Main menu

header

881 26 1de Roxana Istudor şi Flori Pintea

De secole, aurul și argintul au fost folosite ca decor sau garnitură pentru alimente, transformându-le în meniuri somptuoase. Aceste metale comestibile vin astăzi într-o varietate de forme și pot împodobi inegalabil orice preparat, sub formă de foiță, pudră, firimituri, „cioburi” sau spray, pentru o gamă largă de gusturi și potrivite pentru orice ocazie memorabilă.

Risotto cu cerneală de calamar și argint

Ingrediente: 320 g orez, 80 g cerneală neagră de calmar, 80 g ulei de măsline extravirgin, 60 g brânză pecorino, 10 g suc de ghimbir, 50 ml vin alb, 1 l supă concentrată de pește, firimituri de argint comestibil.

Mod de preparare: se călește orezul în jumătate din cantitatea de ulei, se adaugă vinul și se fierbe până se evaporă alcoolul, apoi se toarnă treptat concentratul de pește, cerneala de calamar, uleiul rămas și sucul de ghimbir, amestecând pe foc până compoziția devine cremoasă. Se plasează pe platou și se presară cu „cioburi” de argint.

Macaroane Gold

Ingrediente. Pentru cremă: 1 l lapte, 80 g unt, 70 g făină de orez, 300 g brânză pecorino tăiată cuburi, 20 g sare. Pentru paste: 3 l apă, 1 bere Pilsner, 320 g macaroane. Pentru decor: pesmet de aur comestibil de 23 carate.

Mod de preparare: se pun toate ingredientele pentru cremă, cu excepția brânzei, în robotul de bucătărie, unde se mixează până se omogenizează. Se adaugă pecorino și se amestecă bine. Într-o oală se pune apa la fiert, se adaugă berea și pastele. Când sunt al dente, se scurg, se amestecă cu crema de brânză și se servesc presărate cu aur pe toată suprafața.

Mousse de mango cu foiță de argint

881 26 2Ingrediente. Pentru miez: 200 g piure de mango, 50 g piure de fructul pasiunii, 50 g zahăr, 3 g pectină, 2 g gelatină. Pentru mousse: 500 g piure de mango, 10 g gelatină, 400 g smântână groasă, 60 g zahăr tos.

Mod de preparare: pentru miez, se topesc pe foc piureurile de fructe la 60 de grade, se adaugă zahărul amestecat cu pectina, se aduce compoziția la punctul de fierbere, se pune gelatina hidratată în 10 ml apă, se amestecă și se toarnă în forme sferice de silicon. Pentru mousse, se topește piureul la 35 de grade, se dă deoparte, se adaugă gelatina hidratată în 50 ml apă, se pun frișca și zahărul, se amestecă bine și se toarnă în partea superioară a sferelor de silicon. Se lasă la răcit minimum o oră, apoi se asamblează, cu partea de jos îmbrăcată în foiță de argint comestibil.

Aluat franțuzesc cu căpșuni și foiță de aur

881 26 3Ingrediente. Pentru foietaj: 1 kg unt, 1,3 kg făină, 20 g sare, 400 ml apă. Pentru cremă: 500 ml lapte, 180 g zahăr tos, 40 g făină, 10 g amidon de orez, vanilie după gust, 200 g smântână groasă.

Mod de preparare: pentru aluat se amestecă untul cu 300 g făină și se dă la frigider. Separat se combină celelalte ingrediente, până rezultă un aluat care se frământă timp de zece minute, apoi se dă la frigider pentru câteva ore, apoi se împăturește de patru ori cu câte un sfert din amestecul de unt și se dă la rece până a doua zi. Se întinde aluatul la o grosime de 1,8 cm și se lasă să se odihnească două ore, apoi se coace la cuptorul încins la 190 de grade Celsius, timp de 30 de minute. Pentru cremă, se pune la fiert laptele cu jumătate din cantitatea de zahăr, sarea şi vanilia. Se amestecă separat făina cu amidonul și restul de zahăr, se presară în lapte și se amestecă până se îngroașă. După o oră, timp în care crema s-a răcit, se completează cu smântâna bătută bine. Se taie aluatul, se umple cu cremă și se decorează cu căpșuni proaspete și foiță de aur de 23 de carate.

