de Călin Popa şi Florica Pintea
Juliet Sear este o specialistă a deliciilor coapte și a deserturilor delicioase de toate felurile, de la prăjituri festive la fursecuri, dulciuri sănătoase și chiar fără gluten. Prezență fermecătoare și inspirată în show-urile de televiziune prin propria producție, „Beautiful Baking with Juliet Sear” („Prăjituri frumoase cu Juliet Sear”), autoarea de cărți de bucate care a gătit, printre alții, pentru Prințul Harry, Kate Moss, Bryan Adams sau Sir Ian McKellen își aduce rețetele și secretele și pentru telespectatorii români, într-o nouă emisiune la TV Paprika.
Brioșe cu zucchini
Ingrediente: 2 ceșcuțe cu zucchini tăiați, 125 ml ulei de măsline, 2 ouă bătute, 80 ml miere, 160 ml suc de mere, 1 și 1/2 ceșcuță cu făină, 1/2 ceșcuță cu ovăz, 1 linguriță cu praf de copt, 1 linguriță cu bicarbonat de sodiu, 1/4 linguriță cu sare, 1 linguriță cu scorțișoară, 1/4 linguriță cu nucșoară, 1/2 liunguriță cu ghimbir.
Mod de preparare: se preîncălzește cuptorul la 180 de grade Celsius. Într-un vas larg se amestecă zucchini, uleiul și ouăle bătute. Se adaugă mierea, sucul de mere și se bat bine. Separat se pun făina, ovăzul, praful de copt, bicarbonatul, scorțișoara, sarea, ghimbirul și nucșoara și se amestecă. Ingredientele umede se răstoarnă peste cele uscate, se combină prin mișcări verticale, apoi se așază compoziția în forme de brioșe. Se lasă la cuptor timp de 20 de minute.
Omletă persană
Ingrediente (pentru patru persoane): 12 ouă, 50 g făină, 250 g brânză Feta, tăiată bucăți mai mari, iaurt, 5 cepe verzi, tăite fin, 4 lingurițe cu unt topit, 1/4 linguriță cu scorțișoară măcinată, 1/4 linguriță cu chimen măcinat, 1/4 linguriță cu pulbere de cardamom, 2 lingurițe cu praf de copt, 2 căței de usturoi, zdrobiți, 1 ceșcuță cu frunze de pătrunjel, tocate, 1 ceșcuță cu coriandru, frunze de ceapă verde, tarhon și mentă, pentru servit.
Mod de preparare: se preîncălzește cuptorul la 180 de grade Celsius. Se amestecă scorțișoara, chimenul și cardamomul într-un bol. Separat se bate un ou cu praful de copt și făina, se toarnă amestecul de condimente, apoi se pun și restul de ouă, sarea și usturoiul și se continuă mixarea. La final se adaugă pătrunjelul, coriandrul și ceapa. Se asezonează cu piper. Se unge cu unt un vas rotund, se toarnă amestecul de ouă, se presară deasupra bucățile de brânză și se lasă în cuptor 25 de minute, după care se reduce temperatura și se mai menține la copt zece minute, la 160 de grade. Omleta se servește cu iaurt, tarhon și frunze de mentă.
Prăjituri cu migdale
Ingrediente: 1 ou, 1 linguriță cu ulei de cocos virgin, 200 g migdale, 40 g fulgi de nucă de cocos, 1 linguriță cu semințe de chia, 1 linguriță cu praf de copt, 1/4 linguriță cu sare, 1 linguriţă cu extract de vanilie, 1/4 linguriță cu îndulcitor de ștevie lichid.
Mod de preparare: cuptorul se preîncălzește la 160 de grade Celsius, apoi se tapetează cu hârtie două tăvi și se coc migdalele timp de zece minute, se dau deoparte, la răcit, după care se macină. Peste migdale se adaugă oul, praful de copt, sarea, fulgii de cocos, semințele de chia, uleiul, vanilia și ștevia, care se amestecă foarte bine într-un blender. Aluatul se pune în tavă cu o lingură, lăsându-se trei centimetri distanță între bilele formate. Se coc prăjiturile timp de zece minute, până se rumenesc pe margine. Se lasă să se răcească în tavă. Se pot păstra până la o săptămână, într-o cutie bine închisă.
Tort cu confetti
Ingrediente: 225 g făină, 300 g zahăr, 250 g unt la temperatura camerei, 160 ml zer, 4 ouă mari, la temperatura camerei, 3 lingurițe cu extract de vanilie, 80 g confetti comestibile (plus 20 g pentru decor), colorant alimentar, unt pentru uns forma. Pentru cremă: 4 albușuri, 200 g zahăr, 200 g unt la temperatura camerei.
Mod de preparare: se preîncălzește cuptorul la 180 de grade Celsius. Se ung cu unt trei forme rotunde de blat și se așază o fâșie de hârtie de copt pe marginea fiecăreia. Se pun în mixer făina, zahărul, untul, zerul, ouăle și vanilia și se bat la viteză mică, până se amestecă bine, apoi se trece la viteză mai mare pentru trei minute, până când compoziția capătă o nuanță pală. Se presară confetii, se amestecă ușor cu o spatulă, fără să se insiste pentru omogenizare, apoi se toarnă aluatul în formele pregătite și se netezește fiecare la suprafață. Blaturile se coc timp de 35 de minute, apoi se scot, se mai lasă cinci minute în forme, după care se dau deoparte, la răcit, cel puțin o oră. Între timp, se separă complet albușurile, se mixează bine, apoi se amestecă cu zahărul și se așază pe baie de aburi. Se bate bezeaua în continuare până își menține bine forma, apoi se trece în mixer și se amestecă la rece alte zece minute. După ce s-a răcit, se adaugă untul tăiat cubulețe, puțin câte puțin, mixându-se în continuare până la omogenizarea completă a cremei. O mică parte din cremă se amestecă cu colorant. Pentru a asambla tortul, se așază primul blat pe platou, apoi se pune 2/3 ceșcuță din crema simplă, se continuă cu celelalte blaturi și cremă. Se îmbracă tortul în restul de cremă, cu ajutorul unei spatule, lăsându-se o cantitate mică pentru ornat. La final se fac rozete alternative sau combinate, după preferințe, din cremă simplă și colorată, apoi se presară confetti. Tortul se poate păstra și la frigider, și la temperatura camerei.
Plăcintă daneză cu mere
Ingrediente: 185 g unt la temperatura camerei, 165 g zahăr (plus 75 g zahăr pudră), 2 lingurițe cu extract de vanilie, 3 ouă la temperatura camerei, 185 g făină, 1 linguriță cu praf de copt, 2 lingurițe cu scorțișoară, 800 g felii de mere, fără coajă.
Mod de preparare: se preîncălzește cuptorul la 180 de grade Celsius. Se ung marginile unui vas rotund cu unt, iar pe fund se tapetează cu hârtie de copt. Se pun la mixat untul, zahărul și vanilia, apoi și ouăle, câte unul, bătându-se după fiecare. La final se presară făina și praful de copt și se bate totul la viteză mică, până se amestecă bine. Separat se combină zahărul pudră cu scorțișoara. Jumătate din compoziția rezultată în mixer se pune în formă, se aranjează deasupra jumătate din cantitatea de mere, plus jumătate din zahărul pudră cu scorțișoară. Se repetă operația, apoi se introduce totul la cuptor timp de 50 de minute. Înainte de a o transfera pe platou, plăcinta se lasă la răcit în formă timp de zece minute. Se servește simplă sau cu înghețată de vanilie.