Main menu

header

951 26 1de Roxana Istudor şi Flori Pintea

Cafeaua este iubită în toată lumea, consumată în atâtea variante, încât aproape li s-a pierdut șirul, și nu întâmplător: energizează și are un gust minunat. Practic, această băutură este atât de populară, încât s-au inventat și deserturi care o au ca ingredient-vedetă.

Tort spirală

951 26 2Ingrediente: pentru blat: 5 ouă, 100 g zahăr, 50 ml ulei, 50 ml espresso, 90 g făină, 40 g cacao neagră, 5 g praf de copt, 1 praf de sare, 2 linguriţe cu esenţă de vanilie. Pentru cremă: 500 g mascarpone, 100 g zahăr pudră, 500 ml smântână pentru frişcă, coajă rasă de portocală, 1 linguriţă cu esenţă de vanilie, 1 linguriţă cu esenţă de portocale. Pentru glazură: 100 g ciocolată neagră, 50 ml espresso, 50 ml smântână pentru frişcă.

Mod de preparare: pentru blat se mixează gălbenuşurile cu zahărul adăugat treptat, până îşi dublează volumul. Se toarnă apoi uleiul, puţin câte puţin, apoi espresso rece. Separat se combină făina cu cacaua şi praful de copt şi se cerne peste gălbenuşuri. Se amestecă uşor cu spatula, de jos în sus. Se bat foarte bine albuşurile cu un praf de sare, până se obţine o bezea şi se adaugă treptat în compoziţia de aluat, trecând uşor spatula pe verticală. Se tapetează tava de aragaz cu hârtie de copt şi se coace blatul la 180 de grade Celsius, timp de zece minute, după care se scoate din cuptor şi se răstoarnă pe un prosop umed. Se rulează blatul cu grijă, cu tot cu hârtia de copt, şi se lasă să se răcească. Pentru cremă se mixează mascarpone cu zahărul pudră până se înmoaie, apoi se adaugă smântâna şi se bate în continuare până se îngroaşă şi amestecul devine pufos. Se pun coaja rasă de portocală şi esenţa de vanilie (se opreşte o treime din crema rezultată pentru decor). Pentru asamblare se derulează blatul din prosop şi se îndepărtează hârtia de copt, apoi se taie în fâşii egale, care se ung cu cremă şi se rulează câte o fâşie în continuarea celeilalte, până se obţine un tort care se îmbracă în crema păstrată separat. Pentru glazură, se pun cafeaua şi smântâna fierbinte peste ciocolata tăiată mărunt şi se amestecă până se omogenizează. Tortul se decorează cu glazură şi cremă şi se lasă la frigider câteva ore.

Tort de cafea cu cremă de nuci

951 26 3Ingrediente: pentru blat: 2 ouă (albușurile separate), 150 g zahăr tos, 100 ml ulei, 100 ml cafea tare, 1 lingură cu pudră de cacao neagră, 200 g făină, 1/2 linguriţă cu praf de copt. Pentru cremă: 300 ml lapte, 70 g zahăr tos, 30 g făină, 120 g nucă măcinată, 150 g unt, 50 g zahăr pudră, 1 linguriţă cu esenţă de cafea, 1/2 linguriţă cu esenţă de rom, 1 linguriţă cu cafea instant, 100 g ciocolată cu lapte. Pentru sirop: 150 ml sirop de cafea. 

Mod de preparare: pentru blat se mixează gălbenuşurile cu zahărul timp de trei minute, apoi se toarnă treptat uleiul, continuând mixarea la viteză mică. Se adaugă cafeaua răcită, se încorporează făina și praful de copt şi se amestecă uşor. Separat se bat albuşurile cu un vârf cuţit de sare până devin o spumă tare, apoi se presară treptat zahărul vanilat şi se bate compoziția încă trei minute. Se pune jumătate din cantitatea de albușuri peste blat, se amestecă uşor de jos în sus, apoi restul de bezea. Se coace blatul 30-40 de minute, după care se scoate și se lasă să se răcească pe un grătar. Pentru cremă, se fierbe laptele cu zahărul şi făina dizolvată în puțin lapte. Când lichidul începe să se îngroaşe, se adaugă nuca măcinată şi se mai fierbe două minute, amestecând continuu. Se ia vasul de pe foc, se lasă să se răcească, apoi se încorporează untul tăiat cuburi mici, cafeaua instant, esenţele şi zahărul pudră. Se mixează bine, se pune ciocolata topită şi se continuă mixarea până la omogenizarea completă. Blatul răcit se taie în jumătate şi se însiropează uşor, cu o pensulă. Se așază o parte din cremă între foile de blat, apoi se îmbracă tortul cu restul de cremă și se decorează cu fulgi de ciocolată și nucă măcinată fin. Se păstrează la rece minimum două ore înainte de servire.

