Main menu

header

    Aveţi un căţel nevaccinat şi vă este teamă să nu se îmbolnăvească de o boală contagioasă? Unul dintre pericolele ce îl pândesc în acest caz este jigodia sau maladia Carré. Pentru a afla cum se manifestă aceasta şi cum trebuie să vă protejaţi animalul, am stat de vorbă cu domnul Lescai Constantin Daniel, şef de clinică la Spitalul Veterinar Ilioara din Capitală. Jigodia sau maladia Carré este o afecţiune virală extrem de contagioasă, greu de tratat şi de cele mai multe ori fatală câinelui. „Aceasta este întâlnită şi la dihor, vulpe, urs şi, în mod interesant, poate să determine şi o reacţie imunitară (nicidecum boală) în cazul omului, fiind vorba despre un virus înrudit cu cel ce provoacă rujeola”, ne-a spus medicul veterinar.

Febra, primul semn de îngrijorare
     Această maladie îi vizează pe câinii ce nu au fost vaccinaţi, indiferent de vârsta lor, şi se transmite extrem de uşor, chiar pe calea aerului. „Este o afecţiune ce se manifestă mai ales la nivel respirator, nervos central şi digestiv, exprimându-se prin episoade recidivante de febră moderat-severă (40-40,5 grade), secreţie purulentă la nivel ocular, nazal, deshidratare şi crăparea pernuţelor, pneumonie, bronşită severă, dificultăţi la deplasare, paralizii, tremurături musculare permanente, orbire, slăbire, diaree, vomă, dar şi alte semne”, a completat specialistul.

Şansa de supravieţuire este mică
     Tratamentul este, de cele mai multe ori, simptomatic, cu rezultate îndoielnice. Practic, şansa de supravieţuire este mică. Din păcate, chiar dacă animalul afectat supravieţuieşte, acesta poate rămâne cu sechele dintre cele mai diverse la nivel nervos central, slaba dezvoltare a organismului sau cu dificultăţi respiratorii ori locomotorii.
Vaccinarea, singura metodă de prevenire
Principala metodă de prevenire este vaccinarea.

     Aceasta trebuie începută de la vârsta de 6 săptămâni, conform programului de vaccinare stabilit de medicul veterinar, ce trebuie continuat an de an, pe întreaga perioadă a vieţii animalului.
Dacă aveţi întrebări legate de problemele de sănătate ale animalului dvs. vă puteţi adresa Spitalului Veterinar Ilioara, din Str. Ilioara, nr. 16E, sector 3 sau la numărul de telefon 021/348.05.30.

Daniela Purgaru