Cheesecake cu frunză de aur

881 26 4Ingrediente: 100 g fursecuri digestive, 40 g unt, 10 g ciocolată albă, 800 g cremă de brânză, 470 g mascarpone, 165 g zahăr, 300 g smântână groasă, 9 g gelatină.

Mod de preparare: fursecurile se rup în bucăți mici, se adaugă untul topit împreună cu ciocolata albă, se amestecă totul și se pune într-o formă cu diametrul de 16 centimetri. Se mixează mascarpone și crema de brânză, se toarnă smântâna adusă în prealabil la punctul de fierbere și se continuă mixarea. La final se adaugă gelatina hidratată în 45 ml apă. Se toarnă compoziția omogenizată în forma cu fursecuri și se dă la rece pentru două ore. Se decorează cu glazură după preferință și cu foiță de aur de 24 de carate.

Salată de fructe cu firimituri de aur

Ingrediente: 20 g căpșuni, 30 g pepene galben, 8 g mure, 8 g zmeură, 8 g afine, 26 g mere. Pentru sirop: 100 ml apă, 100 g zahăr, 1 păstaie de vanilie, 100 ml suc de portocale, 10 g mentă. Pentru decor: flori comestibile, pesmet de aur de 23 de carate.

Mod de preparare: se taie fructele în cuburi. Pentru sirop, se fierb apa, zahărul și vanilia, se lasă să se răcească și se adaugă sucul de portocale și menta. Se infuzează câteva ore, apoi se toarnă peste fructe. Salata se decorează cu flori comestibile și fragmente de aur.

Înghețată „Aurul Pământului”

881 26 5Ingrediente: 615 ml lapte integral, 150 g smântână, 115 g zaharoză, 60 g dextroză (glucoză în formă pură), 40 ml sirop de glucoză, 15 g lapte praf cu conținut scăzut de grăsimi, 2 g gumă de roșcove, 0,5 g șofran, 0,5 g sare de mare, pulbere de aur de 23 de carate.

Mod de preparare: șofranul se infuzează la rece în lapte pentru cel puțin 16 ore. Într-un bol se pun zaharurile împreună, apoi pulberile, se toarnă laptele cu șofran și, la final, smântâna. Se încălzește compoziția la 72 de grade Celsius, se omogenizează și se pune în aparatul de înghețată de casă până este gata. Se servește în cupe, decorată cu fragmente de aur.

Trufe pudrate cu aur

881 26 6Ingrediente. Pentru trufe: 40 g pudră de cacao amară, 40 g ciocolată neagră, 300 ml smântână groasă pentru dulciuri, 40 g zahăr, 20 g zahăr pudră. Pentru decor: 4 alune, 220 g zahăr, 50 g pudră de cacao amară, pulbere de aur comestibil.

Mod de preparare: se dizolvă cacaua într-o cratiță, turnând treptat laptele și amestecând cu un tel. Se presară zahărul și se continuă amestecarea până când zahărul se topește. Se rupe bucăți ciocolata, se topește pe baie de aburi și se lasă să se răcească, apoi se pune în amestecul de cacao și se combină împreună. Smântâna se mixează, se adaugă zahărul pudră, se toarnă în amestecul de ciocolată și cacao și se omogenizează ușor. Se dă compoziția la frigider pentru câteva ore, apoi se toarnă în forme și se introduce la congelator pentru două ore. Între timp, se pun pe flacără, într-o tigaie, alunele, un pahar cu apă și o lingură cu zahăr. Se lasă la foc mic până când zahărul se lipește bine de alunele uscate și se lasă la răcit pe o foaie de hârtie de copt. Se pregătește glazura de ciocolată punând într-o oală mică 100 ml apă și cacaua cernută. Se amestecă bine cu un tel, se presară restul de zahăr și se pune pe flacără scăzută până începe să fiarbă, apoi se lasă să se răcească amestecând des. Cu 15 minute înainte de a se servi desertul, se scot trufele din congelator și se pun pe farfurie, se acoperă cu glazură și se decorează cu alunele zdrobite și cu pulbere de aur comestibil.