Main menu

header

889 26 1de Roxana Istudor şi Flori Pintea

Nimic nu unește oamenii ca mâncarea bună. Pentru cei care sunt în căutarea unor gusturi noi, dar totuși clasice, din ingrediente naturale și care înglobează o adevărată cultură a Soarelui, gastronomia Afro-Fusion a devenit un adevărat trend, care cucerește tot mai mulți oameni.

Adevărată desfătare pentru papilele gustative

Dorința de a combina modul african de a găti cu diferite rețete culinare sau ingrediente din diverse tradiții sau culturi a dat naștere gastronomiei Afro-Fusion, preparate culinare care sunt centrate în jurul stilului african tradițional de a găti, cu elemente inedite, provenite din alte stiluri. Rezultatul este nu doar un preparat inedit, ci și o adevărată desfătare pentru papilele gustative, întrucât acest stil explorează diverse tehnici, arome, ingrediente și abilități ale chefilor. Practic, Afro-Fusion oferă oricui posibilitatea să combine diferite ingrediente și tehnici din Africa și alte culturi, să creeze cu succes un fel de mâncare delicios și să îi dea un nume. Cum alimentele africane și tradiția culinară a acestui continent scăldat în lumina soarelui au devenit o fascinație globală, de la muzică la fashion, gastronomia a urmat firesc în acest tablou al unui trend care devine tot mai extins.

Supă cu praf de curry și cartofi dulci

889 26 2Ingrediente: 1 cartof dulce mare, decojit și tăiat în cuburi, 2 căni cu năut la conservă, scurs și clătit, 2 căni cu lapte de cocos, 1 cană cu apă, 1/2 cană cu mazăre congelată, 1 roșie coaptă, tăiată cubulețe, 2 linguri cu ulei de palmier, 1 ceapă medie, tocată, 2 căței de usturoi, tocați mărunt, 1 lingură cu ghimbir proaspăt ras, 1 ardei iute, 2 linguri cu praf de curry dulce, sare, piper măcinat.

Mod de preparare: se încălzește o cratiță mare la foc mediu, se adaugă uleiul, apoi usturoiul, ghimbirul, ceapa, piper și sare. Se sotează totul două minute, apoi se pun și celelalte ingrediente. Se fierbe supa 20 de minute, se amestecă bine și se servește cu pâine proaspăt coaptă.

Concept propagat în toată lumea

Este dificil de spus exact care sunt originile gătitului Afro-Fusion. Istoricul culinar Rachel Laudan afirmă că toate alimentele sunt de fapt feluri de mâncare pe bază de fuziune și îi însoțesc pe oameni de secole. Originile Afro-Fusion, la scara istoriei, pot fi urmărite înapoi în timp până la comerțul transatlantic cu sclavi, care a generat transportul bucătăriei tradiționale africane în Lumea Nouă, unde bucătăria tradițională africană a fost adaptată local în Brazilia, Cuba sau Republica Dominicană. Mai recent, acest concept de gătit este propagat de africanii care trăiesc în Diaspora la nivel global (circa 168 de milioane de oameni, potrivit unei statistici a Băncii Mondiale).

Tikel Gomen

889 26 3Ingrediente: 1/3 cană cu ulei de măsline, 4 morcovi, tocați, 1 ceapă feliată, 1 lingură cu sare, 1/2 linguriță cu turmeric, 1/2 linguriță cu chimen, 1/2 rădăcină de ghimbir rasă, 1 varză feliată, 5 cartofi dulci, tăiați cubulețe.

Mod de preparare: se încinge uleiul într-o tigaie mare, la foc mediu. Se călesc morcovii și ceapa timp de cinci minute, se adaugă condimentele, se mai gătește totul un minut, se pun varza și cartofii, se acoperă și se lasă pe foc mic timp de 30 de minute, acoperind vasul cu un capac. Se servește cu garnitură de orez.

Condimente, vegetale, cereale fără gluten

Caracteristicile definitorii ale bucătăriei tradiționale africane sunt condimentele cu arome bogate și ingredientele sănătoase și integrale. Vegetalele sunt în prim-plan, iar cereale precum sorgul, porumbul sau meiul, în mare parte fără gluten, sunt o adevărată bază alimentară. Accentul se pune pe rețete simple și sănătoase, originare din țara-mamă din Africa. În acest trend se înscriu chefii care răspândesc Afro-Fusion în toată lumea. Alexander Smalls, un bucătar afro-american câștigător al unui premiu în New York, aduce la viață bucătăria panafricană în Dubai, cu planuri de a lansa o a doua locație în SUA. Iar chef patiser Mame Sow, care s-a născut în Dakar, Senegal, înainte de a se muta la New York, este mintea creativă din spatele Bakery Shoebox Alkebulan.

Orez Jollof

889 26 4Ingrediente: 4 tomate medii, tăiate grosier, 1 ardei gras roșu, feliat, 1 ceapă medie, tocată mare (se pune deoparte), 2 ardei iuți, 1/4 cană cu ulei de arahide, 3 linguri cu pastă de roșii, 2 căni cu orez prefiert, 2 și 1/2 căni cu supă de pui, 1 linguriță cu sare, 1/2 linguriță cu pudră de curry, 1/2 linguriță cu cimbru, 1 linguriță cu condimente combinate, 1 cub de concentrat de supă, 3 foi de dafin, apă.

Mod de preparare: se toacă în blender ardeiul roșu, tomatele și ardeii iuți. Într-o oală de mărime medie se încinge uleiul, se pune ceapa și se călește până când devine aurie, după care se toarnă pasta de roșii, se mai lasă două minute, după aceea se pune amestecul din blender. Vasul se menține pe flacără medie timp de 30 de minute, amestecând constant. După acest răstimp, se reduce focul, se toarnă supa, concentratul și condimentele. Se mai fierbe zece minute, se pune în oală orezul și se amestecă bine. Vasul se mai menține pe flacără 20 de minute.

„Bucătăria africană este una dintre cele mai sănătoase din lume. Folosim ceea ce se obține pe plan local, ne facem propriile amestecuri de condimente și totul este proaspăt“ (Mame Sow, chef patiser)

Mananasi (reţetă realizată de chef Dieuveil Malonga, adaptată pentru BBC Travel)

889 26 5Ingrediente: 2 bucăți de ananas, 1 păstaie de vanilie, 6 g scorțișoară măcinată, 6 semințe de cardamom, 6 boabe de piper negru, 10 g unt, 30 g zahăr brun. Pentru bezea: 20 g nucă de cocos deshidratată, neîndulcită, 3 albușuri mari, 40 g zahăr pudră.

Mod de preparare: ananasul curățat se taie în bucăți, apoi se scurge sucul, care se pune într-o cratiță, împreună cu semințele de vanilie, scorțișoara, cardamomul și piperul. Se fierbe până când se reduce la jumătate. Rondelele de ananas se prăjesc cu unt și zahăr până se caramelizează, apoi se așază în sucul redus și se introduc la frigider timp de șase ore. Se încinge cuptorul la 150 de grade Celsius. Se întinde nuca de cocos pe o foaie de copt și se lasă cinci minute, până devine aurie, apoi se scoate tava și se reduce temperatura la 95 de grade Celsius. Se bat albușurile spumă tare, se presară încet zahărul pudră, în timp ce se bate în continuare, iar cu ajutorul unei pungi se formează mici bezele care se acoperă cu nucă de cocos și se coc într-o tavă tapetată cu hârtie până devin crocante. Pentru servire, se pune un inel de ananas pe o farfurie, apoi se decorează cu bezele și cuburi de ananas proaspăt și cu flori comestibile.