de Simona Lazăr
A mânca nu e rușine, când mănânci ce se cuvine. Așa zice un proverb românesc și după el ar fi bine să ne ghidăm și atunci când ne alcătuim un meniu care să țină seama de afecțiunile medicale de care suferim. Dacă este să vorbim despre depresie, una dintre cele mai răspândite maladii ale mileniului al III-lea, atunci ar trebui să știm, de exemplu, că această boală afectează nu doar modul în care noi privim și înțelegem lumea (și ne înțelegem cu lumea), dar și obiceiurile noastre alimentare.
Depresia şi... dieta ei
Stresul provoacă dezechilibre hormonale aproape la fel de mult ca și... schimbarea anotimpurilor. Nu doar toamna şi iarna pot fi factori de depresie, ci și... primăvara, iar dintre cauzele specifice acestei perioade din an amintim aici numărul de ore de noapte mai mare decât cel în care soarele e pe cer, dar și micșorarea numărului de alimente/ingrediente la care omul are acces. (Sigur, în acest din urmă caz, globalizarea surselor și resurselor alimentare face ca impactul să nu fie chiar la fel de mare ca în trecut). Pentru depresivi - însă nu doar pentru ei - propunem acum câteva rețete binefăcătoare, pe care le pot include în meniu, indiferent de anotimp, ținând seama că meniul unei zile trebuie să conțină trei mese principale (mic dejun, prânz, cină) și două gustări, la orele 10:00 și 16:00. Recomandarea este a nu se mânca mai târziu de orele 19:00-20:00.
Alimente permise, alimente interzise
Pentru depresivi, se recomandă rețete ușoare, bogate în vitamine și minerale, precum: fructe, legume, salate, pește, ficat, creier, carne de pasăre sau de vită, lactate, spanac, sfeclă, varză, morcovi, fructe uscate sau din familia nuciferelor (alune, migdale, caju nuci etc.). Dintre alimentele interzise, amintim: carnea grasă, afumăturile, brânzeturile grase și dulciurile.
Șnițel de legume
Ingrediente: 80 g țelină, 80 g morcov, 80 g castraveți (și/sau dovlecei), 150 g varză albă dulce, 100 g gulii, 1 ou, 20 g griş, 20 g făină, 40 ml lapte dulce, unt sau ulei pentru prăjit.
Mod de preparare: rădăcinoasele (morcov, țelină) le spălați, le curățați și le dați pe răzătoarea de zarzavat, după care, într-o tigaie, le înăbușiți cu puțin unt (10 g) și puțină apă. Lăsați pe foc până scade apa. Varza și guliile le tăiați „tăiței” (sau se dau prin spiraler, pe funcția pentru tăiței de legume) și le fierbeți înăbușit în altă cratiță, împreună cu laptele, apoi amestecați bine cu zarzavatul deja înmuiat pe foc. Adăugați castraveții dați pe răzătoarea mică (se pot folosi și dovlecei, în combinație cu castraveții, sau numai dovlecei), grişul și oul. Amestecați bine cu o spatulă, iar din compoziția obținută faceți turtițe de forma și dimensiunea unui șnițel, pe care le dați prin făina rămasă și le prăjiți în tigaie, în ulei sau unt. Dacă vreți să iasă mai dietetice, puneți o foaie de copt în tavă, așezați „șnițelele” de legume și dați la cuptor pentru 20-25 de minute (întoarceți-le o dată de pe o parte pe cealaltă).
Salată de iarnă
Ingrediente: 2 conopide, 2 sfecle, 2 castraveți murați, 3-4 cartofi, 2 țeline (de mărime potrivită), 1 kg fasole verde (sau fasolea dintr-un borcan de 800 g, scursă bine), 4 gălbenușuri, 1 lingură cu muștar, 1 lingură cu oțet, 1 cană cu ulei, sare, piper.
