Main menu

header

793 24 3de Călin Popa şi Adrian Pătrăuceanu

Un parazit pe care îl poartă pisicile de companie are legătură directă cu spiritul antreprenorial al stăpânilor. Oamenii care se infectează cu această bacterie sunt de două ori mai predispuși să-și asume riscuri și să facă schimbări îndrăznețe de carieră, arată un studiu recent.

Înclinație de a-și porni propria afacere

Toxoplasma gondii este o bacterie pe care o poartă pisicile de companie și care poate ușor trece la om. De regulă, infectarea cu acest microorganism nu este periculoasă pentru stăpâni, atâta vreme cât nu se depășește un anumit plafon (în aceste cazuri pot interveni comportamentele impulsive sau nevrozele). Potrivit studiilor, circa două miliarde de persoane au toxoplasmoză, grad scăzut de infectare cu această bacterie și, potrivit cercetătorilor americani de la Universitatea Boulder, Colorado, aceștia sunt de două ori mai predispuși la a lua decizii îndrăznețe de afaceri, întrucât bacteria are ca efect creșterea spectaculoasă a spiritului antreprenorial. Experții au analizat comportamentul unor elevi de liceu în ultimul an și au descoperit că aceia care erau infectați cu bacteria purtată de pisicile de companie erau de aproape două ori mai direcționați spre studii superioare în domeniul economic și de afaceri decât ceilalți. De asemenea, aceiași subiecți au manifestat înclinația de a-și porni propria afacere. Pentru a întări aceste observații, specialiștii au analizat date similare din 42 de state ale lumii și au constatat că, într-adevăr, infectarea cu Toxoplasma gondii este un indicator real al spiritului întreprinzător. „Ne place să credem, ca oameni, că avem control asupra deciziilor noastre, dar microorganismele pe care le purtăm, inclusiv cele de la animalele noastre de companie, ne influențează foarte mult comportamentul”, explică expertul Pieter Johnson.

Preferință pentru risc crescut și recompensă sporită

Bacteria pe care oamenii o „preiau” de la pisici îi determină pe cei care iau decizii economice sau de afaceri să aleagă oportunitățile cu grad mai mare de risc, dar și cu potențial sporit de satisfacție și de recompensă. De asemenea, potrivit cercetătorilor, cu cât gradul de infectare este mai mare, cu atât este mai puțin prezent sentimentul de teamă de eșec. Observațiile oamenilor de știință au dus spre concluzia că acest parazit are capacitatea de a micșora temerea naturală a omului față de nou, de necunoscut, de „aventură”, inclusiv economică.

„Rolul pe care îl au companionii noștri microscopici, pe care îi purtăm și de la animalele noastre de companie, este tot mai mult pus în evidență” (Pieter Johnson, Universitatea Boulder, Colorado)