Main menu

header

898 26 1de Roxana Istudor şi Tatiana Solomon

De la modă la sustenabilitate, Africa a început în ultima perioadă să fascineze și să cucerească lumea occidentală cu valorile sale tradiționale unice. În spațiul mirific al Soarelui, culorii, muzicii și peisajelor grandioase, gastronomia ocupă un loc aparte. Meniurile tradiționale africane sunt tot mai populare în toată lumea, grație gustului inedit, simplității cuceritoare și ingredientelor speciale.

Ugali

898 26 2Ingrediente: 1 cană cu făină albă de porumb, 2 căni cu apă, 1 linguriţă cu sare.

Mod de preparare: se pune la fiert apa într-un vas, împreună cu sarea. Se toarnă treptat, în ploaie, făina în apa clocotită, amestecând încontinuu şi evitând formarea de cocoloașe. Compoziția rezultată trebuie să fie mai groasă decât un piuré de cartofi. Ugali se amestecă în continuare timp de cinci minute, până când devine elastic și se desprinde de pereții vasului. Se răstoarnă în formă rotundă.

Chakalaka

898 26 3Ingrediente: 4 morcovi daţi pe răzătoare, 2 cepe tocate mărunt, 2 ardei tăiaţi bucățele (roşu şi verde), 2 căţei de usturoi tocaţi mărunt, 400 g sos de roșii, 1 lingură cu bulion, 300 g fasole albă fiartă şi scursă, 2 linguriţe cu pudră de curry, 50 g ghimbir proaspăt, dat pe răzătoare, 2 foi de dafin, praf de ardei iute (opțional, după gust), sare, piper, 2 linguri cu ulei de măsline, coriandru proaspăt.

Mod de preparare: se călesc ceapa şi usturoiul în uleiul de măsline, apoi se adaugă bulionul, ardeii şi ghimbirul şi se gătește timp de cinci minute. Se pun și morcovul (dat pe razătoarea mare), curry, foile de dafin, ardeiul iute, sare şi piper. Se sotează, se toarnă și sosul de roșii, 1/2 pahar cu apă și se gătește până când apa se evaporă şi legumele sunt moi (se scot foile de dafin). La final se pune fasolea. Se amestecă, se dă deoparte și se presară cu coriandru tocat. Se poate consuma caldă sau rece.

Jollof

Ingrediente: 300 g orez basmatic, 200 g ceapă, 2 ardei kapia, 3 roşii din conservă (+ 2 linguri cu suc), 3 căţei de usturoi, 10 g ghimbir, 1/4 linguriţă cu turmeric, 1 lingură cu pastă de roşii, 500 g oase de pui, 2 linguriţe cu pudră de curry, 1 linguriţă cu cimbru uscat, 1 foaie de dafin, 1 lingură cu unt, 3 linguri cu ulei de măsline, sare, piper negru.

Mod de preparare: în robotul de bucătărie se macină împreună 1/2 ceapă tăiată bucăţi, ardeiul, roşiile din conservă şi usturoiul curăţat. Se mixează bine până se obţine o pastă. Într-o cratiţă încăpătoare se încing două linguri cu ulei şi se adaugă pasta de legume. Se căleşte la foc mediu la început, apoi pe flacără mică, până când lichidul se evaporă. Către final, se amestecă mai des. Compoziția se căleşte până începe să se caramelizeze. Se adaugă turmericul şi pasta de roşii şi se mai căleşte totul un minut, amestecând permanent. Se pun oasele de pui, ghimbirul tăiat felii şi șase căni cu apă. Se adaugă sare şi se râşneşte piper. Se lasă pe foc 45 de minute. Va rezulta o supă de un roşu intens, care se strecoară printr-o sită fină. Într-o tigaie largă se încinge o lingură cu ulei şi se căleşte restul de 1/2 ceapă, tăiată solzişori, până se înmoaie, apoi se adaugă curry, dafinul şi cimbrul şi se mai găteşte un minut. Se toarnă supa strecurată, se aduce la fierbere, se presară orezul în strat egal pe toată suprafaţa tigăii, se mai condimentează cu sare şi se fierbe la foc mai mare timp de două minute. Se pun cubuleţe de unt, se dă focul la mic şi se fierbe încă 15 minute. După ce se oprește flacăra, se acoperă tigaia cu capac sau cu folie de aluminiu pentru zece minute. Preparatul se servește direct din vasul în care a fost gătit, simplu sau împreună cu orice tip de carne.

