Main menu

header

821 26 1de Călin Popa şi Silviu Ghering

Alcoolul, sub diverse forme, este folosit drept ingredient într-un număr mare de reţete - în sosuri, în marinate sau drept principală aromă. În acest din urmă caz, meniurile care rezultă, în special cele cu băuturi tari, au o savoare explozivă, un gust pregnant și sunt adevărate aventuri gastronomice.

Șuncă cu glazură de rom

Ingrediente: 1 șuncă, 2 linguri cu unt, 1 conservă cu suc de ananas, 1 cană cu zahăr brun, 1 linguriță cu scorțișoară, 1 frunză de dafin, 1/4 ceșcuță cu rom.

Mod de preparare: șunca se prepară termic conform instrucțiunilor, iar în acest timp se topește untul într-o tigaie, se toarnă sucul de ananas, zahărul, scorțișoara, frunza de dafin și se lasă la fiert pe foc mic, timp de cinci minute. Când glazura s-a îngroșat suficient, se îndepărtează tigaia de pe flacără și se adaugă romul. Șunca fiartă se introduce la cuptor timp de o oră, stropindu-se la fiecare 15 minute cu glazura.

Pulpă de curcan cu sos de coniac

821 26 2 Ingrediente: 1 pulpă de curcan, rozmarin, 1 mână cu frunze de salvie, 1 plic cu pătrunjel uscat, 20 g unt, ulei de măsline, 20 ml coniac, sare, piper.

Mod de preparare: se spală pulpa de curcan, se scurge, apoi se desprinde ușor pielea, sub care se introduc rozmarinul, salvia și pătrunjelul, apoi se întinde pielea la loc. Se condimentează carnea cu sare şi piper şi se îmbracă în unt. Pulpa se așază într-un vas ceramic cu puțină apă şi se dă la cuptor, pentru 40 de minute, după care se scoate şi se unge cu un sos format din ulei şi coniac. Vasul se reintroduce la cuptor şi se menține până când carnea este bine pătrunsă şi rumenă. Se lasă să se răcească şi se taie felii. Se serveşte alături de garnitură și salată.

Totchos de porc cu coniac

821 26 3Ingrediente: 1,5 kg pulpă de porc fără os, tăiată cuburi, 1 ceapă feliată, 3 căței de usturoi zdrobiți, 1/2 ceșcuță cu coniac, 30 ml sos barbecue, sucul de la 1 lămâie, 1 lingură cu maioneză, 1 ceșcuță cu varză tăiată julienne, 1 lingură cu zahăr, 2 ceșcuțe cu parmezan ras, crochete de cartofi dulci.

Mod de preparare: într-un vas cu gătire lentă se pun, pentru patru ore, carnea, ceapa, usturoiul, coniacul și sosul barbecue. Între timp, se face un amestec din varză, zeamă de lămâie și maioneză, la care se adaugă zahărul. Se amestecă foarte bine și se lasă la odihnit. Când carnea este gata, se pune într-o tavă, împreună cu sosul rezultat, se adaugă amestecul cu maioneză, crochetele de cartofi pregătite conform instrucțiunilor de pe ambalaj, se presară brânza și se dă la cuptor pentru două-trei minute. Se servește imediat.

Paste cu sos de vodcă

821 26 4Ingrediente: 350 g paste, 1 lingură cu ulei, 1/2 ceapă tocată mărunt, 1 ceșcuță cu vodcă, 1 conservă cu roșii tăiate cuburi, 1/2 ceșcuță cu smântână groasă, 1/2 linguriță cu fulgi de piper roșu, 1/2 ceșcuță cu busuioc proaspăt, tocat, 1/2 ceșcuță cu parmezan ras.

Mod de preparare: pastele se fierb în apă cu sare, apoi se scurg. Într-o tigaie se încinge uleiul, se pune ceapa, se sotează câteva minute, se adaugă usturoiul, apoi, după un minut, vodca. Se menține totul pe flacără timp de cinci minute, până sosul scade la jumătate, apoi se adaugă roșiile, se reduce flacăra și se fierbe 25 de minute. Se toarnă smântâna și un sfert din cantitatea de busuioc, se mai lasă la fiert câteva minute, apoi se pun pastele într-un vas și se amestecă bine cu sosul. Se servesc imediat, cu restul de busuioc și presărate cu parmezan.

