Main menu

header

825 24 1de Ştefania Băcanu şi Claudia Mîţoi

Sunt puternici, devotați, cu nas fin, foarte bine antrenați și își iubesc partenerul de intervenție necondiționat. Acesta este câinele polițist, special pregătit să desconspire infractori și să rezolve cele mai încâlcite cazuri, încă de la primele săptămâni de viață. Are un regim special și se antrenează cot la cot cu stăpânul căruia i-a fost încredințat. Robert Dorobanțu, agent șef în cadrul Servicului de Poliție Canină, ne-a vorbit despre câinele polițist, cum se formează, pentru ce sunt pregătiți și, mai ales, ce se întâmplă cu el când iese la pensie.

„Testările se fac în jurul vârstei de 7 săptămâni”

- Cum se formează câinele poliţist?

- Câinii folosiţi de forțele de poliție sunt produşi de Centrul Chinologic Sibiu, unitate care se subordonează direct Inspectoratului General al Poliției Române și sunt repartizați la vârsta de 6 luni.

- După ce criterii se realizează selecția și repartizarea?

- Teoretic, Centrul Chinologic Sibiu selectează câinii în funcție de abilități și stabilesc pentru ce categorii de serviciu sunt prestabili: prelucrare urmă miros uman, descoperire cadavre umane îngropate, detectare substanțe - stupefiante, tutun, explozivi, patrulare intervenție, salvare urbană, salvare în mediu natural, biodetecție (detectează sânge sau materie seminală sau cadavre în submersie). Pentru selecție, sunt folosite testările în jurul vârstei de 7 săptămâni.

„Rar ai ocazia să îl alegi. Repartiţia lor se face în funcţie de nevoile unităților de poliție din țară”

825 24 2- Cum și când se face repartiția unui câine?

- Repartiţia lor se face în funcţie de nevoile unităților de poliție din țară, în jurul vârstei de 6 luni. După aplicarea testărilor amintite mai sus, câinii care nu se pretează pentru serviciu sunt vânduți la licitație. Practic, ajungi la CCS, ceri un câine pentru stupefiante și ei îți aduc un cățeluș care, în urma testărilor, a arătat abilități de aport, plăcere de a căuta, și cu el pleci la unitate pentru predresaj. Rar ai ocazia să îl alegi tu, chiar dacă ai experiența necesară.

- E nevoie de un dresaj aparte?

- Când ajungi înapoi la unitate, se începe procesul de predresaj, de la chemare, obișnuirea cu numele, socializare, aport sau începuturile exercițiilor pentru dezvoltarea agresivității, adică să urmărească și să muște o simplă cârpă la început, iar apoi, manșoane speciale.

„Programul de formare conține module de teorie și de practică”

825 24 3- Când devine câine polițist și cine stabilește cu cine va face echipă?

- Câinele va forma împreună cu polițistul sau jandarmul care l-a preluat cuplu chinotehnic. Este pregătit de omul care l-a preluat până la vârsta de minimum 11 luni, după care merge înapoi la CCS pentru cursul de specializare, unde, împreună cu alte 20-25 de cupluri, sub îndrumarea a doi-trei instructori din centru, urmează un program de specializare, ce durează 16 săptămâni, cu testări la fiecare lună. Programul de formare conține module de teorie și de practică, se lucrează în ședințe scurte, cu pauze între ele, pornind de la exerciții simple care se complică pe parcurs. De exemplu, la zona de disciplină, învățăm să mergem alături, mereu în partea stângă. Separat, exersăm pozițiile așezat și culcat, întoarcerile din mers și apoi, la final, avem un exercițiu care le combină pe toate. La fel și la substanțe, învățăm să căutăm mâncarea, la început pe jos, apoi plasată pe lângă o mașină sau în încăpere. Introducem, apoi, mirosul care ne interesează și îl hrănim în acea zonă până asociază hrana cu acel miros. La finalul cursului, se dă un examen complex prin care e testat cuplul. Dacă îl trece, pleacă la unitatea de poliție unde intră în serviciu.

