Main menu

header

866 26 1de Roxana Istudor şi Adrian Barna

Struțul furnizează gastronomiei o carne superioară, fragedă și gustoasă. Deși face parte din categoria cărnurilor roşii, aceasta are un conţinut redus de grăsimi şi colesterol, fiind astfel o adevărată delicatesă. În schimb, se poate prepara la fel ca şi celelalte cărnuri cunoscute în alimentaţia tradiţională, calitățile sale transformând meniurile care o conțin în festinuri culinare.

Friptură de struţ în sos de calvados

Ingrediente: 4 fripturi de struț de câte 150 g, 2 linguri cu unt, 150 g smântână, 200 ml calvados, 200 ml supă de carne, sare, piper.

Mod de preparare: bucăţile de carne se prăjesc la foc mare, în unt, câte două minute pe ambele părţi, după care se scot şi se pun la cald. Se toarnă în aceeaşi cratiţă smântâna şi se fierbe la foc mic, cu 200 ml supă de carne, apoi se toarnă rachiul de mere (calvados) şi se condimentează cu sare şi piper proaspăt măcinat. Se aşază carnea pe farfurii şi se toarnă sosul deasupra.

Ruladă de struț cu legume

866 26 2Ingrediente: 1 kg carne de struţ, 10 felii de bacon, 80 g caşcaval, 1/2 ardei roşu, 1 morcov, 5 buchețele de broccoli, 2 linguri cu ulei, sare, piper. Pentru garnitură: 7-10 roşii cherry, 1/2 ardei roşu, 1/2 dovlecel, 15 buchețele de broccoli, sare, piper.

Mod de preparare: se curăță morcovul şi se taie beţişoare care se pun la fiert pentru cinci minute. Se spală broccoli şi se desface buchetele mici, iar ardeiul se taie beţişoare. Se dă caşcavalul pe răzătoarea cu ochiuri mari, se taie carnea felii, de-a lungul, desfăcând o ruladă. Apoi se acoperă cu o folie de plastic şi se bate cu ciocanul de şniţele. Se asezonează cu sare și piper, apoi se presară caşcavalul ras. Se aranjează pe carne broccoli, beţişoarele de ardei şi de morcov, apoi se înfășoară strâns carnea, se învelește în feliile de bacon şi se leagă strâns cu aţă alimentară, apoi se învelește în hârtie de copt. La fel se procedează și cu a doua ruladă. Se unge o tavă cu ulei şi se așază ruladele, apoi se introduce tava în cuptorul preîncălzit, la 180 de grade Celsius. După 30 de minute, se îndepărtează hârtia de copt şi se mai menține tava în cuptor pentru 30 de minute, până se rumeneşte. Între timp, se taie dovlecelul cubuleţe, iar ardeiul şi morcovul fâşii. Se desfac bucheţelele de broccoli şi se fierb trei minute, în apă cu sare. Se încinge uleiul într-o tigaie şi se adaugă legumele, care se călesc 15 minute. Spre final, se adaugă broccoli, sare şi piper după gust. Se scot ruladele din cuptor, se taie felii după ce s-au răcit puțin.

Struț umplut cu carne tocată

866 26 3Ingrediente: 4 felii de carne pentru ruladă, 200 g carne tocată prăjită, 1 lingură cu pătrunjel proaspăt tocat, sare, piper, 40 g unt, 120 g mix de legume, 1 lingură cu pastă de tomate, 1 linguriță cu făină, 1 pahar cu vin roşu, 200 ml supă de carne.

Mod de preparare: se întind feliile de carne, se toacă frunzele şi se amestecă cu carnea tocată prăjită, apoi se condimentează cu sare şi piper. Feliile de carne pe care stă întinsă tocătura se rulează şi se leagă. Ruladele se condimentează cu sare şi piper şi se prăjesc câteva minute în grăsime încinsă, apoi se dau deoparte. În aceeaşi tigaie se prăjesc la foc iute legumele, se adaugă ruladele şi pasta de tomate, după care se mai gătesc împreună câteva minute. Apoi se presară făina, se amestecă cu grijă şi se stinge cu vin, după care se toarnă supă cât să acopere ruladele şi se fierbe preparatul, acoperit, la foc mic, până când carnea este moale. Se scot ruladele şi se pun la loc cald, se strecoară sosul rămas, care se completează cu puțină supă, se condimentează cu sare și piper şi se toarnă peste carne.

