Main menu

header

885 2 2Există puțini oameni pe lumea aceasta care-și dau sufletul și pentru care nu contează altceva exterior atunci când vine vorba despre profesie, despre dăruire și despre puterea de a ține sub control, din pasiune, o întreagă „armată“ de informație și conținut.

Nu știu câți cunoașteți voi, dar eu știu vreo câțiva, iar unul dintre aceștia este bunul meu prieten și colaborator, poetul, jurnalistul, omul de televiziune și directorul editorial de la „Gândul“ și de la alte 7 site-uri din același trust, Adrian Artene.

Mulți ați auzit despre el, alții nu! El este omul din spatele multor proiecte importante, cel care a pus pe picioare din nou, de la zero aproape, un brand național, redându-i din strălucirea și veridicitatea de altădată. Este un jurnalist iscusit, cu ștate vechi, care coase și descoase, care ascultă povești, care vede sufletul celui din fața sa ca pe o carte în care e musai să zugrăvească un portret potrivit și echidistant.

De vreo câteva luni, ca și cum tot ce făcea nu era suficient, s-a încăpățânat să realizeze, cu același profesionalism, și... altceva: un podcast - „Altceva“ - un loc în care mari nume își fac loc și de pe urma căruia fiecare poate avea ceva de învățat.

Mai apoi, este un exemplu de perseverență, de cunoaștere, având peste 20 de ani de presă, ani în care a vrut să evolueze, în care nu s-a culcat pe o ureche și a făcut și două masterate în ultimii ani, unul în drept, altul în teologie, urmând să se înscrie la doctorat.

Este tipul acela de om pentru care nu poate fi nimic prea greu dacă-i place și dacă, din toată ființa, crede în acel vis sau proiect. Are și o familie superbă, alături de minunata fiică a maestrului Ion Dichiseanu, Ioana, dar și două fete superbe, Amira și Anastasia.

Este și un formidabil poet, lansând până în prezent două volume impresionante, urmând să-i apară cel de-al treilea. Adrian Artene este slujitorul cuvintelor, un luptător pentru adevărul și dreptatea sensibilității lor, așezând în poezia sa sensul iubirii de tot. Versul său liniștește, trezind eternități pe care nu mulți făuritori de frumos reușesc să o facă. Se spune că fiecare are o anumită complicitatea cu vorbele sale.

Eu cred că Adrian, dincolo de faptul că este un jurnalist cu experiență și un formidabil manager, reușind, alături de echipele sale, să facă performanțe notabile în ultimii ani în presa românească, își pune sufletul, parte cu parte, în iubirea poeziilor sale. Acolo e viața lui, durerea și sensibilitatea, sensul a tot și cumva dorul pentru care Dumnezeu i-a dat inspirație și talent, ca într-o neîntreruptă și firească punere în scenă a nobilei bucurii de-a fi poet... un poet al înaltului!

Prietenia noastră a început acum câțiva ani, când poemele lui au devenit lumină pentru muzica mea. De atunci până azi, am realizat împreună numeroase cântece care se bucură de succes, atât balade pop, cât și colinde, dar și două albume de autor cu maestrul Jolt Kerestely, în care recit versurile sale, pe muzica cerului, creionând cumva o stare de bine, o descriere elocventă a tot ce poate cuprinde sufletul în creația lui.

Poeziile sale, cuprinse într-un volum de colecție lansat în anul 2020, alături de Asociația Culturală „REGAL D’ART“, ilustrat cu picturile mele florale, sunt o înlănțuire a mai multor teme tratate de Adrian în poezia sa, teme care ne definesc ca oameni și care ne portretizează sentimentele și culorile chipului.

Și parcă asculți doar imaginile create de el, încerci să adulmeci sunetul poemului său și vezi că dincolo de vorbă, dincolo de sens, dincolo de iubirile pentru care plânge și Dumnezeu, se află romantism și sensibilitatea și poate că una dintre definițiile veșniciei cuvântului!

Adrian Artene este unul dintre puținii jurnaliști care-și mai fac meseria cu implicare, deontologie, respectând fiecare regulă și respectându-și, până la capăt, vocația! Dacă ar fi mai plină lumea de profesioniști asemeni lui, sigur ne-ar mai salva cineva!