Main menu

header

825 26 1de Călin Popa şi Silviu Ghering

Simpli, gustoși, exotici, tăițeii asiatici au cucerit întreaga lume. De o versatilitate faimoasă, pot fi gătiți în variante picante sau dulci-acrișoare, iar rezultatele vor fi uimitoare și delicioase de fiecare dată. Pentru un prânz sau o cină rapidă, care să nu îngreuneze digestia și să nu adauge kilograme nedorite, delicioasele și savuroasele rețete asiatice cu tăiței sunt formula gastronomică ideală.

Stir-fry cu legume şi soia

825 26 2Ingrediente: 200 g tăiţei de orez, 100 g cuburi de soia, 4 linguri cu sos de soia sau tamari, 1 lingură cu amidon de porumb, 6-8 bucăţi de broccoli congelat, 1 ardei gras, tăiat în fâşii subţiri, 1 morcov mare, tăiat beţigaşe, 1/3 cană cu fasole păstăi, 1/3 cană cu porumb boabe, 5-6 bucăţi de ciuperci urechi-de-lemn, deshidratate, muguri de bambus, 1 linguriţă cu coriandru măcinat, 1 linguriţă cu chimion măcinat, 6 căţei de usturoi, pisaţi, 1 linguriţă cu ghimbir pudră, 1 lingură cu boia dulce, 1 linguriţă cu boia afumată, fulgi de chili, sare, piper, seminţe de susan, 2 linguri cu ulei.

Mod de preparare: puneți soia, tăiţeii de orez şi ciupercile într-un bol umplut cu apă caldă şi lăsați-le la rehidratat zece minute. Încingeți uleiul într-un wok, adăugați legumele, condimentele şi amidonul de porumb. Amestecați şi lăsați pe foc mediu timp de zece minute, apoi turnați două căni cu apă, tăiţeii, soia şi ciupercile scurse. Acoperiți tigaia cu un capac şi mențineți pe foc mic zece minute, după care mai adăugați puțină apă și lăsați pe flacără pentru alte cinci minute. Înlăturați capacul, turnați sosul de soia şi amestecați pe foc mare încă două minute.

Supă asiatică

825 26 3Ingrediente: 6 căni cu supă de legume, 1 pachet cu tăiţei de orez, 2 căni cu ciuperci feliate, 1 morcov mare, tăiat julienne, 2 linguri cu sos de soia, 1/4 linguriţă cu ghimbir măcinat, 3 căţei de usturoi, mărunţiţi, 1 ceapă tocată, 1 legătură de coriandru proaspăt, 1 ardei iute roşu, feliat, 1 steluţă de anason, 1 bastonaş de scorţişoară, 1 lime, 1 lingură cu ulei de cocos, ceapă verde mărunţită.

Mod de preparare: într-o cratiţă, la foc mediu, se pun scorțișoara şi anasonul şi se lasă la foc aproximativ un minut, după care se pun o lingură cu ulei şi ceapa. Se amestecă şi se prăjeşte uşor timp de două minute, apoi se pun ghimbirul şi usturoiul şi se găteşte încă două minute. Se toarnă în cratiţă supa de legume și sosul de soia. Se fierbe la foc mic 25 de minute. Între timp, se gătesc tăiţeii de orez, prin înmuiere în apă călduţă timp de 20 de minute. Într-o tigaie medie se prăjesc uşor ciupercile feliate, iar când supa este gata, se opreşte focul, se adaugă tăițeii, ciupercile, morcovul, coriandrul şi ardeiul iute. Se servește cu ceapă verde şi o felie de lime.

Pui cu legume și tăiței

825 26 4Ingrediente: 700 g piept de pui, 2 linguri cu amidon, 300 g morcov, 1 ardei gras, 100 g ciuperci Champignon, 100 g ciuperci Pleurotus, 1 ceapă albă, 2-3 căței de usturoi, 50 g mazăre verde, 300 g tăiței de orez, 1 ardei iute, 100 ml ulei vegetal, 150 ml sos de soia, 150 ml sos thai, 150 ml sos hot chili, 50 ml sos de pește, 2 ouă.