Tocăniţă de struţ

Ingrediente: 1 kg carne de struţ (pentru friptură sau gulaş), sare, piper, boia dulce, 5 linguri cu ulei de măsline, 1 ceapă mare, tocată, 2 linguri cu pastă de tomate, 100 ml vin alb, 4 linguri cu făină, 1 l supă de carne, 1 lingură cu mix de frunze tocate de praz, cimbru, pătrunjel, 100 ml ulei.

Mod de preparare: se taie carnea în cuburi, se condimentează cu sare, piper şi boia, după care se prăjeşte câteva minute în jumătate din cantitatea de ulei încins. Se adaugă ceapa tocată şi se lasă la foc până capătă culoare. Se toarnă restul de ulei şi se pune pasta de tomate, se gătesc împreună un minut şi se stinge preparatul cu vin alb. După ce surplusul de lichid s-a evaporat, se presară făina şi se încălzeşte, amestecând totul. Se toarnă supa, frunzele şi se lasă în continuare să fiarbă, la foc mic. Când carnea este moale, se scoate şi se pune la loc cald. Se condimentează sosul după gust şi se toarnă deasupra.

Struţ în stil chinezesc

866 26 4Ingrediente: 200 g carne de struţ (filé), 1 lingură cu amidon (de cartofi sau porumb), 40 g ciuperci Shiitake uscate, 2 linguri cu sos de soia, câte 50 g morcovi, ţelină şi praz, tăiate fâșii, 1 ceapă mică, feliată, germeni de soia, muguri de bambus, 2 linguri cu ulei de susan, 5 linguri cu supă de pasăre, sare, piper, condimente chinezeşti, sos de soia.

Mod de preparare: se taie carnea în felii subţiri, se condimentează cu sare, piper, sos de soia şi se presară cu amidon. Uleiul de susan se încinge într-un wok, în care se prăjeşte două minute carnea, apoi aceasta se împinge la margine şi se introduc feliile de legume, ciupercile, ceapa, sosul de soia. Se toarnă și supa şi se gătesc legumele câteva minute, după care se amestecă cu carnea și se asezonează cu condimentele chinezeşti.

Ossobuco din gât de struţ

866 26 5Ingrediente: 8 bucăți de gât de struţ, 1 ceapă, 1 căţel de usturoi, 2 liguri cu făină, 1/2 liguriță cu sare, piper, maghiran uscat, 1 vârf de cuţit cu piper alb, 100 g unt, 1 pahar cu vin alb, puțină coajă de portocală şi de lămâie, 1/2 ceşcuță cu supă de carne.

Mod de preparare: se taie ceapa în formă de inele, se mărunţeşte usturoiul, se amestecă făina, sarea, piperul şi maghiranul şi se dau feliile de carne prin amestec. Jumătate din cantitatea de unt se topeşte în tigaie şi se prăjesc ceapa şi usturoiul până devin sticloase, apoi se adaugă feliile de gât de struț şi se prăjesc câteva minute pe ambele părţi. Se toarnă vinul, se pune coaja de portocală şi de lămâie şi se gătește 60 minute la foc mic (din când în când se completează cu supă). Se scoate carnea şi se pune la loc cald. Sosul se strecoară, se amestecă cu restul de unt şi se condimentează cu sare.

Ciorbă de struţ

866 26 6Ingrediente: 1 kg carne de struţ pentru supă, 1 l supă de pasăre, 1/2 l apă, 2 morcovi, 1 ţelină, 1 fir de praz, 2 cepe, 400 g cartofi, 1 frunză de dafin, sare, piper, pătrunjel tocat, 10 g unt.

Mod de preparare: se taie carnea în cuburi, apoi morcovii, ţelina şi prazul în felii. Se pun supa și apa la fiert, se adaugă carnea, legumele, frunza de dafin şi ceapa şi se fierbe totul 60 de minute, la foc mic. Se pun apoi cartofii tăiaţi cubuleţe, untul, se scoate foaia de dafin şi se mai fierbe totul încă 20 de minute, la foc mic, după care se condimentează cu sare şi piper proaspăt măcinat. Se servește cu verdeață tocată.