Main menu

header

957 26 1de Roxana Istudor şi Flori Pintea

Atunci când o friptură miroase îmbietor și arată extraordinar, este un deliciu gastronomic pe care mulți îl consideră inegalabil. Pentru amatorii de carne parfumată sau condimentată cu diverse glazuri, marii bucătari ai lumii au inventat formule care transformă acest preparat într-un festival al gustului.

Șuncă afumată cu glazură de cidru

957 26 2Ingrediente: 2,5 kg șuncă afumată (fiartă complet, dezosată), 250 ml cidru de mere, 4 lingurițe cu amidon de porumb, 2 lingurițe cu muștar picant, 1 vârf de cuțit cu pulbere de cuișoare.

Mod de preparare: se încinge cuptorul la 180 de grade Celsius. Se așază șunca într-o tavă puțin adâncă în cuptor și se frige timp de o oră. Într-un bol mic, se combină două linguri cu cidru de mere cu amidonul. Într-o cratiță se aduc la fierbere amestecul de amidon, restul de cidru de mere, muștarul și cuișoarele, lăsând pe foc până se îngroașă. Această glazură se toarnă uniform peste carnea din cuptor, în ultimele 30 de minute de gătire.

Pui cu glazură de sirop de arțar

957 26 3Ingrediente: 1 pui, 1 lingură cu ulei de rapiță, 1 lingură cu sare, 1/2 lingură cu piper, 150 ml sirop de arțar, 2 linguri cu sos iute, 1 cățel de usturoi (tocat), 1 lingură cu sos de soia, 1 lingură cu muștar Dijon, 250 ml supă de pui, 1 morcov, feliat, 200 g ciuperci.

Mod de preparare: puiul se asezonează cu sare și piper și se frige în cuptorul preîncălzit la 200 de grade Celsius, până se rumenește. Într-o tigaie se încinge uleiul și se sotează feliile de morcovi, usturoiul și ciupercile, apoi se stinge totul cu supa și se mai lasă câteva clocote. Puiul se scoate, se unge bine cu amestecul de sirop, sosuri și muștar, se adaugă legumele și se mai dă la cuptor până când preparatul prinde o culoare rumenă intensă.

Friptură de porc cu glazură de citrice

957 26 4Ingrediente: 3 kg pulpă de porc, fiartă în apă cu sare, 1 lingură cu coriandru, 1 lingură cu boia dulce, 1 lingură cu chimen, 1/2 linguriță cu scorțișoară, 1/4 linguriță cu pulbere de cuișoare, 100 g marmeladă de lămâie, 2 linguri cu zeamă de portocale, 2 linguri cu zahăr brun.

Mod de preparare: se preîncălzește cuptorul la 200 de grade Celsius. Se taie un model romb superficial în bucata de carne. Într-un castron mic se combină coriandrul, boiaua, chimenul, scorțișoara și cuișoarele și se freacă bine cu acest mix de condimente toată bucata de carne, care apoi se așază pe grătarul cuptorului, cu partea plată în jos, peste tigaia de picurare. Se gătește pulpa acoperită circa două ore. Între timp, într-un castron mic, se amestecă bine marmelada, sucul de portocale și zahărul și se toarnă peste friptura fierbinte, imediat ce aceasta a fost scoasă din cuptor.

Rasol de porc cu glazură de caise

957 26 5Ingrediente: 1 rasol de porc mare, fiert, dezosat, feliat în spirală, 250 ml miere, 150 ml suc concentrat de portocale, 20 ml sos de soia, 70 g gem de caise, 1/2 linguriță cu nucșoară măcinată, 1/4 linguriță cu pulbere de cuișoare.

Mod de preparare: se preîncălzește cuptorul la 180 de grade Celsius și se așază bucata de carne pe grătar pentru 30 de minute. Într-un castron se amestecă ingredientele rămase, se scoate rasolul, se acoperă uniform cu amestecul din castron și se mai dă la cuptor pentru două ore.

Coaste țărănești cu glazură de piersici

Ingrediente: 1 kg coaste de porc, 2 linguri cu ulei de rapiță, 2 lingurițe cu rozmarin uscat, 1 lingură cu rozmarin proaspăt, 1 lingură cu sare grunjoasă, 1 lingură cu piper negru măcinat grosier, 200 g piersici din conservă (încălzite, pasate).