Pui „lipicios” cu coniac și orez

821 26 5Ingrediente: 600 g pulpe de pui fără os, 1/2 cană cu sos de soia, 1/4 ceșcuță cu ulei, 1/4 ceșcuță cu oțet, 1/4 ceșcuță cu coniac, 1/4 ceșcuță cu zahăr brun, 1 lingură cu rădăcină de ghimbir zdrobită, 4 căței de usturoi tocați, 4 cepe verzi tocate, 1 ceșcuță cu orez basmati.

Mod de preparare: cu o seară înainte se pune carnea la marinat în amestecul rezultat din sosul de soia, ulei, oțet, coniac și zahărul brun, peste care se adaugă ghimbirul, usturoiul și ceapa. A doua zi se trece carnea, cu tot cu marinată, într-un vas care se introduce în cuptorul încălzit la 180 de grade, pentru 45 de minute, turnând de câteva ori sos peste bucățile de pui. Orezul se prepară conform instrucțiunilor. Cu câteva minute înainte de a scoate carnea, se dă cuptorul la programul de grătar, pentru rumenire. Se scoate tava din cuptor, se separă sosul, care se păstrează în sosieră, și se servește puiul peste orezul fiert, eventual cu mai mult sos, ornat cu rondele de ceapă.

Calamari în sos de coniac

821 26 6Ingrediente: 500 g inele de calamari, 1 ceapă, 1 cățel de usturoi, 250 ml vin alb, 1 cutie cu roșii tăiate cubulețe, 1 ceșcuță cu coniac, ulei de măsline, sare, piper.

Mod de preparare: se dezgheață inelele de calamari, după care se trec pe sub un jet de apă rece. Se taie ceapa în două și apoi în rondele fine. Se curăță și se toacă usturoiul. Se pune uleiul la încins într-o tigaie și se călesc calamarii două minute, amestecând. Se scot și se pune la călit în aceeași tigaie ceapa, la foc mediu. Se adaugă și usturoiul. Se toarnă coniacul, se sărează și se piperează, apoi se pune vinul alb. Se pun roșiile și se lasă să fiarbă 20 de minute, la foc mic, cu capac. Cu cinci minute înainte de a stinge focul se adaugă calamarii. Se servește cald.

Prăjitură cu amaretto

821 26 7Ingrediente: 250 g făină, 250 ml smântână lichidă, 3 ouă, 1 plic cu praf de copt, 4 linguri cu lichior amaretto, 200 g zahăr pudră. Pentru decor: 50 g unt, 4 linguri cu zahăr tos.

Mod de preparare: se preîncălzește cuptorul la 180 de grade Celsius. Se bat ouăle cu zahărul pudră, se adaugă făina, smântâna, lichiorul și praful de copt. Se mixează trei minute, până devine o pastă omogenă. Se toarnă compoziția într-o formă rotundă, cu margini detașabile, tapetată cu hârtie de copt. Se dă la cuptor pentru 30 de minute. Se topesc untul și zahărul la bain-marie și se toarnă peste pandișpan, după care se mai bagă la cuptor pentru cinci minute.

Cheesecake cu cremă de whisky

821 26 8Ingrediente: 200 g biscuiți, 60 g unt gras, 3 ouă, 500 g mascarpone, 140 g zahăr, 150 ml cremă de whisky, 1 fiolă de esență de vanilie. Pentru decor: 50 g ciocolată rasă, zahăr pudră.

Mod de preparare: se preîncălzește cuptorul la 180 de grade Celsius. Se sfărâmă biscuiții, se adaugă untul topit și se face o pastă omogenă care se așază într-o formă de tort cu pereți detașabili, în strat de aproximativ doi centimetri, presând bine cu o lingură. Se bagă cinci minute la cuptor. Între timp, se amestecă mascarpone, zahărul, gălbenușurile, crema de whisky și esența de vanilie. Albușurile se bat spumă separat și se înglobează în amestecul de brânză. Se toarnă compoziția peste blatul de biscuiți și se dă la cuptor o oră, la 160 de grade Celsius. După ce se stinge focul, se lasă să se răcească prăjitura în cuptor, apoi se ține la frigider minimum șase ore. Se servește ornată cu ciocolată și zahăr pudră.