Main menu

header

834 25 1de Călin Popa şi Adrian Barna

Moda achiziționării de animale de companie cât mai exotice durează de ceva vreme și are extremele sale. Una dintre cele mai stranii specii care a intrat în atenția iubitorilor de necuvântătoare sunt lipitorile-bivol, de dimensiuni apreciabile.

„După ce se satură, stau și se odihnesc”

Terapia extragerii sângelui bolnavilor cu ajutorul lipitorilor este veche de când lumea, dar de când staruri foarte vizibile, ca Miranda Kerr, s-au apucat să popularizeze metoda ca un mijloc sigur de păstrare a frumuseții și prospețimii tenului, trendul de a ține acasă ca animale de companie aceste creaturi a depășit orice imaginație. De pildă, Ariane Khomjani, din San Francisco, are acasă o menajerie ce poate fi considerată „extremă”: cinci lipitori-bivol, un exemplar de anaconda și un miriapod veninos. Ca să beneficieze de funcțiunile sanitare ale târâtoarelor, Khomjan le lasă să-i soarbă din sânge (până la de zece ori greutatea fiecăreia), le spune pe nume (Laera, Liidra, Lykra și Lars) și le studiază „personalitățile”. „După ce se satură, stau și se odihnesc, sunt liniștite dacă sunt manevrate cu delicatețe”, detaliază Khomjan.

Vedete pe rețelele de socializare

834 25 2Americanul nu este singurul proprietar de lipitori. Acești pasionați sunt prezenți pe rețelele de socializare, au hashtaguri dedicate (#petleeches și #leechesofinstagram) și postează imagini teribile cu aceste vietăți hrănindu-se din brațele lor ca de la bufet, uneori mai bine de o oră, notează LiveScience. De asemenea, proprietarii de lipitori descriu în detaliu „relațiile romantice” care se înfiripează între exemplarele pe care le țin în cutii de sticlă. Alături de dieta ciudată, iubitorii de lipitori afirmă că a avea o astfel de tâtâroare nu diferă cu nimic de a deține un câine sau o pisică. „Oamenii se tem doar pentru că nu înțeleg”, argumentează Khomjani.

Tratament milenar

834 25 3Moda lipitorilor ca animale de companie este relativ recentă, dar aceste vietăți au fost prezente încă de pe vremea Egiptului antic în ceea ce a fost dintotdeauna considerat tratament medical. Secole la rând s-a considerat că aceste târâtoare au capacitatea de a purifica sângele și au fost utilizate pentru a trata o mulțime de maladii, de la chisturi la dureri de dinți și chiar boli mintale. Deși mult limitată, funcțiunea sanitară a acestor viețuitoare este prezentă și azi în lumea medicinei. Lipitorile sunt de folos pentru prevenirea formării cheagurilor de sânge după anumite intervenții reconstructive, fiind aprobate în acest sens limitat chiar de Administrația pentru Alimente și Medicamente din SUA, FDA, de peste 15 ani.

„Atunci când le propunem terapia cu lipitori pentru accelerarea vindecării țesuturilor, pacienții au rezerve serioase în legătură cu această metodă“ Rod Rezaee, Spitalul Universitar din Cleveland, SUA