Main menu

header

Când încep să nu mai se aşeze bine pe orificii supapele motorului de automobil se dă peste cap toată funcţionarea maşinii, nu are putere, gâfâie, consumă multă benzină şi devine un fel de roabă. Supapa este un fel de capac ce se ridică şi se lasă pentru a permite curgerea unui fluid doar într-o anume direcţie şi pentru a împiedica reîntoarcerea pe contrasens. Există supape în toate motoarele. Dar oare există supape şi în corpul omului? Ei bine, da! Şi vom detalia două tipuri de supape: cele de la picioare, care, prin neîndeplinirea, funcţiei duc la varice, şi cele de la inimă, care-l trimit pe om pe masa de operaţie a chirurgului cardiovascular.

Să vedem ce înseamnă varicele, acele vene umflate şi vinete ce urâţesc picioarele femeilor, dar şi ale bărbaţilor, încât bietele femei oftează că nu pot să poarte şi ele o fustă sau un pantalon scurt în excursii, şi asta numai din cauza şerpilor violeţi ce le brăzdează gambele. Dar pe lângă sluţirea picioarelor, varicele creează şi mari neplăceri în funcţionarea organismului. În venele acestea bălteşte sânge ce nu mai ajunge la inimă şi apoi la plămâni pentru a-l oxigena şi încărca de substanţe hrănitoare, aşa că acest sânge „consumat” e plin de toxine şi rămâne în depozitul nenorocit din varice. Plus că, băltind cam un litru de sânge în varicele picioarelor, acesta este scos din circuit ca şi când un om ar fi pierdut această cantitate importantă printr-o hemoragie. Varicele apar din cauza necazului unor oameni de a nu avea nişte supape pe aceste vase. Vena mare a piciorului, pe unde se returnează sângele consumat la inimă, trebuie să fie înzestrată cu câteva supape numite valve, care lasă să treacă sângele doar de la picior spre inimă şi împiedică sângele să cadă iarăşi în picioare prin forţa gravitaţiei. Ei bine, unii oameni, printr-un defect din naştere, nu sunt dotaţi pe vena mare a piciorului cu astfel de valve, lipsindu-le astfel de supape. Şi atunci, sângele cade în aceste vene, stagnează acolo, le lărgeşte, le schimbă culoarea devenind vineţii şi creează neplăceri în circulaţie. Iar complicaţia cea mai redutabilă este ulcerul varicos, când apar, din pricina proastei circulaţii a sângelui, răni pe gambe ce nu se mai închid, supurează, se infectează şi fac viaţa groaznică.

De hac varicelor nu le vine decât o intervenţie chirurgicală! Metoda clasică se numeşte de smulgere, deoarece, cu o sârmă precum un cârlig, chirurgul intră pe vena umflată până în partea de jos, o agaţă şi o smulge precum un deget de mănuşă întors. Acest procedeu nu e blând, pentru că, o dată cu smulgerea, se rup şi legăturile venei cu vecinătăţile, legături ce înseamnă vase şi nervi. După această operaţie, pacientul stă câteva zile internat în spital.

Profesorul Horaţiu Angelescu a inventat acum 40 de ani o metodă blândă de scoatere a varicelor şi anume, el face mici incizii în ridurile pielii, scoţând vena cu varice pe porţiuni şi legând conexiunile ei pentru a nu le rupe. După această intervenţie civilizată, pacientul pleacă peste o oră pe picioarele sale sau conducându-şi singur maşina. În jur de 60.000 de oameni, dintre care arhicunoscute personalităţi publice, au beneficiat de această metodă blândă de scoatere a varicelor, inventată şi practicată de profesorul doctor Horaţiu Angelescu, ales şi membru de onoare al societăţii franceze de flebologie. Americanii au lansat şi alte metode nechirurgicale de topire a varicelor cu laser sau cu radiofrecvenţă.

După cum spuneam, supape există şi în inimă. Aşa că patru astfel de valve asigură circulaţia sângelui într-un singur sens. Valva mitrală face legătura între atriul stâng şi ventriculul stâng, iar valva aortică face legătură între cămăruţele inimii pe partea dreaptă. Există nişte boli ce fac rău inimii. Valva mitrală dintre cămăruţele inimii stângi suferă o îngroşare, e mai rigidă şi se deschide insuficient, astfel că apare o îngustare a orificiului prin care curge sângele. Boala se numeşte stenoză mitrală şi apare la mai mulţi ani după ce omul a făcut o infecţie cu reumatism. În special, prin anii ‘60, un streptococ betahemolitic producea reumatism articular acut, dar şi o infecţie generalizată ce ataca valvele inimii. Această perturbare a circulaţiei sângelui în urma stenozei mitrale, adică în urma stricării supapei, trebuie rezolvată printr-o operaţie. Valvele se pot înlocui cu unele metalice sau cu altele biologice. Valvele biologice se fac din ţesut de porc sau din pericard de viţel şi există avantajul de a nu impune tratament cu medicamente anticoagulante, dar viaţa acestor valve biologice e limitată, maximum 15 ani. Valvele metalice au viaţă nelimitată, însă se cere ca pacientul operat de chirurgul cardiovascular să se trateze toată viaţa cu medicamente împotriva coagulării sângelui.