Main menu

header

805 24 2de Călin Popa şi Daniel Şuta

Câinii și porcii interacționează cu oamenii în același fel, cu multă comunicare, cu apropiere și cu reacții vizibile. Dar, în timp ce „cel mai iubit prieten al omului” cere ajutor, porcul este o creatură independentă și nu are nevoie de sprijinul omului pentru a rezolva o problemă.

Sociabili, dar independenți

O cercetare a experților de la Universitatea Eötvös Loránd, din Budapesta, a evidențiat felul în care porcii interacționează cu oamenii. Deși în multe privințe se aseamănă cu a câinilor, această legătură se deosebește în cazul porcilor prin faptul că aceste animale au un spirit independent pronunțat. „Am crescut porci, câini, pisici și lupi în același mediu, apoi am constatat deosebirile. Observând similitudinile dintre porci și câini, i-am analizat în profunzime”, detaliază specialistul Attila Andics. La capătul experimentului, s-a constatat faptul că un câine cere ajutorul omului să scoată hrana dintr-o cutie, în timp ce porcul continuă să se străduiască singur, până ce ajunge la conținutul dorit. Potrivit experților, această diferență este la baza succesului relației câinilor cu oamenii.

Pot fi dresați

Datorită felului prietenos în care se comportă cu oamenii, porcii au început să aibă un mare succes ca animale de companie. Deși pot ajunge la dimensiuni considerabile, unele specii mai mici au mare căutare. Dar a avea un porc ca animal de companie comportă respectarea anumitor reguli. În primul rând, nu sunt lesne de îngrijit și nu pot fi crescuți în condiții de apartament, atrag atenția experții. Deși în multe feluri sunt similari câinilor și pot fi dresați, porcii au anumite nevoi care pot depăși proprietarii în condiții de oraș. „Porcii sunt animale curioase, care trebuie să-și exploreze mediul înconjurător, mișcă și manipulează obiectele, le răstoarnă, distrug jucăriile și uneori chiar le mănâncă, periclitându-și sănătatea”, explică Leiki Salumets, manager în cadrul Societății pentru Prevenirea Cruzimii Împotriva Animalelor din Columbia Britanică. În cazul în care nu reușesc să aibă o preocupare, porcii se pictisesc și pot crea dezastre - rod covoarele, distrug canapelele, împing mobila. „Cel mai bun spațiu pentru a crește un porc este la curte, acolo unde acest animal poate să-și facă de lucru”, adaugă Salumets.

Atunci când o persoană decide să aibă un porc ca animal de companie, trebuie luată în considerare situația în care poate fi nevoie de cineva de încredere care să aibă grijă de acesta atunci când stăpânii sunt plecați mai mult timp

Vedetele, în febra adopţiilor

805 24 3În ultimii ani, numeroase celebrități au decis să aibă un porc pe post de animal de companie. În anul 2015, Miley Cyrus umplea rețelele de socializare cu imagini drăgăstoase alături de porcul său, Bubba Sue, detaliind alintăturile și sărutările cu care îl copleșea pe animal. George Clooney l-a avut ani întregi pe Max, porcul său iubit, la moartea căruia actorul a suferit teribil, iar în anul 2009, Victoria Beckham i-a făcut soțului David, de Crăciun, un cadou-surpriză: doi porci micuți de companie. Numiți Elton John și David Furnish, cei doi purceluși au fost printre cele mai scumpe animale de companie vândute în acel an. De asemenea, Paris Hilton a adoptat-o pe Princess Pigelette și s-a pozat cu aceasta până când n-a mai putut-o ține în brațe, vedeta britanică de televiziune Lydia Bright l-a îngrijit pe porcul numit Mr. Darcy până când acesta i-a atacat câinele, iar Megan Fox a avut grijă doi ani de porcul de companie Piggy Smolls, despre care soțul de atunci al actriței, Brian Austin Green, spunea că „este un animal amuzant, plăcut de crescut și foarte inteligent”.