Main menu

header

958 26 1de Roxana Istudor şi Flori Pintea

A cincea cea mai cultivată cereală din lume este mai mult decât un deliciu - este foarte sănătoasă, întrucât nu conține gluten. Boabele ca atare pot fi vedete ale unor rețete minunate, iar făina de sorg dă la iveală deserturi savuroase.

Salată de cartofi dulci cu sorg

958 26 2Ingrediente: 120 g sorg nefiert, 1/2 cană cu frunze de coriandru tocate, 1 cartof dulce, 3 lingură cu ulei de măsline, 1/2 linguriță cu boia afumată, 1/4 linguriță cu chimen, 1/4 linguriță cu semințe de coriandru, 1/2 linguriță cu sare, 1 cățel de usturoi zdrobit, sucul de la 1 lime.

Mod de preparare: se încinge o oală mică la foc mediu, se pune sorgul și se lasă să se prăjească câteva minute, scuturând tigaia. Se adaugă 400 ml apă și un praf de sare, se aduce la fierbere, se reduce focul, se acoperă și se lasă să se gătească aproximativ o oră. Se încinge cuptorul la 220 de grade Celsius, se taie car- toful dulce cuburi și se așază într-o tavă tapetată cu hârtie. Se presară cuburile cu două linguri cu ulei, semințe de coriandru, sare și piper și se dă tava la cuptor pentru 40 de minute. Într-un bol se combină sorgul fiert cu coriandrul verde. Se încinge uleiul rămas într-o tigaie, la foc mediu, se frige ușor usturoiul și se dă deoparte. În vasul cu sorg se pun cuburile de cartofi, uleiul în care s-a încins usturoiul, strecurat, iar deasupra se stoarce sucul de lime și se amestecă până când totul este bine combinat.

Pilaf cu sparanghel și sorg

958 26 3Ingrediente: 500 ml supă de legume, 500 ml apă, 7 linguri cu ulei de măsline, 1/4 linguriță cu sare, 120 g mei, 120 g quinoa, 120 g sorg, 400 g sparanghel, 1/4  linguriţă cu sare, 1/2 linguriță cu piper negru, 2 linguri cu oțet de șampanie, 1 linguriță cu miere, 1/4 linguriță cu sare.

Mod de preparare: într-o oală se pun apa și supa la fiert cu un praf de sare și o lingură cu ulei. Se pune sorgul, se reduce focul la mic, se acoperă și se lasă la fiert timp de 30 de minute, apoi se adaugă quinoa și meiul, se acoperă și se continuă gătitul pentru încă 15 minute. Între timp, se preîncălzește cuptorul la 200 de grade Celsius. Sparanghelul se pune într-o tavă cu două linguri cu ulei de măsline și puțină sare și se dă la cuptor pentru 20 de minute. Când toate sunt gata se combină cerealele cu sparanghelul. Separat se face un dressing din uleiul rămas, sare, piper, oțet și miere și se toarnă peste amestecul cu sorg.

Pâine cu banane și sorg

958 26 4Ingrediente: 8 linguri cu unt sărat topit și puțin răcit, 3 banane coapte, 225 g făină de sorg, 1/4 linguriță cu sare, 1 linguriță cu praf de copt, 1/2 linguriță cu bicarbonat de sodiu, 200 g zahăr granulat, 2 ouă mari, 1 linguriță cu extract de vanilie, 200 ml smântână.

Mod de preparare: se preîncălzește cuptorul la 175 de grade Celsius și se unge bine cu unt interiorul unei tăvi de chec. Bananele se zdrobesc ușor. Într-un castron se combină făina, sarea, praful de copt, bicarbonatul de sodiu și zahărul, se adaugă bananele, ouăle, vanilia, smântâna și untul topit. Se amestecă bine împreună în robotul de bucătărie, apoi se toarnă rapid în forma pregătită și se dă la cuptor, pentru aproximativ o oră. Se lasă să se răcească zece minute în formă, apoi se așază pe un grătar.

