Main menu

header

827 2 2Există oameni care sunt inspirație prin simpla prezență, asta pentru că au simplitatea aceea nealterată a omului bun, care încearcă în permanență să găsească rezolvări, care nu au niciun fel de vanitate și care reușesc să-ți aducă un zâmbet și o stare de bine doar existând acolo, în preajma ta.

Unul dintre acești oameni este Mioara Velicu, buna mea prietenă și colegă, alături de care am împărțit și bune, și rele. Am mâncat din aceeași farfurie, am stat în săli friguroase încălzindu-ne la o rezistență, am făcut multe turnee, în țară și în afara ei, prin lume, și avem nenumărate amintiri. Desigur, am concretizat bunătatea aceasta a Mioarei și bucuria de a fi împreună și în colaborări artistice, având mai multe duete populare, dar și cântece de altă factură, provocând-o pe Mioara să abordeze și alte genuri, pentru că-i permite glasul și pentru că poate face asta cu ușurință.

Cu Mioara am străbătut Basarabia, am râs și am plâns împreună și ea m-a învățat nenumărate lucruri despre folclorul autentic, fiind o adevărată enciclopedie în acest sens, știind nenumărate lucruri despre artiștii de cândva, despre repertoriul lor și despre specificitatea fiecărei zone.

Toată lumea o știe pe Mioara, asta e cert. E o moldoveancă cu pasiune și energie, care iubește profesia pe care o face de mai bine de 50 de ani, având o mulțime de cântece pe care oamenii le cunosc și le iubesc. Atunci când cântă ea, n-ai cum să stai pe scaun sau să rămâi indiferent. Și țineți cont - cântă live, cu ușurință, deși are 77 de ani.

Mioara a respectat întotdeauna costumul popular și tradițiile zonei din care vine, Moldova de Sud, zona Tecuci, fiind mereu cu opinci, cu ii și fote vechi și cu spiritul neobosit al țărăncii românce, care-și iubește glia, tradiția, părinții și frumusețea locurilor natale.

Mioara este colegul bun pe care te poți baza, este un om sensibil care vrea întotdeauna să fie în comuniune cu cei de lângă ea. E altruistă și darnică și întinde în permanență o mână de ajutor celor la nevoie. Mi-aduc aminte de fiecare drum pe care l-am parcurs amândoi, prin turnee sau spectacole, și-am râs de n-am mai putut, pentru că are un umor aparte și e o maestră a bancurilor și a glumelor pline de haz. A fost de nenumărate ori parte a spectacolelor mele, pentru că ea în sine e un spectacol și reușește să captiveze atenția celor din jur cu sinceritatea și autenticitatea ei.

Mi-e dragă Mioara pentru că e un om de nădejde și chiar dacă nu ne auzim frecvent, știu că e aproape de mine și mă pot baza pe ea în permanență. Mioara face parte din generația aceea de artiști speciali pentru care actul artistic e sfânt și care caută în permanență să ofere publicului parte din suflet, ca într-o continuă și responsabilă misiune pe care o are de dus mai departe. Mioara face și cele mai bune poale-n brâu și parcă n-ar fi la fel Moldova dacă n-ar exista ea, de atâția ani, slujind cu devotament cântul popular.

V-aș putea vorbi mult despre Mioara, dar cred cumva că atitudinea și caracterul ei frumos sunt asemenea unei cărți deschise, ale cărei file curg natural, fără prea multe încercări. Mioara este exact ce transmite, atât în fața camerelor, cât și în spatele lor - energie adevărată, veselie, omenie și altruism și poate că una dintre acele definiții ale omului cald, pentru care nu există ranchiună și răutăți.

Și dincolo de prietenia mea, dincolo de respectul cuvenit, pe care i-l port cu toată dragostea, dincolo de anii mulți de cântec pe care îi doresc, Mioara este unul dintre simbolurile folclorului autentic din toate timpurile, cu un repertoriu puternic și cu fericirea aceea pe care ar trebui să o aibă fiecare artist care transmite pe mai departe, seninătatea și deplinătatea tradițiilor românești!