Main menu

header

962 26 1de Simona Lazăr

Anotimpul rece vine cu o mulțime de provocări culinare, care ne strâng în jurul mesei. Să nu spuneți că nu v-ați bucurat deja de masa de „lăsatul secului” - bogată și savuroasă? Și cu siguranță așteptați, ca toți românii, fasolea cu ciolan din târgurile stradale, care au loc de Ziua Marii Uniri. Și „pomana porcului”. Și masa de Crăciun... Dar ceea ce nu ne place atât de mult, când vine anotimpul rece, este atunci când apare gripa sau o răceală.

Mesele sănătoase ne țin departe de boală

Chiar dacă sunt boli respiratorii foarte frecvente în această perioadă a anului, sunt o pacoste în viața noastră de zi cu zi. Știați că, pentru a ne proteja de aceste infecții, avem nevoie de un sistem imunitar bun, iar ceea ce mâncăm îl poate întări? Lămâile, de exemplu, sunt bogate în vitamina C și sunt, de asemenea, un puternic antioxidant. Stridiile (și fructele de mare, în general) ajută la reducerea duratei simptomelor răcelii. Varza, cartofii dulci și broccoli sunt bogate în antioxidanți, vitamine și minerale. Infuzii, supe, supe gratinate, piureuri, smoothie-uri, salate de fructe... toate pot să vă ajute să înfruntați iarna în formă maximă. Așadar, am selectat pentru voi câteva rețete care să vă ajute să vă întăriți apărarea naturală. Bonus: nu numai că vor face bine organismului, dar sunt toate delicioase. Bineînțeles, aceste rețete nu înlocuiesc îngrijirea medicală. Dacă aveți îndoieli sau simptome persistente, vă recomandăm să consultați un medic.

Supă de legume pentru zilele reci

962 26 2Ingrediente: 1 lingură cu smântână de gătit, 50 g unt, 1 linguriță cu pudră de curry sau de turmeric, sare (după gust), piper, 1 ceapă, 2 roșii, 3 dovlecei medii, 5 morcovi, 4 cartofi.

Mod de preparare: curățați toate legumele, apoi tăiați-le în bucăți mari (nu uitați să decojiți și să curățați roșiile de semințe!). Aruncați totul într-o oală cu apă clocotită (chiar și ceapa crudă), pe care o veți fi sărat și piperat după gust înainte de a pune legumele în ea. Lăsați să fiarbă atât cât trebuie - când morcovii sunt fierți, totul este fiert! - și adăugați apă, dacă mai este necesar, pentru a evita efectul de piure! Amestecați totul, adăugați o linguriță cu pudră de curry, o bucată bună de unt și smântână pentru a termina... (când ești bolnav, nu te gândești la calorii!).

Supă de pui cu astragalus și ciuperci medicinale

962 26 3Ingrediente: 2 şi 1/2 kg carne de pui crescut în aer liber (dacă se folosește un pui întreg, acesta se scoate imediat după ce se aduce bulionul la fierbere și se rezervă pentru utilizare ulterioară), 12 căni cu apă, 3 morcovi, curățați de coajă și tăiați în treimi, 2 napi, curățați de coajă și tăiați în patru, 2 tulpini de țelină, tăiate în trei, 2 cepe, tăiate în patru, 30 g rădăcină de astragalus (folosită de mii de ani în medicina tradițională chineză pentru tratarea infecțiilor și a diferitelor boli), 60 g ciuperci medicinale uscate (alegeți una dintre cele mai puternice, cum ar fi reishi, maitake, shiitake sau polypore versicolore), 3 frunze de dafin, 1 linguriță cu sare de mare. Pentru stoc (pentru finalizarea supei): 2 g ciuperci shiitake uscate, 1 bucată de ghimbir de 5 centimetri, ras, 6 până la 8 căței de usturoi, presați, legume la alegere.

Mod de preparare: aduceți toate ingredientele la fierbere, apoi îndepărtați stratul superior de bulion (cel cu substanța grasă) și aruncați-l. Acoperiți și fierbeți la foc mic timp de cel puțin două până la trei ore. Se strecoară și se păstrează bulionul (stocul; zeama) de pui. Scoateți legumele, astragalusul, ciupercile și carcasa de pui. Adăugați apoi următoarele în stoc: 2 g ciuperci shiitake uscate, 1 bucată de ghimbir de 5 centimetri, ras, 6 până la 8 căței de usturoi, presați, legume la alegere. Se fierbe la foc mic între 15 și 30 de minute sau până când toate ingredientele sunt moi. Se servește imediat. Consumul acestui preparat în timpul sezonului de răceală și gripă poate ajuta la prevenirea răcelilor. Dacă aveți o infecție activă a căilor respiratorii superioare, beți-o de până la trei ori pe zi.

Supă de morcovi și igname cu ghimbir

962 26 4Ingrediente: 6 căni cu bulion de legume, 10 morcovi, 3 tulpini mari de țelină, 1 ceapă albă mare, 1 ignama mare (tuberculul unei plante originare din Africa, înrudită cu crinul), 3 linguri cu ghimbir măcinat, 3 căței de usturoi, 1 mână mică cu oregano proaspăt și alta de cimbru proaspăt, ulei vegetal (de preferat ulei de cocos nerafinat), sare de mare după gust, piper negru după gust, 2 linguri cu sos de soia, 1 linguriță cu chimen, 1 linguriță cu paprika, 1 linguriță cu pudră de curry (opțional), arpagic pentru garnitură.

Mod de preparare: tăiați în cubulețe toate legumele. Prăjiți legumele, usturoiul și ierburile în ulei, la foc mediu, timp de zece minute. Apoi adăugați stocul de legume, aduceți la fierbere și fierbeți la foc mic timp de aproximativ 20 de minute sau până când legumele sunt moi. Adăugați ghimbirul și celelalte condimente. Mixaţi-le într-un blender şi amestecați până la omogenizare. Turnați într-un bol de supă și presărați arpagic tocat.

Supă de curcan cu coriandru

Ingrediente: 4 căni cu bulion de curcan (de crescătorie), 1 cană cu apă, 1 cană cu carne de curcan mărunțită, 1 cană cu amestec de legume (morcov, țelină, mazăre, gulie, varză) mărunțite sau cubulețe, fierte în prealabil, 1 roșie medie, tăiată în cubulețe, 1/2 ceapă galbenă medie, tăiată în cubulețe, 2 căței de usturoi, tocați mărunt, 1 lingură cu ulei vegetal, 2 ardei iuți, tocați mărunt, sau 1 lingură cu pudră de ardei iute, 1/2 linguriță cu pudră de chimen, 1/4 linguriță cu sare de mare, 1 mână cu coriandru proaspăt, tocat mărunt.

Mod de preparare: turnați uleiul într-o cratiță mare la foc mediu-mare, apoi adăugați usturoiul și ceapa tăiată cubulețe. Gătiți până când ceapa devine translucidă și usturoiul începe să se rumenească. Adăugați roșiile, ardeii iuți chipotle, sarea și chimenul și sotați timp de aproximativ două minute. Adăugați stocul de curcan și apa și aduceți la fierbere. Apoi puneţi amestecul de carne de curcan și legume. Se fierbe timp de aproximativ zece minute, până când savorile se amestecă bine și eliberează o aromă parfumată. Serviți în boluri mari de supă, garnisite cu coriandru.