Main menu

header

870 2 2Cineva spunea recent că emisiunea pe care eu o realizez de aproape patru ani la TVR 2, „Drag de România mea!”, este desuetă și prăfuită. Nu știu ce să zic cu privire la asta. Dacă în țara asta a prețui oamenii care au făcut ceva notabil, care ne-au definit arta, folclorul, tradițiile și au bucurat generații întregi, de ieri până azi, e perimat, atunci eu îmi fac bagajele și mă pregătesc de plecare, pentru că înseamnă că nu ne mai poate spăla nici apa Dunării, nici întreaga mare!

Cred că show-ul nostru este o alternativă bună pentru ce se vede la televizor. Cred cu ardoare că nu s-a demodat clasicul și mai cred că nu e nici greu și nici imposibil să spunem vorbe mari despre cei care le merită, că nu e urât și nici lipsit de strălucire să-i celebrăm. Mi se pare că modernismul acesta forțat, că nevoia de nou cu orice preț, ne știrbește din spiritul național, ne lasă goi de principii și ne face să uităm că poporul nostru are oameni care-l slujesc dezinteresat, are artiști plini de talent și nume care fac și au făcut istorie.

Dincolo de asta, cred că e prea mult sofisticat pe la noi prin televiziuni. Consider că simplitatea asta a noastră face mult bine. În fond, lumea de azi nu-i construită doar din bârfe, scandaluri și miștouri, mai înseamnă și muzică bună și oameni talentați și un drag de esență, în marea de ambalaje fără substanță care ne înconjoară.

Nu o fac nici pe patriotul de serviciu! Nu e neapărat acesta scopul emisiunii. Vrem, în schimb, ca duminicile să aibă parfum de calitate, să aibă diversitate și momente speciale, fie că sunt muzicale, recitări, povești de viață, ani de carieră sau tineri plini de talent. Dacă toate astea înseamnă desuet și dacă a fi desuet e ceva rău, atunci eu îmi asum acest termen și încerc să merg cu el până în pânzele albe. Dar ce te faci că desuetul acesta are publicul lui, este urmărit și iată ajunge acum, în martie, la sezonul cu numărul 8?

Desuetul acesta este locul în care artiștii se simt bine, în care-și pot promova munca fără să fie nevoiți să inventeze povești absurde sau să găsească motive puerile pentru a cânta o piesă. Eu înțeleg că marele public este axat poate pe alte trenduri, dar asta nu înseamnă că nu mai există oameni cu minte și suflet în țara asta, care să-și dorească să vadă ceva frumos la televizor. Și cred că la emisiunea noastră, fără menajamente, se pot uita și copii, și adolescenți, și părinți, și bunici. Pentru fiecare în parte am avut ceva mereu și am încercat să deschidem porțile largi oricui are ceva notabil de spus, muzicii de calitate cântate în limba română.

Consider apoi că ipocrizia celor care se plâng de faptul că lumea se îndobitocește, dar ei urmăresc programe frivole la orice pas și fac milioanele de vizualizări pe YouTube, este mai gravă decât programele în sine. În fond, mereu există o alternativă viabilă. Iar noi facem parte din acea categorie și voi încerca să țin cu dinții de acest tip de format, de eleganța și simplitatea emisiunii mele, încercând, desigur, mereu, să venim cu noutăți, cu elemente speciale și momente inedite.

După cum vă spuneam, din 20 martie, la TVR 2, în fiecare duminică, de la ora 15:00, începe sezonul cu numărul 8 al emisiunii, unul care va fi mai dinamic, cu nume importante, cu rubrici noi și mărturisiri, povești de viață, muzică bună și artiști din mai multe zone muzicale, tineri cu talent și, desigur, artiști din Basarabia, asta pentru că țin tare la puntea dintre noi și frații de peste Prut.

Așadar, am mai zis, cui nu îi place, are libertatea de a privi altceva! Cui îi place, eu mă bucur că reușim să captăm atenția și să ofer calitate, din DRAG DE ROMÂNIA MEA!