de Cristina Tache
Andivele sunt cunoscute drept legume pretenţioase, însă ele pot fi gătite în cele mai inedite şi mai spectaculoase moduri. Nu trebuie să vă sperie gustul amărui, pentru că, dacă le spălaţi cu grijă imediat ce le-aţi curăţat, veţi scăpa de această neplăcere. Pentru această săptămână vă propunem câteva reţete gustoase şi sănătoase cu aceste legume.
Rulouri
Ingrediente: 4 andive, 150 g caşcaval, 40 g unt, 8 felii de şuncă afumată, 200 ml vin alb, 1 linguriţă cu zahăr pudră, 1 foaie de dafin, sare, piper şi cimbru.
Mod de preparare: se spală andivele, se taie în patru pe lungime şi se călesc în unt două-trei minute. Se lasă să se răcească şi între timp se taie câteva bastonaşe din caşcaval, care se „îmbracă” însă cu andivele, iar la final se înfăşoară totul în feliile de şuncă afumată. Se pun rulourile într-o tavă unsă cu unt, se toarnă vinul peste ele, se pun foaia de dafin, sarea, piperul, cimbrul, zahărul şi se coc la foc potrivit timp de 30 de minute. Se servesc calde sau reci.
Aperitive
Ingrediente: 1 kg andive, 100 g caşcaval, 150 g unt, 2-3 linguri cu pesmet.
Mod de preparare: se spală andivele şi se opăresc timp de zece minute în apă sărată. Se scurg bine apoi se aşază într-o cratiţă unsă cu unt şi tapetată cu pesmet. Peste andive se mai presară puţin pesmet prăjit în unt şi caşcaval ras. Se dă tava la cuptor şi se lasă până se rumenesc andivele. Când sunt servite se mai adaugă puţin unt proaspăt.
Cu somon
Ingrediente: 2 andive, 250 g file de somon, 1 ceapă roşie, câteva fire de ceapă verde, 1 ardei gras roşu, sare, lămâie, piper şi ulei de măsline.
Mod de preparare: se spală andivele, se taie somonul în cubuleţe subţiri şi se amestecă bine cu un sos obţinut din uleiul de măsline şi zeama de lămâie. Ceapa roşie, cea verde şi ardeiul gras se taie cubuleţe şi se combină cu somonul. Se pun sare şi piper după gust şi se consumă imediat după preparare.
Supă-cremă
Ingrediente: 500 g andive, 80 g morcovi, 60 g păstârnac, 100 g ceapă, 40 g făină, 60 g praz, 80 g unt, 80 g frişcă, 2 ouă, 100 ml lapte şi sare.
Mod de preparare: se curăţă andivele, prazul, morcovii şi păstârnacul, se spală, se taie în bucăţi potrivite şi se fierb în doi litri de apă. Ceapa, curăţată şi tăiată peştişori, se căleşte în 40 g de unt, după care se adaugă făină, care se stinge cu lapte. Supa fiartă se strecoară şi se păstrează, iar legumele conţinute se dau prin sită. Supa se pune iar la clocotit, se adaugă în ea piureul obţinut, ceapa şi făina şi se fierbe la foc mic încă 20 de minute. Se drege cu gălbenuşurile bătute cu frişcă, restul de unt şi se pune sarea. Se serveşte alături de crutoane.
Înăbuşite
Ingrediente: 1 kg andive, 150 g unt, sare şi zeama de la o lămâie.
Mod de preparare: andivele se spală bine şi apoi se pun într-o cratiţă unsă cu unt. Se toarnă peste ele zeama de lămâie şi se presară sare. Se pune cratiţa pe foc şi se acoperă. Legumele se înăbuşesc până se înmoaie şi se servesc calde.
Gratinate
Ingrediente: 10 andive, zeamă de lămâie, ulei, 10 felii de şuncă presată, 50 g şvaiţer ras. Pentru sos: două linguri cu unt, 2 linguri cu făină, trei căni cu lapte, 150 g şvaiţer ras, sare, piper şi nucşoară.
Mod de preparare: se pun andivele la fiert de două ori în apă clocotită, câte zece minute. În a doua apă se adaugă sare, zeamă de lămâie şi ulei. Se acoperă şi se lasă pe foc 30 de minute, apoi legumele se scurg bine. Între timp se prepară sosul din unt topit, făină, lapte şi o parte din şvaiţer. Se amestecă ingredientele până se obţine o compoziţie cremoasă. Se ia fiecare andivă şi se înveleşte într-o felie de şuncă. Rulourile astfel obţinute se aşază într-un vas termorezistent. Se toarnă sosul deasupra, se presară restul de şvaiţer ras, piperul, nucşoara şi se dă la cuptor până se rumenesc bine. Se servesc calde.
Tartă cu andive caramelizate
Ingrediente: 100 g zahăr, 50 ml oţet de vin roşu, 6-8 andive, 100 g unt, 50 ml vin roşu şi foitaj de patiserie.
Mod de preparare: zahărul se caramelizează într-o tigaie, apoi se stinge cu oţet şi se lasă la fiert până se topeşte zahărul. Se adaugă andivele tăiate pe jumătate (se aşază cu partea tăiată în jos) şi untul. Se pune un capac peste tigaie şi se lasă să fiarbă până intră furculiţa uşor în legume. Se întorc cu grijă, se toarnă vinul deasupra şi se mai lasă pe foc până scade toată zeama. În forme pentru tarte se pun câte două bucăţi de andive, iar deasupra lor câte o bucată de foitaj tăiată cu paharul. Formele se pun într-o tavă şi se introduc în cuptorul preîncălzit, până se coace aluatul. Se răstoarnă pe un platou şi se servesc calde sau reci, garnisite cu salată verde.