Prăjitură de sorg cu sirop de scorțișoară

958 26 5Ingrediente: pentru aluat: 100 g zahăr alb, 100 g unt, 1 ou, 250 g făină de sorg, 400 g făină universală, 1 și 1/2 lingurițe cu bicarbonat de sodiu, 1/2 linguriță cu sare, 1 linguriță cu scorțișoară măcinată, 1 linguriță cu ghimbir măcinat, 1/2 linguriță de cuișoare măcinate, 250 ml apă fierbinte. Pentru sirop: 200 g unt, 200 g zahăr, 1 linguriță cu esență de vanilie, 1/2 linguriță cu pulbere de scorțișoară, 1/4 linguriță cu nucșoară măcinată, 150 ml apă.

Mod de preparare: se amestecă smântâna, zahărul și untul, se adaugă oul și se bat bine, apoi se completează cu celelalte ingrediente, până când compoziția se omogenizează și se poate pune într-o tavă unsă cu puțin ulei. Se coace în cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius, timp de o oră. Pentru sirop, se topește untul într-o cratiță pe aragaz, se completează cu celelalte ingrediente, se aduce la punctul de fierbere și se lasă pe foc mic până se îngroașă, aproximativ cinci minute. Se toarnă peste prăjitura răcită complet.

Gogoși fără gluten

958 26 6Ingrediente: pentru aluat: 400 g făină de sorg, 60 g făină din semințe de in, 1/4 linguriță cu bicarbonat de sodiu, 1 și 1/2 linguriță cu praf de copt, 1/4 linguriță cu sare, 200 g zahăr, 8 linguri cu unt nesărat, topit și răcit, 1 linguriță cu esență de vanilie, 2 ouă (albușurile separate), 250 ml lapte de cocos. Pentru glazură: 400 g zahăr pudră, 2 linguri cu lapte.

Mod de preparare: se preîncălzește cuptorul la 175 de grade Celsius și se pulverizează tava pentru gogoși cu ulei de gătit. Într-un castron mare, se amestecă sorgul, inul, bicarbonatul, praful de copt, sarea și zahărul. Într-un alt castron se combină untul, vanilia, gălbenușurile și laptele și se toarnă în amestecului de făină. Se amestecă ușor. Într-un alt bol se bat albușurile spumă, cu o furculiță și se adaugă la compoziție, apoi se omogenizează. Se transferă aluatul într-o pungă căreia i s-a tăiat un colț și se pune în tava specială dându-se formă de gogoși. Se dă tava la cuptor aproximativ zece minute, apoi gogoșile se lasă să se răcească complet. Pentru glazură se amestecă zahărul pudră cu laptele. Gogoșile răcite se dau prin glazură și se așază pe un grătar, să se usuce.

Covrigi pufoşi

Ingrediente: 400 ml lapte, 3 linguri cu zahăr brun, 2 și 1/4 lingurițe cu drojdie uscată, 140 g amidon de tapioca, 180 g făină de ovăz fără gluten, 80 g făină de sorg, 74 g amidon de porumb, 2 lingurițe cu sare, 60 g unt nesărat, topit, 2 l apă, 60 g bicarbonat de sodiu, 1 ou (pentru uns), sare specială pentru covrigi.

Mod de preparare: se încălzește ușor laptele într-o oală mică, se pune într-un bol, se amestecă cu zahărul, se presară încet drojdia și se omogenizează complet cu o lingură. Se lasă să acționeze zece minute. Între timp, se combină făina de ovăz, amidonul de tapioca, făina de sorg, amidonul de porumb și sarea în bolul unui mixer cu suport pentru cârlig de aluat. Când amestecul de drojdie este gata, se adaugă în castron, se completează cu untul topit și se frământă până când aluatul este neted. Compoziția se modelează în formă de bilă, se acoperă cu plastic și se pune la loc călduț, pentru o oră. Se preîncălzește cuptorul la 220 de grade Celsius, se tapetează două tăvi cu hârtie de copt și se ung cu ulei. Apa se aduce la fierbere cu bicarbonatul. Aluatul se taie în opt felii egale, fiecare se rulează într-o frânghie lungă, i se dă formă de U, apoi se încrucișează capetele. Fiecare covrig se coboară ușor în baia de bicarbonat de sodiu clocotită, timp de 30 de secunde, se ridică și se pune pe tava de copt. Se ung covrigii cu ou deasupra și pe părțile laterale, se presară cu sare specială și se coc 15 minute. Se lasă să se răcească cinci minute înainte de servire.