Main menu

header

La români, ospăţul este un motor de bucurie. Românii se aşază zdravăn la masă şi la nunţi, şi la înmormântări, şi în zilele de sărbătoare, ba chiar şi la sfârşit de săptămână. Când gospodina se pricepe la bucătărie, pe masă ajung tot felul de bunătăţi, şi bucătăria românilor se poate lăuda cu diversitatea şi cu imaginaţia reţetelor atât la ciorbe, cât şi la mâncăruri şi la dulciuri. Şi când îţi fac cu ochiul bucatele delicioase, mesenii sunt tentaţi să înfulece până pot „omorî şi puricii pe burtă”, după cum bine spune un proverb de pe la noi. Tocmai de aceea, medicii atrag atenţia că la ospăţul cu masa plină trebuie să ţii seama de unele reguli pentru a nu ajunge la camerele de gardă ale spitalelor, încovoiaţi de durere sau alergând la toalete.

La mesele copioase se mănâncă multe proteine, adică brânzeturi, ouă, carne. Evident, nu există frâna de mână trasă nici la grăsimi, iar dulciurile te-mbie până ajung în organism, făcând preaplinul. Ce să mai vorbim despre ospeţele ce sunt stropite cu băuturi alcoolice: vin, bere, dar şi tării!... Din păcate, toate acestea au partea lor de vină în solicitarea exagerată şi în biciuirea tubului digestiv. Proteinele prea multe sporesc secreţiile din stomac, din pancreas şi din intestinul subţire. Grăsimile prea multe stimulează atât secreţia biliară, pe drumul ficat-vezica biliară, cât şi secreţia pancreatică. Carnea tânără şi felurile de mâncare din organele de animal sporesc cantitatea de acid uric ce poate declanşa crize de gută.

Profesor doctor Alexandru Oproiu, renumit conducător de şcoală în gastroenterologie, atrage atenţia că trebuie să existe cumpătare în faţa meselor pline şi în rândul oamenilor sănătoşi, iar cu atât mai mult în cazul bolnavilor de gastrită, ulcer, hepatite, ciroze, ficat gras etc. Prea multe ouă mâncate aduc mai ales trigliceride, ce se depun ca grăsimi pe vase, înfundându-le, dar umplu şi celulele ficatului cu grăsimi în aşa-zisul ficat gras. Colesterolul în gălbenuş este de 1%, dar trigliceridele periculoase sunt din plin: 63%. Veritabile dinamite pentru organism. Ouăle fierte moi se digeră mai uşor decât ouăle tari, după cum mai uşoare sunt ochiurile preparate în apă clocotită (ochiuri româneşti) decât ouăle prăjite. Ouăle măresc contracţiile vezicii biliare, astfel că se pot pune în mişcare pietrele mici, ce duc la colică biliară. După cum prea multe ouă, chiar sub formă de maioneză, pot provoca atât de dureroasa pancreatită cronică. Brânzeturile topite, fermentate trebuie să fie restricţionate, deoarece brânza topită şi cea de burduf, caşcavalul sunt foarte bogate în grăsimi. Una dintre neplăcerile apărute chiar şi la oamenii sănătoşi după o masă zdravănă este refluxul gastroesofagian, în urma căruia sucurile acide din stomac, dar şi componente ale alimentelor pornesc pe contrasens, întorcându-se în esofag până în cavitatea bucală. Grăsimile întârzie golirea stomacului, care nu se mai face într-o oră, o oră şi jumătate, ci în două-trei ore. Creşte presiunea din stomac şi refluxul împinge înapoi acidul şi mâncarea din stomac.

Când se apropie o sărbătoare cu ospăţ, cu câteva zile înainte, oamenii trebuie să-şi pregătească excesul de alimente. Să înghită zilnic trei pastile de Metoclopramid, ce stimulează mişcările stomacului, pentru a-l goli mai repede. La aceasta se adaugă medicamentele de tip Omeprazol, înghiţite cu patru-cinci zile înainte de ospăţ, pentru a scădea producerea de acid în stomac. Vinul şi berea produc mai mult reflux gastroesofagian rău decât tării precum: coniacul, ţuica, votca. Oamenii trebuie să aibă în „farmacia” din casă şi unele produse antiacide, cum ar fi sărurile de aluminiu, Bicarbocalmul şi chiar bicarbonatul, ce temperează acidul prea mult din tubul digestiv. Cei care au pancreatită cronică să nu bea alcool şi să nu mănânce gras! Bolnavii de ciroză trebuie să evite sarea şi cu câteva zile înainte de ospăţ să înghită medicamente diuretice şi Spironolactonă. Este vital ca bolnavii de ciroză să reducă proteinele (0,5 g sau maximum un gram de proteine pe kilogramul de corp e suficient - adică un bărbat de 80 kg să mănânce 40 g de proteine!). Bolnavii de ciroză cu lichid în abdomen (ascită) nu trebuie să mănânce nimic sărat, iar  alcoolul este interzis! Preventiv, aceştia trebuie să crească doza de medicamente diuretice. Cei cu hepatite cronice, cauzate de virusurile B şi C, să nu bea deloc alcool, iar ouăle şi carnea grasă să fie restricţionate! Bolnavii de ficat gras trebuie să se limiteze la un ou pe zi, iar înainte de ospăţ şi după masa sărbătorească să înghită medicamente împotriva colesterolului, din familia simvastatinelor.