Main menu

header

760 24 1de Sorin Dumitrescu şi Adrian Barna

Porcii se numără printre cele mai versatile animale pe care le-au domesticit oamenii. Adeseori, ne gândim la ei ca fiind lacomi, murdari și nu tocmai inteligenți. Totuși, greșim. Cei care au avut un porc drept animal de companie spun că aceste creaturi sunt mult mai complexe. Este adevărat că porcii mănâncă aproape orice, dar asta nu poate fi o vină. Nici restul percepțiilor noastre legate de ei nu sunt tocmai conforme cu realitatea. Numărul porcilor domestici este de aproximativ 961 de milioane de capete, dintre care 190 de milioane în Europa și 489 de milioane în China. Porcul este omnivor, putând fi hrănit atât cu furaje de origine animală, cât și vegetală. Gestația la scroafe durează între 112 şi 114 zile. Durata naturală de viață a porcului este de aproximativ 12 ani. Iată câteva adevăruri surprinzătoare și amuzante despre porci.

Oamenii au domesticit întâi mistreţii

Oamenii și-au dat seama devreme de utilitatea porcilor. Două culturi diferite, aflate la mii de kilometri și ani distanță, au domesticit mistreții. În apropiere de Turcia zilelor noastre, oamenii au domesticit mistreții care veneau în satele lor căutând resturi de mâncare cu aproximativ 10.000 de ani în urmă. De asemenea, cercetările arată că, în urmă cu aproximativ opt milenii, mistreții au fost domesticiți și în Valea Mekong, din China.

Au reputația de a fi murdari

760 24 2În ciuda faptului că au fost domesticiți și că sunt folositori, porcii nu erau priviți cu ochi buni în jurul anului 1.000 î.e.n. Vechiul Testament, mai exact Leviticul, considera porcii ca fiind „necurați” și interzicea consumul cărnii de porc. Coranul instituia aceleași interdicții în secolul al VII-lea. Există multe teorii privitoare la motivele pentru care porcii erau desconsiderați, însă argumentul cel mai probabil îl constituie faptul că porcii mănâncă aproape orice, inclusiv mâncarea râncedă și chiar și fecale.

Au un loc în zodiacul chinezesc

760 24 3Porcul este cel de-al 12-lea simbol în ciclul de 12 ani al zodiacului chinezesc, iar 2019 este Anul Porcului. Porcul a ajuns ultimul în cursa mitologică hotărâtoare pentru locul fiecărui animal în cadrul zodiacului. Porcului i s-a făcut foame și apoi somn în timpul cursei și a fost ultimul care a ajuns la întrunirea convocată de Împăratul de Jad. În ciuda statutului folcloric de animal „întârziat”, cei născuți în Anul Porcului sunt considerați a fi buni planificatori, oameni care muncesc din greu pentru a-și atinge scopurile. Porcul este asociat și cu fertilitatea și virilitatea în China. Datorită acestui fapt, multe cupluri care încearcă să aibă copii au în dormitor statuete care reprezintă porcul.

Sunt creaturi inteligente și emotive

O recenzie a unor studii făcute pe porci sugerează faptul că aceste animale au o psihologie complexă, pe care abia începem să o înțelegem. „Porcii dau dovadă de caracteristici emoționale și de comportament care au fost descrise drept personalitate, stiluri de reacție, temperament și tendințe comportamentale”, scriu autorii analizei. Recenzia a adăugat faptul că porcii reacționează față de emoțiile altor porci. Porcii sunt atât de inteligenţi încât unele studii şi clasamente îi plasează printre primele cinci animale din lume la categoria inteligenţă, alături de câini şi de delfini. Pe scara evoluţiei, porcul se înrudeşte mai mult cu balenele şi cu hipopotamii şi, genetic vorbind, el nu este atât de diferit de om.