- Cât de mare este aportul lui în misiunea unui polițist?

- Rolul unui cuplu chinotehnic în cadrul unei acțiuni polițienești este de a scurta timpul de intervenție. Dacă avem un autocamion și bănuim că sunt ascunse stupefiante în el, chemăm câinele. În loc să demontăm toată mașina și să căutăm peste tot, câinele ne poate indica în două minute în ce zonă există mirosul de stupefiant și căutăm direct acolo. De asemenea, apariția unui Rottweiler în zona unui conflict/scandal face ca persoanele implicate să se calmeze mult mai repede.

„Stau în serviciu de la terminarea cursului până pe la 8 ani sau chiar mai mult”

- Un câine poate rezolva singur un caz?

- Sunt foarte multe exemple de cazuri rezolvate cu ajutorul câinilor de serviciu, dar nu le rezolvă singuri. Cuplul, alături de ceilalți politiști care fac parte din echipa de cercetare, rezolvă situația. Fie că e vorba despre găsirea unei persoane dispărute sau despre prelucrarea unei urme de miros. Un exemplu recent, la Brăila, un câine de urmă, Gipsy, a condus echipa de intervenție de la casa unei bătrâne tâlhărite, până la casa autorului, care a fost prins și reținut la doar trei ore de la comiterea faptei. Personal, în 2015, la un control auto, câinele pe care îl aveam atunci a semnalat în zona șoferului miros de stupefiante. La o verificare mai atentă, s-au găsit ascunse pe la panoul de siguranțe peste 2.000 de comprimate exstasy.

- La ce vârstă se pensionează câinele?

- Câinii stau în serviciu de la terminarea cursului (1,5 ani) până pe la 8 ani sau chiar mai mult, dacă încă mai poate lucra. Pe Non, de exemplu, l-am luat acasă pe la 8 ani. Nu primește pensie sau altceva de la stat, e îngrijit de mine. Până acum doi ani, cei bătrâni erau scoși la licitație. Dacă nu îi cumpăra nimeni, ajungeau la foștii lor stăpâni în mod gratuit. De cele mai multe ori, îi luăm noi acasă sau le găsim un cămin. Personal, stau la curte și nu concep, după opt ani împreună, să ajungă în altă parte. Se creează o relație de nedescris, ancestrală, între om și câine și nu îl poți părăsi decât atunci când, inevitabil, moare. Câinele este singura ființă care te iubește mai mult decât se iubește pe el.

„Cel mai des sunt folosite rase precum Ciobănesc German, Ciobănesc Belgian Malinois, Ciobănesc Olandez, Rottweiler, Labrador, dar pot fi și Bloodhound, Cocker Spaniel sau metişi“

„Câinii sunt hrăniți cu mâncare brichetată (boabe) care este cumpărată la licitație de unitățile de poliție“

„Am luat locul II la stupefiante“

825 24 4- Câinele polițist participă la competiții?

- În fiecare an se organizează la CCS concursul de dresaj al câinilor de serviciu din Ministerul Afacerilor Interne, pe categorii de serviciu. Eu am participat de două ori la stupefiante, am luat un loc II, prin 2009, și un loc IV, în 2015, cu câini diferiți, iar pentru cazul cu cele 2.000 de comprimate extasy, am primit o diplomă onorifică pentru cuplul chinotehnic al anului. Până acum, am avut patru câini în dotare, sunt la al cincilea. Au fost Fritz, un Ciobănesc German pentru patrulare, Gud, un Labrador care s-a vrut de stupefiante, dar nu a trecut prima lună de curs, Red, Labrador pentru stupefiante, Non, Ciobănesc German pentru detectare stupefiante și tutun, care acum își trăiește bătrânețile la mine acasă, și în prezent am o femelă de Ciobănesc German, Tzitzi, cu care urmez cursul la CCS pentru a deveni câine de urmărire.