Main menu

header

959 26 1de Camelia Onciu

Latte-urile cu dovleac au devenit extrem de populare în ultimii ani. Nu este deloc greu și durează doar cinci minute să preparați singuri această rețetă de cafea cu lapte și dovleac, mai sănătoasă și mai gustoasă decât versiunile industriale, pline de calorii, zahăr adăugat și conservanți.

Înlocuitorul insulinei

Dovleacul este alimentul ideal în acest anotimp. Este o importantă sursă de vitamine, antioxidanți și minerale. O felie de dovleac conține 80 de calorii, carbohidrați, grăsimi (mai puțin de un gram), potasiu, magneziu și proteine. Consumul regulat de dovleac încetinește procesul de îmbătrânire și reduce riscul apariției și dezvoltării tumorilor. Fibrele din fiecare felie de dovleac pot normaliza valorile ridicate ale colesterolului și ajută la reglarea digestiei. Tocmai de aceea poate fi folosit și în curele de slăbire. Este recomandat fumătorilor, chiar și celor pasivi, protejând de apariția emfizemului pulmonar. Reglează glicemia, previne apariția complicațiilor în diabetul zaharat. Se vorbește de înlocuirea insulinei cu consumul de dovleac. Acesta conține o substanță care combate diabetul zaharat de tipul I. În trecut, dovleacul era recomandat pentru îndepărtarea pistruilor și pentru a vindeca mușcăturile de șarpe. Acum e foarte apreciat și în măști faciale hidratante.

Asigură o treime din necesarul zilnic de vitamina A

959 26 2Cafeaua latte (mai pe românește, cafea cu lapte) poate deveni o băutură delicioasă, hrănitoare și energizantă, dacă adăugați dovleac și lapte de cocos. Conține antioxidanți, iar laptele de cocos este plin de grăsimi sănătoase, care ajută la menținerea nivelului de zahăr din sânge stabil. În loc de zahăr rafinat distructiv pentru sănătate, preparatul se îndulcește cu miere de albine. Dar mai ales, băutura conține dovleac adevărat. Vitamina A din dovleac stimulează imunitatea. O lingură cu piure de dovleac poate asigura o treime din necesarul zilnic de vitamina A! Se mai adaugă și condimente, pentru un gust intens: scorțișoară, cuișoare, ghimbir și nucșoară. Asigurați-vă că alegeți o cafea organică de înaltă calitate. Dacă doriți să evitați cofeina, nu adăugați cafea.

Ingrediente: 2 linguri cu piure de dovleac fiert, 1 cană cu lapte de cocos, 1 lingură cu miere de albine, 1/4 linguriță cu amestec de condimente (scorțișoară, cuișoare, ghimbir, nucșoară),1/4 linguriță cu vanilie, 1/4 cană cu cafea organică sau espresso.

Mod de preparare: mai întâi, încălziți laptele de cocos (sau alt lapte vegetal, la alegere) într-o oală mică sau într-un ceainic. Într-un blender, puneți cafeaua, siropul de arțar, vanilia, piureul de dovleac fiert și condimentele. Apoi turnați laptele de cocos încălzit. Amestecați toate ingredientele până se combină bine. Se toarnă lichidul în căni și se presară deasupra condimente suplimentare, dacă se dorește un gust mai puternic.

O porție de latte cu dovleac și condimente conține circa 247 de calorii, 1,8 g proteine, 21 g grăsime, 0,5 g fibre, 8,5 g zahăr, 11,2 g carbohidrați, 31,5 mg sodiu, 1750 UI vitamina A (35% din doza zilnică), 192 mg potasiu (5,5% din doza zilnică), 0,7 mg fier (3,9 % din doza zilnică), 20 mg calciu