Mod de preparare: fierbeți conopida și desfaceți-o în buchețele. Fierbeți cartofii și sfecla (separat); sfecla o puteți coace şi în cuptor. Tăiați cartofii și sfecla în bețișoare subțiri. Tăiați, de asemenea, rădăcina de țelină (crudă), castraveții îi tăiați în cubulețe și se storc bine, iar fasolea - dacă e proaspătă sau decongelată, o veți fierbe întâi - o lăsați întreagă și doar o scurgeți bine. Din gălbenușuri și ulei preparați maioneza, în care adăugați o lingură cu oțet și două linguri cu apă, apoi o amestecați cu legumele preparate ca mai sus. Dacă doriți, o puteți orna, ca pe salata bouef.
Crochete de carne
Ingrediente: 400 g carne slabă fiartă (de pasăre sau de vită), 2 morcovi (fierți), 4 cartofi (fierți în coajă și decojiți), 2 linguri cu ulei, 2 albușuri, verdeață (pătrunjel, mărar, coriandru verde etc.), sare, piper; facultativ: cașcaval ras, pesmet.
Mod de preparare: dați carnea prin mașina de tocat, la fel și legumele. Amestecați cu albușul bătut spumă și cu verdeață (după gust), adăugați sare și piper. Se pune la fiert, într-o cratiță, apă cu ulei și sare. Din compoziția obținută înainte se modelează crochete, care se fierb în apă. Pentru servire, puteți să tăvăliți crochetele în cașcaval ras, de exemplu, ori în pesmet.
Crap la cuptor
Ingrediente: 1,5-2 kg pește (crap), 1 cană cu ulei, 2 linguri cu bulion de roșii, sare, piper, usturoi, 2 lămâi, 2 pahare cu vin alb.
Mod de preparare: curățați peștele, spălați-l, presărați cu sare și piper și puneți-l în tava pentru cuptor. Dacă este prea mare, tăiați-l în jumătate sau porționați-l de la început în funcție de câte persoane vor fi la masă. Adăugați în tavă boabe de piper și căței de usturoi, după gust. Turnați deasupra (trecând pe deasupra peștelui) uleiul și bulionul (dizolvat într-o cană cu apă caldă). Dați la cuptor. După un sfert de oră scoateți tava, întoarceți peștele pe partea cealaltă și puneți deasupra felii de lămâie. Dați din nou la cuptor. După încă un sfert de oră, turnați deasupra vinul și apoi lăsați la cuptor până ce peștele este gata și s-a rumenit puțin.
Salată din fructe de iarnă
Ingrediente: 2 portocale de mărime potrivită, 1/2 cană cu zahăr pudră, 4 linguri cu gelatină din fructe de pădure sau coacăze (eventual, peltea făcută în casă), 2 borcane cu compot de cireșe (sau de alte fructe preferate), 2 lingurițe cu nuci tăiate, 4 mere, 100 g stafide, 200 g frișcă, fructe confiate (pentru decor).
Mod de preparare: portocala se taie în felii subțiri și se amestecă cu zahărul, fructele din compot (bine scurse și, eventual, tăiate în jumătăți sau sferturi, dacă este necesar), merele tăiate cubulețe, stafide (opărite), gelatina și nucile. Amestecați totul foarte bine și decorați cu frișcă și bucăți de fructe confiate, după inspirație.
Supă de praz
Ingrediente: 1 kg praz (se recomandă partea albă, iar din frunze nu se vor folosi părțile foarte groase), 200 g unt, 3 litri de zeamă de carne, 200 g șvaițăr (sau altă brânză semitare, dar să nu fie afumată) dat pe răzătoare, 6-8 felii de pâine albă, 4 linguri cu făină, sare și piper.
Mod de preparare: curățați prazul și tăiați-l în felii, puneți untul într-o cratiță și adăugați feliile de praz. Lăsați până ce prazul se înmoaie (dar nu se rumenește), amestecând cu o spatulă. Într-o cană cu zeamă de carne (de pasăre sau de vită ori de oase) dizolvați o lingură cu făină, apoi turnați-o în cratiță și lăsați puțin să forfotească, după care adăugați restul de zeamă. Lăsați să fiarbă, la foc potrivit, 30-40 de minute. Pentru servire, puneți felii de pâine rumenite pe fundul castronului (sau al farfuriei adânci), radeți puțină brânză și turnați supa (care trebuie să fie strecurată în prealabil). Această supă se servește numai fierbinte.