Main menu

header

848 26 1de Călin Popa şi Adrian Barna

Cu miezul lor savuros, dulce-acrișor, cu textură densă și pulpă parfumată, prunele sunt o adevărată bogăție culinară. Dincolo de statutul lor de fructe versatile, ideale pentru tot felul de deserturi, aceste roade excepționale ale toamnei sunt vedete ale unor feluri principale inedite, pline de savoare și de nutrienți.

Pui cu prune şi cușcuș

848 26 2Ingrediente: 200 g cușcuș, 200 g piept de pui, 2 roşii potrivite, 6-8 prune, 1 ceapă roşie mică, 6 linguri cu ulei de măsline, 4 linguri cu zeamă de lămâie, sare, piper după gust.

Mod de preparare: se pune cușcușul într-o cratiţă cu apă şi se fierbe conform instrucţiunilor de pe ambalaj. Se lasă la scurs, după ce se trece printr-un jet, două, de apă rece. Se amestecă uleiul de măsline cu sucul de lămâie şi, când cușcușul este puţin răcit, se combină împreună și se lasă la răcit. Pieptul de pui, fără piele şi os, se fierbe și se taie în fâşii, prunele se spală, se scot sâmburii şi se feliază, iar roşiile se taie felii, la fel şi ceapa. Se pun toate într-un castron adânc, se amestecă ușor, prin răsturnare, apoi se toarnă cușcușul și se potrivește salata de sare și piper.

Ficăţei în bacon cu prune uscate

848 26 3Ingrediente: 500 g ficăţei de pui, 300 g bacon feliat foarte subţire, 100 g prune uscate, 100 ml lapte, 1 lingură cu ulei de măsline, sare şi piper.

Mod de preparare: se spală ficăţeii, se curăță de pielițe, se așază în lapte şi se lasă o oră, să se frăgezească. Prunele se pun întrun bol cu apă călduţă, pentru o hidratare uşoară. Ficățeii se lasă la scurs, se presară cu sare și piper, iar prunele hidratate se taie în jumătăți. Se ia câte o felie de bacon şi se învelește un ficăţel şi o jumătate de prună, după care se strânge sub formă de rulou. Se pregătește o tavă tapetată cu folie de aluminiu, se încinge cuptorul la 180 de grade Celsius, se stropesc cu ulei rulourile prinse cu scobitori sau bețișoare și se introduce tava în cuptor, pentru 30 de minute. La fiecare zece minute se stropesc rulourile cu sosul lăsat în tavă. Când s-au rumenit, se scot din cuptor, și se aşază pe un platou. Se pot servi cu orice garnitură.

Prepeliţe cu prune

Ingrediente: 2 prepeliţe, 150 g prune uscate, fără sâmburi, 50 g unt, 1 lingură cu ulei de măsline, sare, piper.

Mod de preparare: se umplu prepeliţele cu prune, apoi se leagă bine, cu ață de bucătărie. Se asezonează cu sare și piper, apoi se pun la călit, pe toate părțile, într-o tigaie în care s-au încălzit untul și uleiul. Se acoperă vasul și se gătesc prepelițele timp de 20 de minute. Se pot servi cu piure de cartofi.

Muşchi de porc în sos de prune

848 26 4Ingrediente: 1,5 kg muşchi de porc, 250 g prune uscate, 2 linguri cu muştar, 1 lingură cu miere, 300 ml vin, 150 ml apă, boia dulce, ienibahar, sare, piper.

Mod de preparare: se spală carnea şi se pune într-o tavă înaltă, pentru copt, se unge cu muştar şi se condimentează cu boia, sare, piper şi ienibahar, apoi se stropeşte cu puţin vin. Se spală prunele, se scot sâmburii, se păstrează jumătate dintre fructe întregi, iar cealaltă jumătate se taie în bucăţele. Se amestecă vinul cu mierea şi prunele bucăți, se lasă să stea împreună timp de zece minute, apoi se răstoarnă peste carne și se adaugă apa, astfel încât să se acopere ceva mai mult de jumătate din carne, apoi se presară în tavă prunele întregi. Se pune tava la cuptor, la foc mediu, acoperită cu folie de aluminiu. Se lasă 30 de minute, după care se reduce focul și se întoarce carnea, ca să se pătrundă uniform. Preparatul se lasă în cuptor aproximativ 90 de minute.

