjează în formă de burger cu ingredientele preferate.
Mousse de cartof dulce şi banane
Ingrediente: 2 cartofi dulci, 2 banane, 1 rodie, 5 linguri cu zahăr, esenţă de rom, scorţişoară măcinată, coaja de la 1 portocală, 1 cutie cu frişcă, scorțișoară pentru decor (opțional).
Mod de preparare: se pun cartofii dulci la fiert timp de 30 de minute, la foc mare. Într-o cratiţă mică se pun boabele de rodie cu foarte puţină apă şi trei linguri cu zahăr şi se lasă până aproape scade de tot lichidul, iar compoziţia devine mai densă. După ce au fiert cartofii dulci, se curăţă şi se taie mai mici, apoi se pun într-un castron, împreună cu bananele, o lingură cu zahăr, coaja de portocală și scorțișoara. Se bat cu mixerul vertical, apoi, când devin ca o cremă fină, se adaugă frişca şi se mai mixează două minute. Peste compoziție se pun boabele de rodie și siropul pe care l-au lăsat, după care se toarnă în pahare. Se decorează după preferințe și se servește după ce a stat patru ore la frigider.
Supă-cremă de cartofi dulci cu ghimbir
Ingrediente: 2 cartofi dulci mari tăiaţi cubuleţe, 1 ceapă tăiată în sferturi, 3 morcovi, 1 cartof alb tăiat cubuleţe, 1 bucată (de mărimea degetului mare) de ghimbir ras, 1/2 linguriţă cu chimen măcinat, 1/4 linguriţă cu fulgi de ardei iute, sare şi piper măcinat după gust, ulei de măsline extravirgin, apă cât să acopere legumele, ierburi proaspete, mărunţite, crackers (opţional).
Mod de preparare: se pun legumele tăiate în vasul de gătit, alături de apă, sare, piper şi condimente. Se fierb până se înmoaie, apoi se strecoară și se pun într-un vas mai mare, păstrându-se lichidul în care au fiert. Se pasează legumele cu un blender vertical şi se adaugă zeama, puţin câte puţin, până se obține consistenţa dorită. Se servește supa cu crackers, stropită cu puțin ulei de măsline și decorată cu verdeață.