Main menu

header

788 24 2de Călin Popa şi Adrian Barna

Lumea pare să nu se mai sature de exemplare exotice pe care le vrea neapărat în apartamente și comandă în neștire orice, inclusiv piei de sălbăticiuni, iar prețul este tragic și uriaș: distracția umană golește Africa (și Terra…) de faună.

Comerț legal și… letal

788 24 3Cel mai recent raport al World Animal Protection, organizație nonprofit care promovează bunăstarea și protecția animalelor, arată că majoritatea animalelor exportate din Africa pentru plăcerile oame- nilor intră în Statele Unite ale Americii. Potrivit National Geographic, nu este vorba numai despre exemplare vii, ci și despre piei, bună parte din acest comerț fiind legal. Cele mai „vânate” specii pentru clienții americani sunt pitonul-minge, papagalul cenușiu, scorpionul imperial, broasca-țestoasă leopard și șopârla „monitorul savanei”. În doar patru ani, între 2011 și 2015, sute de mii de exemplare de animale exotice au luat drumul SUA în fiecare an, americanii fiind de departe cei mai importanți clienți ai comercianților de acest tip, cu importuri anuale totale de milioane de animale. Deși niciuna dintre aceste specii nu este amenințată cu extincția, ritmul în care se derulează acest comerț a determinat World Animal Protection să țină sub strictă observație evoluția fenomenului, dat fiind faptul că foarte multe dintre animalele sălbatice care ajung în captivitate pier în primul an, deci foarte repede este nevoie ca exemplarele să fie înlocuite.

Specii transformate în covoare și poșete

788 24 4Pentru crocodilul de Nil sau zebra Hartmann, ca și pentru elefanți și hipopotami, piața a decis că sunt specii numai bune să devină… poșete sau covoare. Și aici tot SUA conduc detașat, cu 40% din totalul exporturilor de piei de elefant luând calea producătorilor și clienților americani. Și Asia iese în evidență la acest capitol, cu 60% din importurile totale de piele de crocodil, în timp ce numai Hong Kong a primit peste 50 de procente din totalul comercializat de piei de hipopotam. Chiar dacă produsele care se obțin din pieile acestor animale, ca și exemplarele exotice, de altfel, nu sunt la îndemnâna oricui, fiind considerate achiziții de lux, rasele sunt mânate cu aplomb spre extincție, după cum arată datele International Union for Conservation of Nature, autoritatea mondială în domeniul conservării florei și faunei sălbatice. „În cea mai mare parte, lumea oamenilor privește sălbăticia ca pe o sursă de obiecte și de confort. Chiar dacă acest comerț este legal, este vorba despre animale, nu despre produse ale unei industrii. În ritmul actual de export, fauna africană va rămâne curând fără exemplare de comercializat”, argumentează Edith Kabesiime, de la World Animal Protection Uganda.

Mortalitatea la nivelul faunei din sălbăticie este foarte mare la nivel mondial, iar faptul că restrângerii habitatului i se adaugă și comerțul reprezintă o mare amenințare la adresa biodiversității întregii planete

Scorpionii se vând în cutiuţe din plastic

788 24 5Urmările, de regulă, sunt tragice pentru majoritatea speciilor exotice care ajung pe mâna oamenilor. Raportul World Animal Protection menționează faptul că pitonii stau înghesuiți în spații minuscule pe timpul transportului, apoi, ajunși la destinație, refuză să mănânce, scorpionii se vând în cutiuțe mici din plastic care nu au umiditatea necesară acestor creaturi ce pier repede odată ajunse în casele oamenilor, iar șopârlele care apar la vânzare vin deseori din locuri unde este stimulată artificial împerecherea, pentru profit, iar exemplarele rezultate nu rezistă.