Mod de preparare: coastele se ung cu ulei. Într-un castron se amestecă rozmarinul, sare și piper și se acoperă carnea. Se lasă să stea 30 de minute. Se pregătește grătarul și se pun coastele, care se frig acoperite, timp de 45 de minute, până sunt fragede. În ultimele 15 minute, în două reprize, se unge carnea cu piersicile încălzite și pasate. Se lasă preparatul să se odihnească cinci minute înainte de servire.

Mușchiuleț de porc cu glazură de merișoare

957 26 6Ingrediente: 2 mușchiuleți de porc, întregi, 450 g merișoare, 50 ml suc de cireșe, 4 linguri cu amidon de porumb, 100 g zahăr brun, 100 g afine uscate, 1 lingură cu muștar, sare, piper.

Mod de preparare: se încinge cuptorul la 200 de grade Celsius. Se asezonează carnea cu sare și piper și se gătește într-o tavă timp de 20 de minute. Pentru glazură, se amestecă amidonul cu două linguri cu suc de cireșe, apoi se pune pe foc împreună cu merișoarele, zahărul și sucul rămas. Când amestecul se îngroașă, se dă deoparte și se încorporează muștarul. Cu zece minute înainte de încheierea timpului de gătire a cărnii, aceasta se scoate și se unge uniform cu glazura. Se lasă preparatul să se odihnească cinci minute înainte de tăierea pentru servire.

Friptură umplută, cu glazură de muștar

Ingrediente: 2,5 kg mușchi de porc, 400 g cârnați de porc fierți, 6 linguri cu gem de caise, 2 linguri cu muștar Dijon, 2 linguri cu sos de soia, 2 linguri cu zahăr brun, 1 lingură cu fulgi de ardei roșu.

Mod de preparare: se încinge cuptorul la 180 de grade Celsius. Se introduce un cuțit pe partea superioară a mușchiului și se taie un șanț în care se introduce cârnatul tăiat bucățele, apoi se apropie marginile mușchiului, care se așază cu tăietura în jos într-o tavă, la fript, până se rumenește, circa 60 de minute. Între timp, într-un castron se amestecă ingredientele rămase și se unge friptura în ultimele 15 minute de timp de gătire.

Kebab cu glazură de rodie

957 26 7Ingrediente: 500 g mușchi de porc tăiat în cuburi, 2 ardei grași roșii, 1 ceapă roșie, 200 g gem de rodie, zeama de la 1/2 lime, 1 lingură cu sos de chili iute, 2 lingurițe cu boia afumată, 1 linguriță cu chimen măcinat, 1/2 linguriță de curcuma, 1/2 linguriță cu coriandru, 1/4 linguriță cu scorțișoară măcinată, 1 lingură cu fistic, tocat grosier (opțional), 1 lingură cu ulei de măsline, 150 ml iaurt grecesc, 1/2 lămâie, 1 cățel de usturoi tocat fin, 1 lingură cu frunze de mentă tocate, 1/4 linguriță cu sare.

Mod de preparare: se taie ardeiul și ceapa în pătrate care să se potrivească cu cuburile de carne. Se formează kebab-urile alternând carne cu legume. Separat se combină boiaua afumată, chimenul, curcuma, coriandrul și scorțișoara, se amestecă bine și se acoperă toate părțile kebab-urilor, care la final se presară cu sare și se stropesc cu câte o linguriță cu ulei de măsline. Se lasă la temperatura camerei pentru 20 de minute. Între timp, se face un sos din iaurt, zeamă de lime și usturoi și se amestecă bine. Se încinge o tigaie în care se așază kebab-urile, care se lasă câte șase minute pe fiecare parte. În timp ce acestea se rumenesc, se combină gemul de rodie, sucul de lămâie și sosul iute într-un castron mic, iar în ultimele trei minute de gătit, se ung bine kebab-urile cu trei sferturi din această glazură.  După ce preparatul se ia de pe foc, se unge cu restul de glazură și se presară cu fistic, dacă se folosește, cu mentă tocată și cu puțină coajă de lămâie.

Glazura-sos de barbeque „îmbracă” perfect orice bucată de carne de porc, în special coastele