Mod de preparare: curățați legumele și tăiați morcovii julienne, ardeiul, ceapa, ciupercile și ardeiul iute felii, iar usturoiul se toacă. Pieptul de pui se taie felii subțiri, se adaugă amidonul și 50 ml sos de soia și se amestecă bine. Se încinge o tigaie wok în care se pune jumătate din cantitatea de ulei, apoi pieptul de pui marinat și se amestecă până se rumenește ușor, după care se scoate și se dă deoparte. În aceeași tigaie se pune uleiul rămas, legumele și se sotează trei minute. Între timp, se pune o oală cu apă și sare pe foc, în care se lasă tăițeii de orez la hidratat timp de trei minute, după care se scurg de apă și se lasă deoparte. Se face o omletă și se taie julienne. Peste legume se pun pieptul de pui, mazărea, sosurile, tăițeii și omleta. După alte două minute pe foc tare, preparatul este gata de servit.

Vermicelli în stil asiatic

Ingrediente: 1 cutie cu lapte de cocos, 250 g tăiței de orez, 3 linguri cu sos de soia, 1 plic cu condimente asiatice, 2 linguri cu ulei de arahide, 300 g amestec de legume congelate, 150 g creveţi congelaţi, 1 ceapă mare, 2 căţei de usturoi, 50 g caju, sare, piper.

Mod de preparare: se decongelează legumele şi creveţii. Se gătesc tăițeii de orez conform instrucţiunilor de pe ambalaj, se amestecă mixul de condimente cu 100 ml apă, se toarnă laptele de cocos şi sosul de soia. Se curăţă şi se taie ceapa şi usturoiul şi se amestecă cu legumele, apoi se pun tăițeii, sare și piper. Se încălzeşte uleiul de arahide într-o tigaie şi se pun creveţii. După ce s-au prăjit, se dau deoparte. În același vas se încălzesc amestecul de condimente, laptele de cocos şi sosul de soia, pentru câteva minute. După ce s-a încălzit, se pune sosul format peste legume şi tăiței. Adăugați creveţii şi lăsați la frigider câteva ore. La servire se presară nuci caju.

Broccoli cu tăiţei şi sos „magic”

825 26 5Ingrediente: 1 broccoli mare, 2 linguri cu ulei de floarea-soarelui presat la rece, 1 linguriţă cu sare, 1 linguriţă cu piper negru măcinat, 180 g tăiţei de orez, 1/2 cană cu caju crud. Pentru sos: 2-3 linguri cu sos de soia, 1 lingură cu oţet balsamic, 5 linguri cu ulei de susan, 2 cepe verzi, tocate mărunt, 2 căţei de usturoi, daţi prin presă, 1 linguriță cu ghimbir proaspăt ras.

Mod de preparare: se încinge cuptorul la 200 de grade Celsius. Se spală broccoli şi se rupe în buchețele mici, se pune în tava cuptorului şi se amestecă bine cu uleiul, sarea şi piperul. Se dă la cuptor până se rumeneşte. Separat, se fierb doi litri de apă și, când clocotește, se toarnă peste tăițeii plasați într-un bol mare. După zece minute, se clătesc cu apă rece. Se amesecă toate ingredientele pentru sos într-un vas încăpător și se lasă la marinat până e gata broccoli. Într-o tigaie încinsă se frig nucile caju. La final, se amestecă toate ingredientele într-un vas mare, pentru servit.

Tăiţei chinezeşti cu varză

825 26 6Ingrediente: 75 g rondele de tăiţei uscaţi, 3 foi de varză chinezească, 1 ardei iute roşu proaspăt, 2 căţei de usturoi, 2 fire de ceapă verde, 2 linguriţe cu ulei vegetal, 1 linguriţă cu vin de orez, 2 linguriţe cu sos de soia, 1 linguriţă cu ulei de susan.

Mod de preparare: tăiaţi legumele pe lung, tocaţi mărunt căţeii de usturoi şi partea albă de la ceapă, păstrând partea verde. Fierbeţi tăiţeii conform instrucţiunilor de pe ambalaj. Într-un wok încingeţi bine uleiul, adăugaţi partea albă de la ceapă, usturoiul şi ardeiul. Căliţi câteva secunde, adăugaţi fâşiile de varză şi mai frigeți un minut, amestecând continuu. Turnaţi vinul şi căliţi până ce alcoolul se evaporă, apoi adăugaţi tăiţeii fierţi. Asezonaţi cu sosul de soia. La sfârşit, picuraţi ulei de susan şi mai amestecaţi o dată, uşor.