Main menu

header

878 26 1de Roxana-Ioana Ancuța

Ce pot face două mâini dibace? Pot prepara un tip de ciocolată vegană, aromată, naturală, cu efecte terapeutice, antidepresive, sub formă de felicitări sau răvașe cu fructe, frunze și flori și multe alte bunătăți. Asta face Olesea Calmatui, din Republica Moldova, mamă a trei copii, care, la 37 de ani, şi-a găsit o modalitate excelentă de a se relaxa şi de a suplimenta venitul familiei, după ce-i duce pe cei mici la culcare.

„Emană o stare extraordinară şi emoţii pozitive”

- Cum ţi-a venit ideea realizării ciocolatei vegane cu flori?

- Pe când cei doi băieți aveau 4 și 2 ani neîmpliniți, am fost nevoită să plec peste hotare. Fiind și soțul acolo la muncă, a trebuit să las copiii cu bunicul lor. Mi-au lipsit mult și a fost perioada în care am simțit un imbold de a lupta până în pânzele albe numai să fiu în preajma lor, să trăiesc alături de ei toate etapele creșterii lor. După ce am născut-o pe fetiță, mă tot gândeam ce să fac, cum să am un venit, dar fără să fiu nevoită să o las singură, nici măcar pentru o zi. Și cum sunt mare amatoare de handmade, am cochetat cu păpușile și cărțile din fetru, cu tehnica decupajului, dar înțelegeam perfect că este ceva de moment doar. De aici începe și povestea ciocolatei vegane, pentru că toate din viața mea s-au suprapus cu apariția piticii. La începutul anului 2021, când încă eram în toiul pandemiei, am dat întâmplător de un curs de ciocolată vegană. Cumva, a fost cadoul perfect de ziua mea, eu cochetând cu bucătăria. Am genele răposatei mele mămici, ea fiind bucătar de profesie. Cred că așa a vrut Cel de Sus…

- Cum a fost prima experienţă?

- Când am topit prima porție de ciocolată, am fost extrem de surprinsă de textura ei fină, curgătoare, de mirosul puternic și seducător de cacao. Și a fost dra- goste la prima vedere. Aveam impresia că am participat la o ședință de aromoterapie, mi-a dat o stare extraordinară, eram binedispusă, plină de emoții pozitive… Asta emana ciocolata.

„Am înlocuit zahărul cu siropul de agave”

878 26 2- Foarte frumoasă descrierea ta... Dar cum este ciocolata vegană, ce are special?

- Ciocolată vegană este perfect sănătoasă, din ingredientele ei naturale făcând parte untul de cacao nerafinat presat la rece. Vorbim despre produsul obținut după prima presare, cel în producția căruia s-a intervenit cel mai puțin, care are o aromă puternică de cacao cu un nivel ridicat de grăsimi saturate și mulți antioxidanți. Este un antidepresiv veritabil, de aceea ori de câte ori consumi o pătrățică de ciocolată, starea ta de bine se îmbunătățește. Eu folosesc masă de cacao pură, sirop de agave, acesta fiind un îndulcitor natural, o alternativă sănătoasă a zahărului, laptele bio de cocos, unt de caju, fructe liofilizate, deshidratate, nuci, alune, migdale, sâmburi de dovleac, semințe de pin, fistic, fulgi de cocos, chipsuri de cocos, susan, semințe de chia, merișoare, aplicații din ciocolată flori, frunze și… vor urma multe altele.

- Este nu doar sănătoasă, dar și foarte aspectuoasă…

- Da, poate fi o idee pentru un cadou simplu și rafinat. Ce poate fi mai potrivit decât o felicitare din ciocolată, nu? Sunt fericită dacă pot aduce un zâmbet prin ceea ce fac, dacă pot schimba ziua cuiva, făcând-o mai bună doar cu ajutorul unei ciocolate. O ciocolată care va satisface toate papilele gustative, vizuale și cu siguranță va rămâne în memorie nu ca o simplă și banală ciocolată, ci ca un răvaș, o felicitare, o scrisoare, o invitație, o cerere de prietenie…

„Îmi pune în valoare imaginația, bunul gust și simplitatea”

878 26 3- Cât timp dedici producerii ciocolatei?

- Lucrez doar la cerere pentru că produsele sunt scumpe și nu pot să fac stocuri. Lucrez noaptea, când cea mică își face dulcele somn și eu pot să mă conectez cu pasiunea mea și pot să savurez din ședința de aromoterapie. Atunci am liniște și conexiune deplină și pot da frâu liber imaginației. Este și motivul pentru care am prins mare drag de acest hobby. Îmi pune în valoare punctele forte - imaginația, bunul gust și simplitatea.

- Ce forme de ciocolată faci?

- Ca modele, caut ceva combinat cu dorința de a păstra forma ciocolatei cu care suntem obișnuiți de mici - pătrățele -, dar totodată să îi dau un farmec, o nouă viață, să aduc ceva inedit, să rămână în amintirea celui care o gustă. Atât datorită aromelor, cât și datorită aspectului ei. Am adus și mediantele în lumină, ele fiind un deliciu franțuzesc decorat cu nuci sau alune. Fiind de dimensiuni mici, pot fi gustate și savurate ușor. De obicei, pregătesc pentru fiecare sărbătoare ceva specific acelei zile.

„Sunt foarte cerute bomboanele şi mediantele”

- Care sunt cele mai căutate?

- Sunt foarte cerute bomboanele, mediantele (acei bănuți din ciocolată, puțin mai mari, un deliciu venit de la francezi, pe care eu i-am mai înfrumusețat), ciocolatele cu trandafiri sau alte flori.

- Care este procesul de preparare?

- Procesul necesită multă acuratețe și atenție. Și mă refer la procesul de topire a ciocolatei care implică temperaturi fluctuante. Cresc temperatura la 45˚C, apoi o cobor la 27˚C, după care urc la 30˚C. Trebuie să fiu foarte atentă, pentru că acest aspect este extrem de important, în lipsa lui sau greșindu-l, ciocolata nu va avea luciu, nu se va stabiliza, nu va prinde acea structură de ciocolată.

„Folosesc petale de trandafir, hibiscus, gălbenele, levănțică”

- Care este cel mai frumos compliment pe care l-ai primit legat de produsele tale dulci?

- Cel mai frumos compliment, care mi-a rămas fixat acolo undeva, în memorie și în inimă, vine din parte cuiva care mi-a spus „a fost deosebită, atât la gust, cât și la aspect, dar nu am apucat să mănânc decât o bucățică și am băgat-o la repezeală în gură, să nu rămân și fără aceea”.

- Foloseşti şi flori naturale? Din ce sunt făcute florile folosite la ciocolată?

- Florile le fac fie din ciocolată, la fel și frunzele, dar folosesc și flori naturale, boboci sau petale de trandafir, hibiscus, gălbenele, levănțică...

„Fiecare ornament este lucrat separat“

- Cât lucrezi la o comandă?

- Dacă este o ciocolată simplă, în jur de o oră, dacă este ceva mai deosebit, cum ar fi cea cu trandafiri, aici e mult mai mult, deoarece fiecare floare ornamentală este lucrată separat. Cu cât lucrarea conține mai multe detalii, cu atât procesul este mai îndelungat. Dacă vorbim despre o comandă de bănuți de ciocolată sau bombonele, atunci fiecare va fi gata în aproximativ o oră. Gândesc până în cele mai mici detalii... cutiile, hârtia pentru împachetare, funda, ața, biletele cu mesaje care sunt adăugate în cutii, bilețelele de mulțumire, informații despre ciocolată etc.