Main menu

header

805 24 1de Călin Popa şi Florica Pintea

Există anumite specii de animale pe care omul a reușit să le extermine din mediul lor natural și mai pot fi văzute doar în gădinile zoologice. Dar efectele economice ale pandemiei riscă să elimine definitiv de pe planetă aceste ultime exemplare.

Fără vizitatori, fără fonduri

Numeroase grădini zoologice din lume pierd cu fiecare zi care trece finanțările care mențin în viață specii de animale care mai pot fi văzute doar în aceste sanctuare. Este cazul unităților din Marea Britanie, care reflectă un pericol major și pentru alte state, cu bugete naționale mult mai mici. Potrivit Asociaței Grădinilor Zoologice din Regatul Unit, programul de salvare inițiat de Guvern este, practic, inaccesibil pentru majoritatea unităților, cu doar o grădină zoologică din 300 izbutind să acceseze fonduri pentru a asigura continuarea programelor de întreținere și de înmulțire a unor specii care au dispărut din mediul lor natural, notează BBC. Pe lângă scăderea abruptă a numărului de vizitatori, lipsa fondurilor va determina închiderea acestor sanctuare și, de asemenea, oprirea unor programe internaționale de înmulțire care să asigure perpetuarea acestor specii.

77 de specii au dispărut din mediul natural

Grădinile zoologice sunt unii dintre cei mai mari susținători ai efortului conservaționist din toată lumea, cu exemple de succes în America de Nord, Europa și Australia. „Grădinile zoologice contribuie cu sute de milioane de dolari la susținerea înmulțirilor, deopotrivă în captivitate și în sălbăticie, dar efectele economice ale pandemiei, care taie aceste finanțări, ar avea urmări devastatoare asupra unor specii care sunt realmente în pericol de a dispărea pentru totdeauna”, detaliază cercetătorul Alexandra Zimmermann, de la Universitatea Oxford. Potrivit Uniunii Interna- ționale pentru Conservarea Naturii, un număr de 77 de specii de animale și plante au dispărut din sălbăticie și nu mai sunt de găsit decât în sanctuare edificate de oameni pentru a le salva. De pildă, Pescarul de Guam este o pasăre care a dispărut complet din natură încă din anii 1980, ultimele 100 de exemplare trăind în grădini zoologice de pe teritoriul SUA.

„Păstrarea acestor exemplare în viață depinde integral de intervenția umană. Este decizia și responsabilitatea noastră dacă mergem spre eliminare totală sau spre recuperarea acestor animale“ (John Ewen, Societatea Zoologică din Londra)

Presiune enormă pe eforturile de salvare

Potrivit conservaționiștilor, dacă și înainte de pandemie salvarea anumitor specii prezenta destule dificultăți, criza economică și sanitară actuală pune o presiune enormă pe aceste eforturi. „Dat fiind faptul că aceste animale au dispărut din mediul natural ca urmare a acțiunilor umane, este de datoria noastră să le salvăm, apoi să le redăm naturii”, afirmă Amanda Trask, de la Societatea Zoologică din Londra, care rula pentru acțiunile de conservare 2,3 milioane de lire sterline lunar la începutul anului și va pierde 20 de milioane de lire sterline în 2020.