Main menu

header

 829 26 1de Carmen Ciripoiu şi Silviu Ghering

Cine a spus că doar mielul poate fi vedetă pe masa tradițională de Paște? Aveți acum posibilitatea să savurați câteva preparate delicioase cu carne de ied, pentru care să fiți apreciate la adevărata valoare.

Stufat de ied

829 26 2Ingrediente: 1 pulpă de ied și coaste de ied, 3 legături mari de ceapă verde, 3 legături mari de usturoi, 1 lingură cu ulei de măsline, 1 lingură cu grăsime de rață, 1 ceșcuță cu vin roșu, sare, piper, cimbru, boia.

Mod de preparare: carnea spălată și uscată cu un prosop de bucătărie se taie în bucăți și se condimentează cu puțină sare, piper, cimbru și boia și se pune într-un vas termorezistent. Ceapa și usturoiul se curăță și se spală, se taie în bucăți mai mari de aproximativ doi-trei centimetri și se pun la călit în ulei de măsline. Se lasă câteva minute, apoi se adaugă grăsimea de rață, vin, sare și piper. Se mai lasă câteva minute pe foc, după care amestecul se pune peste carnea din vas. Se acoperă vasul cu folie de aluminiu și se lasă la cuptor o oră și jumătate.

Pulpă de ied la cuptor

829 26 3Ingrediente: 1 pulpă de ied și 1 picior din față, 3 bucăți de ceapă verde, 4 bucăți de usturoi verde, 1 linguriță cu boia de ardei dulce, 1 linguriță cu cimbru uscat, 1 linguriță cu oregano uscat, sare, piper, 3 foi de dafin, 4 căței de usturoi, 2 linguri cu ulei, 2 linguri cu zeamă de lămâie, 1 lingură cu morcov tocat mărunt, 600 ml vin roșu, 1 ceșcuță cu oțet.

Mod de preparare: carnea se pârlește pe flacăra aragazului și se spală bine sub jetul de apă. Într-un vas, se pune oțetul, doi litri de apă, carnea și se lasă să stea în acest amestec două ore. Într-o cratiță se pregătește baițul, astfel: se pune vinul, zeama de lămâie, oregano, morcovul mărunțit, boiaua de ardei, foile de dafin rupte bucățele, sare, piper și se amestecă bine. Ulterior, ceapa și usturoiul verde se curăță, se spală, se taie rondele și se pun în baiț. Adăugați și carnea și acoperiți cratița. Puneți la rece, în frigider, până dimineață. A doua zi se așază carnea în tavă și se toarnă peste ea o parte din amestecul din baiț. Se curăță cățeii de usturoi, se taie feliuțe și se pun în tavă. Se picură ulei peste carne. Se acoperă totul cu staniol și se dă tava la cuptor pentru două ore. Încercați iedul cu o furculiță și când este bine pătruns, se scoate staniolul și se mai lasă încă un sfert de oră până prinde o crustă aurie.

Ciorbă de ied cu leuștean

Ingrediente: 1 bucată de carne de ied cu os, 1 ceapă, 2 morcovi, 1 pătrunjel, 2 cartofi, 1 legătură de leuștean verde, sare, 1 ou, 3 linguri cu smântână grasă.

Mod de preparare: osul se pune la fiert, în puțină apă cu sare și se lasă să dea în trei-patru clocote. Se spală bine osul, se aruncă prima apă și se pune din nou în oala în care vreți să preparați ciorba, alături de toate zarzavaturile tocate mărunt, puțină sare și se lasă la foc mic. Când sunt toate fierte, se stinge focul și se lasă să se răcorească. Se scoate osul, se desface carnea de pe el și aceasta se pune înapoi în ciorbă. Se bate oul cu smântâna și se adaugă treptat, amestecând continuu, ca să nu se taie. Spălați bine leușteanul și tocați mărunt, apoi adăugați peste ciorbă și acoperiți cu un capac. Ciorba se servește fierbinte, cu ardei iute.

Ied la grătar

829 26 4Ingrediente: carne de ied, vin alb, un strop de ulei, sare, piper boabe, rondele de ceapă, rondele de usturoi, coriandru, rozmarin, dafin, cimbru.

Mod de preparare: într-un vas se amestecă vinul cu restul condimentelor, adăugate după gust. Se adaugă carnea de ied, porționată și se lasă vasul acoperit, la rece, peste noapte. A doua zi se scurge marinata și se pune carnea pe grătarul încins. Friptura de ied poate fi servită cu legume la grătar.

Tocană de ied cu ceapă

829 26 5Ingrediente: 1 kg carne de ied (coaste și gât), 2 linguri cu untură proaspătă de porc, 1 linguriță cu boia roșie, 1 ceapă galbenă, 1 ceapă roșie, 1 bucată mică de praz, 3 cepe verzi, pătrunjel verde, sare, piper, ardei (pentru decor).

Mod de preparare: carnea de ied se porționează, apoi se spală. Ulterior, se tamponează cu un prosop curat și se prăjește în untura proaspătă de porc până devine crocantă. Se curăță, se spală și se toacă mărunt cepele și prazul. Se pune ceapa și prazul să se prăjească puțin împreună cu carnea. Se sărează. După două minute, se adaugă un pahar cu apă, condimentele și se lasă să mai fiarbă încă zece minute până scade lichidul și se formează un sos. Pentru a se împrospăta preparatul, puteți adăuga codițe de ceapă verde și pătrunjel tocat. Se decorează cu ardei.

Ied la ceaun

829 26 6Ingrediente: carne de ied tăiată în bucăți potrivit de mari, condimente, foi de varză acră, ulei, apă, sos de roșii sau roșii tăiate mărunt.

Mod de preparare: pe fundul ceaunului se așază câteva foi de varză acră, peste care se pun bucățile de carne. Se presară condimentele, respectiv câteva frunze de dafin uscate și o crenguță mică de cimbru. Se adaugă apoi ulei cât să acopere jumătate din stratul format, iar la final apă. Se pune un capac la ceaun și se dă la foc mic până ce carnea devine moale. Cu câteva minute înainte să luați mâncarea de pe foc, se recomandă să adăugați câteva linguri cu sos de roșii sau roșii tăiate mărunt.

Drob de ied

Ingrediente: 1,5-2 kg organe de ied, 2-3 legături mari de ceapă verde, 1 legătură de usturoi verde, 6-7 ouă, sare, piper, 1 legătură de pătrunjel, 1 linguriță cu mirodeniile care vă plac, 1 ceșcuță cu zeamă în care au fiert organele. Pentru decor: 2 ouă fierte, prapur.

Mod de preparare: pentru drob se folosesc toate organele de la animal, care se curăță și se spală foarte bine. Rinichii se taie în jumătăți, inima la fel și se curăță de sângele din interior, iar ficatul și plămânii se crestează puțin. Pentru ca drobul să nu iasă prea uscat, unele gospodine adaugă puțină carne și grăsime. Puneți organele la fiert în multă apă, în așa fel încât să fie acoperite. După ce au fiert, se lasă la răcit și se dau prin mașina de tocat sau robot. Ceapa și usturoiul, curățate și spălate, se taie rondele și se pun peste organe. Se adaugă sare și piper după gust, ouăle, pătrunjelul tocat mărunt și opțional condimentele care vă plac. Amestecați bine toată compoziția, adăugați și puțină apă în care au fiert organele și lăsați compoziția să se odihnească o jumătate de oră. Tapetați o formă rotundă cu felii de ou fiert, puneți compoziția, întindeți prapurul deasupra și introduceți la cuptor până se rumenește frumos.