Main menu

header

…Era într-o luni seară, când, de regulă, teatrele sunt în relache! La „Nottara”, în centrul Capitalei, se juca o piesă necunoscută („Martha și George”), a unui autor nu prea știut, Ileana Răducanu. Și, totuși, Sala Studio era plină ochi, s-au pus chiar câteva scaune suplimentare. Publicul luase cu asalt sala, curios să o vadă pe fata Regelui Hagi, Kira, născută la 27 martie 1996, la Barcelona. După o oră, la finele spectacolului, publicul ovaționa! Lumea venise să o vadă pe Fiica lui Hagi, dar, în final, încântată de jocul de pe scenă, copleșea cu aplauze și ovații o tânără actriță excelentă. Kira nu mai era copilul cel mare al lui Gică Hagi (pe mezinul Ianis îl știau mai toți, de la „Viitorul”, Națională, Genk). În seara aceea de 2 decembrie, mulți au descoperit, surprinși, o foarte talentată actriță. În rolul Marthei Bibescu, în povestea romanțată a Marthei Lahovary, căsătorită cu tânărul prinț George Bibescu. Iubire curată, dar și tristeți, sfârșind cu plecarea subită a Marthei din țară, în 1945, când Ambasada Franței a anunțat-o că poate fi arestată de comuniștii care preluau puterea în România. Martha Bibescu, suflet de artist, premiată de Academia Franceză pentru volumul „Cele opt Raiuri”, în 1908, femeia energică decisă să recondiționeze și să pună în circuitul cultural Palatul Mogoșoaia, pe aleile căruia s-au plimbat, printre alte somități, Marcel Proust și Antoine de Saint Exupery. Poveste montată la „Nottara” de un tânăr și apreciat actor al Teatrului, Filip Ristovski, cu poezie, dinamism (și momente de dans), cu o superbă scenă când venirea comuniștilor este prezentată prin trei geamuri mari ale Palatului acoperite cu pânze roșii având, sus, „Secera și ciocanul”!

…Strălucirea acestui spectacol (în care Prințul este Johnny Alexandru, masterand la Conservator), jucat și la Constanța, a dat-o, fără exagerare, prestația Kirei Hagi, cu sensibilitate, mobilitate, nonșalanță, nerv, prezență scenică, ironie fină și o dicție impecabilă! O adevărată revelație, care mai urcase, însă, pe scena de la „Nottara” în spectacolul „Janna”, piesa rusoaicei Iaroslava Pulinovici, în Proiectul de „Teatru Dens” condus de legendarul Oleg Loevsky (un text urcat pe scenă în şapte zile!), alături de cunoscuții Ioana Calotă, Crenguța Hariton, Raluca Jugănaru, Liviu Cheloiu, Șerban Gomoi.

…Puțini știau că tânăra actriță a urmat o Școală de teatru la Londra, unde a intrat prin concurs, apoi, cu o bursă, a ajuns la New York, la cea mai bună școală de actorie din SUA, ca, anul trecut, să urmeze un workshop la Hollywood, condus de celebra Ivana Chubbik, cea care i-a „școlit” și pe Brad Pitt, Charlize Theron, Hale Berry etc. Kira Hagi, pregătită să fie actriță, regizoare, producătoare, prezentă din octombrie și pe marele ecran în tulburătorul lungmetraj „Între chin și amin” (regia: Toma Enache) bazat pe inumanul „Experiment Pitești”. Kira Hagi nu mai este Fiica Regelui fotbalului, ci o nouă stea în lumea teatrului și filmului din România, „Inima mea”, cum declară sublim tânăra Actriță!