de Călin Popa şi Florica Pintea
Una dintre formulele de îndulcitor care intră tot mai mult în prim-planul gastronomiei mondiale ca alternativă sănătoasă la zahăr este siropul de arțar. Mult mai mult decât un lichid omniprezent pe clătitele de la mesele de dimineață de peste Ocean, acest produs este de o uimitoare versatilitate și potențează gustul unui mare număr de meniuri cu aroma sa unică.
Somon afumat cu sirop de arţar și muştar
Ingrediente: 4 fileuri de somon afumat, 3 linguri cu muştar, 1 lingură cu sirop de arţar, 1/4 linguriţă cu paprika, 1/4 linguriţă cu piper măcinat, 1/8 linguriţă cu sare.
Mod de preparare: se încălzeşte cuptorul la 230 de grade Celsius și se tapetează o tavă cu hârtie de copt. Se combină muştarul cu siropul de arţar, paprika, piperul şi sarea, într-un castron mic. Se pun fileurile de somon în tavă și se întinde amestecul de muştar, uniform, peste bucățile de carne. Se lasă la cuptor 12 minute. Se serveşte cu garnitură de sparanghel sau orez.
Cotlet de porc cu sirop de arţar
Ingrediente: 4 cotlete de porc, 200 g ciuperci, 2 linguri cu ulei de măsline, 60 ml sirop de arţar, 1 și 1/2 linguri cu muştar, 60 ml smântână, 200 g fasole verde, 1 măr tăiat în fâşii subţiri, 1/2 legătură de pătrunjel, sucul de la 1/2 lămâie.
Mod de preparare: se încălzeşte uleiul într-o tigaie, la foc mediu, se asezonează carnea de porc şi se frige timp de două minute pe fiecare parte. Se reduce focul şi se adaugă ciupercile, se unge carnea de porc cu sirop de arţar şi se găteşte pentru încă patru minute, până devine aurie, apoi se transferă pe o farfurie. Peste ciupercile rămase în tigaie se pun muştarul, smântâna şi două linguri cu apă. Se amestecă până când se omogenizează și se lasă pe flacără câteva minute. Separat, se combină fasolea cu merele, pătrunjelul şi sucul de lămâie, apoi se stropesc cu ulei de măsline. Se servesc cotletele de porc cu garnitură de ciuperci şi salată de mere.
Negresă cu cartofi dulci și sirop de arțar
Ingrediente: 100 g unt, 25 g cacao, 300 g ciocolată neagră, 60 ml ulei de floarea-soarelui, 250 g zahăr brun, 1 linguriţă cu esenţă de vanilie, 3 ouă, 3 gălbenuşuri, 200 g făină, 300 g cartofi dulci (fierţi, făcuți piure și răciţi). Pentru cremă: 300 g piure de cartofi dulci, 60 ml sirop de arţar, 1 linguriţă cu ienibahar, 375 g mascarpone.
Mod de preparare: se încălzeşte cuptorul la 180 de grade Celsius și se tapetează o tavă cu hârtie de copt. Se pun untul, cacaua şi 250 g ciocolată într-un castron termorezistent, aşezat peste o cratiţă cu apă ce fierbe la foc mic, amestecând până la omogenizare. Se lasă să se răcească. Se amestecă uleiul, zahărul, vanilia, oul şi gălbenuşurile într-un bol. Se adaugă făina, apoi amestecul de ciocolată, cartoful dulce şi restul de ciocolată, tocată. Se toarnă aluatul în tavă pregătită şi se coace timp de 30 de minute, până când se întăresc marginile. Se răceşte complet în tavă. Între timp, pentru cremă se combină cartofii cu siropul de arţar şi ienibaharul, într-un castron. Se adaugă mascarpone. După ce s-a răcit, negresa se taie și se servește cu cremă.
Pachețele umplute cu banane și sirop de arțar
Ingrediente: 3 banane, 100 ml sirop de arțar, 1 pachet de aluat pentru foietaj, 1 linguriță cu zahăr, 1 praf de scorțișoară, 2 linguri cu lapte.