Cremă de mascarpone cu cafea

951 26 4Ingrediente: 750 g mascarpone, 150 g zahăr pudră, 300 ml smântână pentru frişcă, 30 ml cafea tare (espresso), 6 g cafea instant (solubilă).

Mod de preparare: se dizolvă cafeaua instant în espresso și se lasă să se răcească. Se mixează smântâna pentru frişcă până când se întărește și se dă la frigider pentru cinci minute. Mascarpone se amestecă cu zahărul pudră, la viteză mică, se încorporează frişca, se toarnă cafeaua și se amestecă bine cu ajutorul unei spatule.

Guguluf cu cafea

951 26 5Ingrediente: 3 ouă, 180 g zahăr tos, 2 plicuri cu zahăr vanilat, 150 g unt topit şi răcit, 130 ml cafea tare, 1 linguriţă cu cafea instant, 1 linguriţă cu pastă de vanilie, 100 g smântână grasă, 200 g făină, 5 g pudră neagră de cacao, 80 g amidon, 1 plic cu praf de copt. Pentru glazură: 120 g zahăr pudră, 30 ml cafea tare. Pentru decor: bomboane în formă de boabe de cafea, fulgi de ciocolată.

Mod de preparare: se prepară cafeaua, se dizolvă varianta instant și se lasă la răcit. Se mixează ouăle întregi cu zahărul tos şi cel vanilat timp de cinci minute. După ce compoziţia şi-a mărit volumul, se adaugă untul, se amestecă puţin, apoi se toarnă 100 ml cafea. Se încorporează făina combinată cu praful de copt și vanilia, după aceea se presară cacaua. Se pune smântâna, se amestecă, apoi se adaugă amidonul și se omogenizează. Aluatul se toarnă în tavă usă cu puțin ulei şi tapetată cu făină. Se coace 45 de minute în cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius. Pentru glazură se amestecă zahărul pudră cu 30 ml cafea și se toarnă peste guguluful răcit. Se decorează cu boabe de cafea din ciocolată sau după preferințe.

Cheesecake Cappuccino

Ingrediente: pentru blat: 200 g biscuiți digestivi, 100 g unt topit şi răcit. Pentru cremă: 250 g cremă fină de brânză, 250 g brânză ricotta, 70 g zahăr pudră, 120 ml cappuccino (8 g cafea pentru espresso şi 120 ml lapte), 16 g gelatină pudră, 40 ml apă, 70 g ciocolată neagră, 150 ml smântână pentru frişcă. Pentru decor: 250 ml smântână pentru frişcă, 1 vârf de cuţit cu pudră de cacao, scorţişoară, fulgi de ciocolată.

Mod de preparare: se pregătește cappuccino, care se lasă la răcit. Se mixează biscuiţii și se amestecă bine cu untul, iar compoziția rezultată se așază într-o tavă cu pereții detașabili. Se apasă bine cu un pahar, se netezește și se dă a rece. Gelatina se pune într-un bol, se toarnă apa deasupra și se lasă la hidratat, apoi se dizolvă pe baie de aburi. Se mixează ricotta cu crema de brânză şi zahărul pudră, se toarnă cappuccino şi se amestecă uşor. Ciocolata se topește la cuptorul cu microunde, se pune peste brânză şi se amestecă până la omogenizare. Două linguri din această compoziție se pun peste gelatina topită, se combină bine, apoi se toarnă peste brânza cu ciocolată și se mixează. Smântâna rece se bate până se întărește, se adaugă peste crema de brânză și se amestecă bine cu o spatulă. Compoziția rezultată se așază peste batul de biscuiți. Prăjitura se dă la rece pentru cel puțin patru ore, apoi se decorează cu smântâna mixată împreună cu celelalte ingrediente pentru decor.