Iepure cu cherry şi prune

848 26 5Ingrediente: 1 iepure, 10 felii de bacon, 6 prune proaspete, 100 ml cherry, 1 vârf de cuţit cu ghimbir măcinat, 3 crenguţe cu cimbru proaspăt, 3 linguri cu ulei de măsline, 2 șalote, 60 ml zeamă de lămâie, sare şi piper alb, după gust.

Mod de preparare: se taie iepurele în bucăţi, apoi se separă pulpele şi filé-urile, care se stropesc cu ulei de măsline şi zeama de lămâie, se asezonează cu sare şi piper alb şi se lasă două ore la marinat. Se încinge un vas, se sotează bucățile de carne, se pun șalotele tăiate bucăți și se adaugă cimbrul. După câteva minute, se pun baconul tăiat, ghimbirul și prunele cubulețe, se stinge totul cu cherry și se gătește pe foc foarte mic, cu capac (sau în cooker) timp de o oră și jumătate. Cu 15 minute înainte de final, se potriveşte preparatul de sare şi piper.

Pui cu prune uscate

Ingrediente: 500 g pui, 200 g prune uscate, 30 ml ulei, 200 ml apă, 2 linguri cu sos de roșii, 1 linguriţă cu rozmarin uscat, sare, piper.

Mod de preparare: prunele se pun în apă rece pentru 30 de minute, după care se crestează într-o parte şi se scoate sâmburele. Puiul se spală, se zvântă şi se condimentează cu sare şi piper, apoi se prăjeşte bine în ulei încins. Când carnea este gata, se adaugă prunele şi se prăjesc pentru cinci minute. Se toarnă 200 ml apă şi se lasă să fiarbă preparatul acoperit, timp de 15 minute. La final, se pune sosul de roșii şi rozmarinul, se mai lasă pe foc cinci minute, apoi se asezonează cu sare şi piper.

Tajine cu miel şi prune uscate

848 26 6Ingrediente: 500 g carne de miel, 1 ceapă, 2 linguri cu ulei de măsline, 1 lingură cu ghimbir măcinat, şofran, sare, piper, 1 căţel de usturoi, pătrunjel, coriandru, 150 ml apă, 1 baton de scorţişoară, sare, 100 g migdale prăjite, 1 lingură cu seminţe de susan. Pentru sosul de prune: 500 g prune uscate, 10 g unt, 120 ml apă, 2 linguri cu zahăr.

Mod de preparare: într-o tigaie se căleşte în uleiul încins ceapa tocată, apoi se adaugă carnea şi se prăjeşte. Într-o altă cratiță se varsă mielul și ceapa, se presară sare, piper, ghimbir, șofran, ierburile tocate, se pune batonul de scorţişoară şi apa. Se amestecă, se acoperă şi se găteşte la foc mic, timp de 90 de minute. După o oră de gătit, se pregătesc prunele: într-o cratiţă se pun untul, zahărul, sarea şi apa. Când amestecul fierbe, se adaugă fructele. Se gătește acoperit, pe foc mic, timp de 15 minute, apoi se toarnă în vasul cu carnea de miel. Se presară migdalele şi seminţele de susan, se acoperă şi se fierbe totul încă 20 de minute.

Ruladă de porc cu prune

Ingrediente: 1 muşchiuleţ de porc, 150 g prune uscate, 100 ml vin alb, 100 ml vin roşu, sare, piper.

Mod de preparare: muşchiul se bate cu ciocanul pentru şniţele, apoi se condimentează cu sare şi piper. Prunele se pun la înmuiat în vinul roşu câteva minute, apoi se scot sâmburii, se aşază pe muşchiuleţul de porc, una lângă alta, pe lungime, se rulează carnea şi se prinde cu scobitori, din loc în loc. Se unge muşchiuleţul cu ulei şi se pune în tava unsă tot cu ulei, apoi se toarnă vinul alb. Se dă la cuptor, la foc mediu, și se lasă până se rumeneşte carnea.