Mod de preparare: se încălzește cuptorul la 180 de grade Celsius. Se taie bananele cubulețe mici, se pun într-un bol și se toarnă deasupra siropul de arțar. Se întinde aluatul pe suprafața de lucru tapetată cu făină, se taie foaia în 8 sau 12 pătrate, apoi se pune câte o lingură cu banane și sirop de arțar în mijlocul fiecărei bucăți de aluat. Se ridică ușor colțurile și se sigilează conținutul, apoi se așază pachețelele pe o tavă tapetată cu hârtie de copt. Se ung pachețelele cu lapte, se presară cu zahărul amestecat cu scorțișoara, apoi se dau la cuptor 15-20 de minute, până când capătă o culoare aurie.
Gogoşi cu sirop de arţar și scorţişoară
Ingrediente. Pentru aluat: 300 g făină, 3/4 linguriţă cu praf de copt, 3/4 linguriţă cu bicarbonat de sodiu, 1/8 linguriţă cu sare fină, 1 ou, 200 g iaurt, 2 linguriţe cu oţet de mere, 1 lingură cu ulei de rapiță, 3 linguri cu sirop de arţar. Pentru glazură: 3/4 linguriţă cu scorţişoară, 100 g zahăr granulat, 1 lingură cu unt topit.
Mod de preparare: se încălzeşte cuptorul la 200 de grade Celsius și se pulverizează o tavă de gogoși cu spray de gătit. Într-un castron mare se amestecă făina, praful de copt, bicarbonatul de sodiu şi sarea. Într-un alt bol se combină oul, iaurtul, oţetul, uleiul şi siropul de arţar. Se face o adâncitură în centrul ingredientelor uscate şi se toarnă cele umede, amestecând-se într-un aluat gros, care se pune în tava dedicată. Se dă la cuptor până când gogoșile capătă o culoare aurie, circa zece minute, apoi se lasă să se răcească. Între timp, într-un bol se combină zahărul și scorţişoara. Se ung gogoşile cu unt topit, apoi se trece fiecare prin amestecul uscat. Se servesc imediat.
Tartă cu nuci pecan și îngheţată de zmeură
Ingrediente: 150 g zahăr, 200 g unt, 350 g nuci pecan, mărunţite cu un blender, 3 ouă, 100 ml sirop de arţar, 150 g făină. Pentru îngheţată: 500 ml lapte, 250 ml smântână, 1 baton de vanilie, 6 gălbenuşuri, 250 g zahăr pudră, 300 g zmeură, suc de lămâie. Pentru sosul de caramel: 100 g zahăr, 50 ml sirop de arţar, 25 g unt, 60 ml smântână.
Mod de preparare: pentru a face îngheţata, se încălzesc laptele, smântâna şi vanilia într-o tigaie medie, la foc mic (nu se fierbe). Într-un vas mare, se amestecă gălbenuşurile şi zahărul, apoi se încorporează încet amestecul în lapte. Se umple o cratiţă medie cu apă şi se dă în fiert. Se pune vasul cu crema în el deasupra cratiţei și se încălzeşte la foc mic, amestecând până se îngroaşă. Se lasă apoi să se răcească. Separat, se striveşte uşor zmeura cu o furculiţă și se pune deoparte. Se așază compoziţia cremoasă într-o maşină de îngheţată şi se procedează conform instrucțiunilor. Când îngheţata este aproape gata, se transferă într-un recipient şi, folosind o lingură, se adaugă zmeura şi sucul de lămâie, după care se acoperă. Între timp, pentru a face tarta, se tapetează o tavă cu hârtie de copt. Se încălzeşte cuptorul la 170 de grade Celsius. Într-un bol mare, folosind un mixer, se bat zahărul cu untul, se adaugă nucile pecan, apoi se încorporează ouăle, pe rând. Se toarnă siropul de arţar şi se presară făina. Se face un aluat care se pune în tavă, se coace timp de o oră, apoi se transferă pe un suport, pentru a se răcori. Pentru sosul de caramel, se topeşte zahărul într-o tigaie mare, la foc mediu, fără a amesteca. După ce devine auriu, se adaugă siropul de arțar şi untul, apoi se amestecă până se combină. Se lasă deoparte pentru a se răci.