Folosesc unelte

Cercetătoarea Meredith Root-Bernstein studia porci în Franța, când a observat un comportament care nu mai fusese văzut înainte. Porcii visayeni cu negi foloseau bețe și bucăți de coajă de copac ca să construiască vizuini. Această specie de porci este în pericol de dispariție, motiv pentru care Root-Bernstein îi studia în grădina zoologică, însă comportamentul lor spune multe. Porcii nu construiesc mereu vizuini - acest comportament apare o dată la șase luni, când trebuie să vină pe lume porcușorii. După cum a declarat Root-Bernstein pentru National Geographic, această cercetare este importantă deoarece comportamentul porcilor, nefiind des studiat, ar fi putut trece neobservat. În plus, este o caracteristică pe care porcii o au în comun cu oamenii. Ne apropie de animale și ne ajută să ne dăm seama că toate viețuitoarele sunt interconectate.

Nu transpiră

Folosim expresia „transpirat ca un porc”, însă adevărul este că porcii nu transpiră prea mult. Transpirația este o modalitate prin care animalele cu sânge cald își păstrează o temperatură corespunzătoare, însă au nevoie de glande sudoripare bune pentru a face asta. Porcii au astfel de glande, însă ele nu funcționează prea bine. Acesta este motivul pentru care porcii se rostogolesc în noroi ca să se răcorească.

Au vederea slabă, însă un simț olfactiv puternic

Porcii pot să vadă obiectele din lateralele lor, lucru folositor pentru a localiza mâncarea, alți indivizi din aceeași specie și prădători. Însă porcii nu văd prea bine ce anume se află în fața lor. Compensează lipsa vederii frontale cu un simț extraordinar al mirosului. Își pot folosi râturile pentru a detecta mâncarea, și, mulțumită unui mușchi care oferă flexibilitate râtului, pot să scurme în pământ după hrană.

Pot salva vieți

760 24 4Dacă o să aveţi vreodată nevoie de o valvă nouă la inimă, s-ar putea ca un porc să vă salveze. Valvele inimii porcilor sunt transformate în valve pentru oameni. Potrivit Harvard Health Publishing, aceste valve au o durată de viață de aproximativ 15 ani și nu necesită folosirea unor medicamente anticoagulante, cum este în cazul valvelor mecanice. Mai mult, porcii sunt în general considerați cea mai bună opțiune pentru xenotransplant, adică transfer de organe de la animale la oameni. Porcii sunt suficient de asemănători cu noi pentru ca organele lor să funcționeze bine în corpurile noastre, dar suficient de diferiți pentru a se evita riscul unei infecții transmise de la o specie la alta, risc prezent în cazul folosirii organelor de primate. Însă este nevoie de mai multă cercetare, deoarece testele au arătat că unele transplanturi au fost respinse.

Iubesc luxul

Cercetătorii britanici au împărţit mai mulţi porci în două grupe. Prima grupă de râmători a fost plasată într-un mediu ideal de viaţă, unde porcii beneficiau de mâncare de calitate, spaţiu mai mult decât suficient şi chiar jucării. Al doilea eşalon de purcei a fost înghesuit într-o cocină neîncăpătoare şi murdară. Echipa de cercetători a început să stimuleze porcii din cele două incinte cu ajutorul unui dispozitiv care emitea un sunet distinct. „Porcii care trăiau în condiţii perfecte dădeau dovadă de optimism şi curiozitate când auzeau noul stimul şi se apropiau curajoşi, aşteptându-se la recompense sub formă de mâncare. În schimb, porcii ostracizaţi în cocina murdară au dat cu toţii dovadă de pesimism, speriindu-se de sunetele noi şi neavând încredere să se apropie de sursa zgomotului. Reacţia ambelor grupe de porci nu diferă cu nimic de reacţiile oamenilor care trăiesc în condiţii asemănătoare. În plus, experimentul în sine este încă o dovadă asupra modalităţilor prin care sentimentele şi dorinţa unei vieţi cât mai luxoase şi îmbelşugate ne afectează felul în care luăm decizii”, a declarat doctor Catherine Douglas, din cadrul echipei de la Universitatea Newcastle.