de Roxana Istudor şi Flori Pintea
Gastronomia turcească este apreciată în întreaga lume, iar această faimă include și deserturile. Remarcându-se prin faptul că sunt delicii preparate din foarte puține ingrediente, cu arome care variază, aceste bunătăți dulci au intrat în enciclopedia Taste Atlas, care a listat până în prezent peste 10.000 de preparate tradiționale din fiecare țară de pe planetă.
Kunefe
Ingrediente: 500 g aluat de cataif. Pentru umplutură: 400 g brânză ricotta, 250 g brânză mozzarella mărunțită, 100 g zahăr tos, 300 g unt. Pentru sirop: 250 g zahăr tos, 100 ml apă, 1 linguriță cu zeamă de lămâie, 1/4 linguriță cu apă de trandafiri.
Mod de preparare: preîncălziți cuptorul la 200 de grade Celsius. Tocați mărunt aluatul congelat, folosind un robot de bucătărie, până când firele au aproximativ dimensiunea unui bob de orez. Amestecați brânzeturile și zahărul într-un bol separat. Puneți untul într-un vas și topiți-l în cuptorul cu microunde, înlăturând spuma, așezați aluatul mărunțit într-un bol și turnați deasupra, ușor, untul. Folosiți mâinile pentru a amesteca untul și aluatul, până când grăsimea este absorbită complet. Răspândiți uniform aluatul cu unt într-o tavă, apăsați-l ferm la bază și pe margini și întindeți amestecul de brânză pe acesta, evitând marginile. Coaceți kunefe până când brânza devine ușor aurie și marginile aluatului sunt maronii - până la 35 de minute. În timp ce desertul se rumenește, pregătiți siropul: amestecați zahărul și apă într-o cratiță mică, aduceți lichidul la fierbere, reduceți focul și turnați sucul de lămâie. Se lasă pe flacără, amestecând constant, până când zahărul se dizolvă și se îngroașă, aproximativ șapte minute. Se ia vasul de pe foc si se adaugă apa de trandafiri. Scoateți kunefe din cuptor, puneți un platou mare peste tavă și răsturnați-o pe acesta, cu mișcări ușoare. Turnați siropul peste prăjitură și tăiați-o în bucăți potrivite cât este încă fierbinte.
Firin sütlaç
Ingrediente: 500 g orez alb nefiert, 500 ml apă, 500 ml lapte integral, 250 g zahăr tos, 1 linguriță cu extract de vanilie, 2 linguri cu amidon de porumb, 1 gălbenuș.
Mod de preparare: încingeți cuptorul la 180 de grade Celsius. Într-o strecurătoare, clătiți orezul până când apa devine limpede, apoi puneți-l la fiert, cu apa, pentru aproximativ cinci minute. Adăugați 400 ml lapte împreună cu zahărul și extractul de vanilie, aduceți orezul la punctul de fierbere, reduceți focul și lăsați să clocotească foarte ușor, timp de zece minute. Într-un bol, bateți laptele rămas (păstrând deoparte două linguri) cu amidonul, până la omogenizare, apoi turnați-l ușor în orezul de pe foc, care se mai lasă la gătit pentru cinci minute. Amestecul fierbinte se toarnă în diverse forme termorezistente, separat se bate gălbenușul cu cele două linguri cu lapte și se toarnă în centrul fiecărei forme. Cu dosul lingurii, faceți o mișcare ușoară, circulară, pentru a „învârti” gălbenușul de la centru spre margini, astfel încât să se răspândească uniform peste partea de sus a fiecărei porții de firin sütlaç. Coaceți formele cu budincă până când preparatul este frumos rumenit (aproximativ 20 de minute). Lăsați desertul să se răcească la temperatura camerei și apoi dați-l la frigider câteva ore înainte de servire.
Kazandibi
Ingrediente: 600 ml lapte, 200 ml smântână groasă, 2 linguri cu făină de orez, 1 lingură cu amidon de porumb, 150 g zahăr tos, 1 bucată foarte mică de gumă de mastic (rășină naturală).
Mod de preparare: puneți laptele și smântâna într-o cratiță mare, adăugați făina de orez, amidonul, zahărul și guma de mastic și amestecați până când obțineți o compoziție omogenă, care se pune pe foc mediu până când se îngroașă. Turnați crema rezultată într-o tigaie antiaderentă, puneți-o pe flacără mare până când se caramelizează la bază, apoi dați tigaia deoparte și lăsați-o să se răcească. Împărțiți crema în felii și rulați-le.
Irmik helvasi
Ingrediente: 1 litru de apă, 700 g zahăr tos, 500 g unt, 600 g griș, 150 g nuci.
Mod de preparare: apa și zahărul se pun într-un vas și se aduc la punctul de fierbere. Topiți untul într-o cratiță separată, la foc mic, aproximativ cinci minute, apoi adăugați grișul și nucile - gătiți, amestecând continuu, până compoziția devine aurie, aproximativ 20 de minute. Turnați siropul, ușor, peste amestecul de griș, reduceți flacăra la minim, acoperiți vasul și fierbeți până se îngroașă foarte bine preparatul - cinci minute. Se lasă irmik helvasi să se odihnească timp de 15 minute, apoi se servește.
Maraș dondurma
Ingrediente: 1,2 l lapte, 250 g zahăr, 1 linguriță cu salep (făină turcească).
Mod de preparare: puneți laptele într-o cratiță mare și aduceți-l la punctul de fierbere, adăugați zahărul, amestecați și continuați gătirea la foc mic. Dizolvați salep în apă și amestecați bine, astfel încât să nu fie cocoloașe, după care turnați lichidul ușor în laptele fierbinte, amestecând energic. Dați amestecul deoparte pentru cinci minute, apoi puneți-l înapoi pe flacără și aduceți-l la fierbere. Continuați să amestecați, având grijă să nu se lipească de bază sau de părțile laterale ale vasului. Când compoziția ajunge la densitatea preferată, se dă deoparte și se lasă să se răcorească la temperatura camerei, după care se transferă în congelator. Cu 20 de minute înainte de servire, scoateți vasul cu maraș dondurma de la rece, înlăturați gheața de la suprafață, amestecați și porționați după dorință.
Fistik sarma
Ingrediente: 1 pachet de aluat de baklava. Pentru umplutură: 500 g fistic pudră, 350 g unt. Pentru sirop: 200 ml apă, 200 g zahăr tos, 1 felie de lămâie.
Mod de preparare: puneți untul într-o oală adâncă, pe flacără mică, iar pe măsură ce se topește, înlăturați spuma și sedimentele. Transferați untul topit într-un alt bol și așteptați să se răcească la temperatura camerei. Într-o tavă așezați două foi de aluat, ungeți-le bine cu unt topit (mai puțin marginile), presărați pudră de fistic și rulați ușor, până la capătul tăvii. Se sigilează la capete și se continuă cu celelalte foi în același fel, până când rulourile umplu tava. Tăiați fiecare rulou din tavă în cinci bucăți, turnați pe toată suprafața untul rămas, retopit ușor pe foc, și dați tava la cuptorul încălzit la 170 de grade Celsius, pentru 25 de minute. Între timp, puneți zahărul pentru sirop în apă, la foc mic, până se dizolvă complet, dați vasul deoparte și completați siropul cu felia de lămâie. Când rulourile sunt coapte, se scot din cuptor și se stropesc din belug cu sirop. Preparatul se lasă cel puțin trei ore la odihnit înainte de servire.