Matoke

898 26 4Ingrediente: 4 banane mici, zeama de la 1/2 lămâie, 20 g unt, 1 ceapă mică, tocată, 2 roşii tăiate bucăţi, 2 căţei de usturoi, piper, 1/2 ardei kapia, coriandru, boia iute, chili, 200 ml supă concentrată de vită, ulei pentru prăjit.

Mod de preparare: bananele se curăță, se taie rondele mai groase şi se stropesc cu zeama de lămâie. Se încinge untul într-o tigaie mare şi se pune ceapa tocată mărunt, lăsând-o la călit timp de trei minute. Se adaugă roşiile, piperul, ardeiul kapia tăiat bucăți, chili şi ustruroiul. Se lasă la înăbuşit câteva minute, se condimentează după gust cu sare, piper şi boia, apoi se toarnă supa şi se aduce la punctul de fierbere. Se micșorează flacăra, se pun și bucățile de banane și se gătește totul timp de 15 minute. Preparatul se serveşte fierbinte, presărat cu coriandru.

Matbucha

Ingrediente: 6 roșii medii coapte, tăiate în bucăți, 4 căței de usturoi, tocați fin, piper, 2 ardei grași, 1/3 ceșcuță cu ulei de măsline, 2 linguri cu boia de ardei, 1 și 1/2 linguriță cu sare de mare, 1/2 linguriţă cu piper negru proaspăt măcinat.

Mod de preparare: se pun roșiile, usturoiul și ardeii într-o cratiță de trei litri și se gătesc timp de 20 de minute, amestecând frecvent. Când legumele sunt moi, se adaugă uleiul, boiaua, sare și piper și se mai lasă pe flacără timp de zece minute. Când cea mai mare parte a lichidului s-a evaporat, preparatul se răcește și se dă la frigider. Se servește rece.

Injera

898 26 5Ingrediente: 2 căni cu făină de teff, 2 ceşti cu făină albă, 1/2 linguriță cu sare, 5 cești cu apă călduță.

Mod de preparare: într-un bol mare se combină cele două tipuri de făină și sarea, se toarnă apa și se amestecă bine. Se acoperă vasul și se lasă la loc mai cald peste noapte. A doua zi se amestecă ușor, se acoperă din nou și se lasă la temperatura camerei, pentru aceeași perioadă. Procesul se repetă, iar în cea de-a treia zi, compoziția trebuie să prezinte foarte multe bule de aer. Se încinge o tigaie mare cu ulei, se pune 1/3 ceșcuță cu aluat în tigaie, formând un strat subțire și se gătește până când apar bule pe întreaga suprafață (nu se răstoarnă). Se repetă până când se termină aluatul. Se servește cu legume picante sau mâncăruri cu carne.

Vetkoek

Ingrediente: 500 g făină, 4 linguri cu zahăr, 2 linguriţe cu drojdie instant, 1/2 linguriță cu sare, 1 lingură cu ulei vegetal, 500 ml apă caldă.

Mod de preparare: într-un castron se amestecă împreună ingredientele uscate, se toarnă apa caldă și uleiul și se bate bine, până rezultă un aluat moale, care se acoperă și se lasă la crescut timp de o oră. Se amestecă din nou și se mai lasă la odihnit zece minute. Între timp, se încinge ulei într-o tigaie mare, se ia câte o lingură din aluat și se lasă să alunece în baia de ulei. Se reduce focul, pentru ca gogoșile să se coacă bine la interior. Când s-au rumenit pe ambele părți, se scot pe un șervet din hârtie. Se continuă până se termină toată cantitatea de aluat.