Main menu

header

747 24 3de Călin Popa şi Adrian Barna

Stăpânii de pisici trebuie să știe că a le pregăti acasă mâncarea nu este o idee tocmai bună, întrucât rareori reușesc să combine elementele constitutive în așa fel încât felinele să beneficieze de toți nutrienții necesari.

Lipsuri nutriționale însemnate

Experții de la Universitatea California au estimat riscurile la care stăpânii își supun pisicile atunci când decid să le hrănească cu preparate gătite chiar de ei. Potrivit unui studiu extins, proprietarii de feline nu pot include în meniul pregătit de ei toate elementele necesare unei alimentații corecte și, în plus, există întotdeauna pericolul ca în preparatele respective să fie introduse chiar ingrediente toxice pentru organismul pisicilor. Din toate rețetele de hrană „de casă” studiate, au reieșit câteva repere comune care ar putea să-i pună pe gânduri pe stăpânii de pisici: în general, nu există instrucțiuni de hrănire a animalului, nu se ține cont dacă exemplarul a fost vreodată la regim sau dacă are nevoie de așa ceva. Nu în ultimul rând, este ignorat, în mare parte, faptul că meniul respectiv poate avea lipsuri nutriționale însemnate.

Felina poate dezvolta boli grave

Stăpânii care decid să pregătească acasă mâncarea animalului de companie preferat pot ignora starea de sănătate a felinei, care, din cauza alimentației necorespunzătoare, poate dezvolta boli grave. „Niciuna dintre rețetele de preparate pe care le-am analizat nu întrunea toate condițiile considerate optime pentru hrana pisicilor și consemnate ca atare în recomandările Consiliului Național de Cercetare”, explică nutriționistul veterinar Jennifer Larsen, care a realizat studiul. Datele acumulate au arătat, de asemenea, că acest tip de hrănire a pisicilor prezintă un risc potențial din perspectiva introducerii în organismul animalului a unor ingrediente greșite.

Pericol de contaminare cu bacterii

Deși intențiile inițiale sunt cele mai bune - neîncrederea în produsele importate sau dorința de a avea un control sporit asupra nutriției animalului favorit -, rezultatele pot fi departe de ceea ce speră să obțină proprietarii de pisici. Astfel, s-a observat în rețetele studiate prezența unor ingrediente complet interzise în alimentația felinelor de casă, cum sunt usturoiul, praful de usturoi sau prazul. De asemenea, unii proprietari au decis că animalul trebuie să treacă la o dietă vegană, uitând că pisica este, totuși, un carnivor sau, în alte cazuri, au ales să-și hrănească animalele de companie cu produse crude, pierzând din vedere pericolul contaminării cu bacterii periculoase.

„Preparatele de casă trebuie realizate numai după consultarea unui nutriționist veterinar specializat în formule dietare pentru pisici, iar meniurile stabilite de acesta trebuie respectate cu strictețe, pentru ca animalul să beneficieze de toți nutrienții necesari“ (Jennifer Larsen, Universitatea California)