Main menu

header

838 24 1de Călin Popa şi Adrian Barna

Lumea animalelor este uimitoare în fiecare zi. Spectacolul exemplarelor imense, de record mondial, poate fi completat oricând cu speciile de foarte mici dimensiuni, adevărate bijuterii ale ingineriei din laboratoarele naturii.

Brookesia nana, un mascul minuscul

838 24 2Dacă de regulă dimensiunile mici sunt caracteristice în special insectelor, reptilele sunt o categorie care oferă curiozității umane exemplare remarcabile, ce prezintă mecanisme de supraviețuire și adaptare uimitoare pe doar câțiva centimetri de corp. De pildă, Brookesia nana, un foarte mic cameleon, trăiește după reguli numai de el știute în Madagascar. Cu dimensiuni de 13,5 milimetri, masculul acestei specii este cea mai mică reptilă din lume și abia acoperă buricul degetului unui om. Demn de menționat este faptul că femela speciei este mult mai mare - 19 milimetri.

Brookesia Micra, expresie a dwarfismului

838 24 3Un alt mic cameleon, Brookesia Micra, se găsește în aceeași zonă, numai pe Insula Nosy Hara, și este o specie descoperită de doar câțiva ani. Nici nu este de mirare, dat fiind faptul că este suficient de mic încât să trăiască în mare discreție. Aceste exemplare nu depășesc dimensiunea unei asiprine și, potrivit experților, reprezintă expresia extremă a fenomenului numit dwarfism, mai precis adaptarea la mediul ostil, de doar trei kilometri pătrați, prin micșorarea accelerată a indivizilor, de la o generație la alta.

Paedophryne Amauensis, un săritor de record

Cea mai mică vertebrată de pe Terra, descoperită până în prezent, are sub un centimetru în lungime și trăiește în Papua Noua Guinee. Exemplarele acestei specii sunt atât de mici, încât a fost o adevărată provocare pentru oamenii de știință să le descopere și să le clasifice. În final, reprezentanții minusculi ai acestei specii au fost depistați cu ajutorul zgomotelor pe care le emit, asemănătoare celor produse de insecte. Broscuțe de record nu doar prin dimensiunea redusă, ci și prin capacitatea de a sări la o lungime de 30 de ori mai mare decât cea a corpului propriu, Paedophryne Amauensis prosperă hrănindu-se cu animale pe care prădătorii mai mari le ignoră.

Leaf Chameleon, un „original”

838 24 4Rudă cu Brookesia micra, specia numită Leaf Chameleon este o miniatură perfectă a unei reptile, având dimensiunea medie de 1,6 centimetri. Trăiește în Parcul Național Amber Mountain, din Madagascar, și este o specie care nu a rezultat din vreun proces de adaptare, mărturie stând unele repere fiziologice care o trimit înapoi în timp milioane de ani. Din acest motiv, precum și din cauza modificărilor de climă și habitat, Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii a plasat mica reptilă pe lista speciilor amenințate cu dispariția.

Dwarf Gecko, un campion al deșertului

În Insulele Virgine a fost descoperit, în 1964, micul Dwarf Gecko, o șopârlă de 14 grame. Potrivit estimărilor oamenilor de știință, specia a migrat din locuri cu mai multă apă și s-a adaptat, prin micșorare, la terenurile aride pe care a reușit să supraviețuiască. În timp, fascinanta șopârlă a dezvoltat abilități remarcabile - găsește mici spații umede în care stă mult timp la adăpost și evită cât poate perioadele cu căldură mare, reducându-și ritmul metabolic.

Chersobius signatus, o țestoasă de 10 centimetri

Cea mai mică broască țestoasă din lume este Chersobius signatus. Pare o jucărie, este un mecanism natural perfect și măsoară doar 10 centimetri, cât tocul unui pantof de damă. Dezvoltarea și extinderea activităților umane au pus în mare pericol existența și habitatul acestei broaște țestoase în Africa de Sud, fapt pentru care specia este prezentă pe lista oficială internațională ca fiind amenințată cu extincția.

Anaxyrus quercicus, un amfibian ca un tablou

838 24 5Amfibianul care poartă numele științific complicat Anaxyrus quercicus este cea mai mică broscuță de pe continentul nord-american. Încape lejer pe dosul unui deget arătător, este mai mică decât dopul unei sticle și pare o operă de artă vie, dat fiind modelul în alb și galben de pe pielea închisă la culoare. Broscuța poate fi zărită uneori, grație acestui contrast, printre frunzele din zonele umede ale pădurilor de pe coasta sud-estică a SUA.

Tetracheilostoma carlae, șarpele-șnur

O specie de șarpe de foarte mici dimensiuni, Tetracheilostoma carlae, șarpele-șnur, nu depășește dimensiunile unui fir de spaghetti. Descoperită în anul 2006, specia poate fi întâlnită - rar, este adevărat - în Barbados și este alcătuită din cei mai mici șerpi descoperiți în fauna lumii. Aflat în pericol critic de dispariție din cauza extinderii habitatului uman, acest tip de șarpe rămâne o creatură misterioasă, care riscă, și din cauza dimensiunilor, să dispară pentru totdeauna, înainte ca oamenii de știință să fi putut afla detalii despre viața sa.

Paleosuchus palpebrosus, un caiman atipic

838 24 6Să ai sub un metru lungime în lumea crocodililor în care giganții au de șase ori pe atât poate părea un dezavantaj, dar Paleosuchus palpebrosus este un caiman perfect adaptat mediului său și cu acele caracteristici excepționale care i-au făcut pe crocodili să supraviețuiască în toate erele care s-au succedat de la apariția speciei și care ar putea să dureze mai mult chiar decât oamenii. Atipicul caiman, care trăiește în multe părți ale Americii de Sud, este vital pentru ecosistemul său, întrucât se hrănește în principal cu piranha, care, în lipsa micului crocodil, ar da peste cap habitatul.

Gecko-leopard este un foarte prețuit și spectaculos animal exotic de companie, practic o mică șopârlă de 20 de centimetri, care poate trăi 20 de ani în captivitate

Anolis, iguana verde

O specie de o estetică de excepție, pe care natura pare să se fi folosit ca de o pânză pentru o pictură, este iguana Anolis, ale cărei dimensiuni mici - trei centimetri în medie - au atras amatorii de animale de companie exotice. În sălbăticie, mica reptilă este crucială pentru ecosistem, întrucât menține echilibrul insectelor în locul păsărilor. Când iese din ou, un exemplar cântărește două grame și pleacă imediat pentru a-și cuceri propriul teritoriu. În cazul în care reușește, crește rapid până la trei centimetri, apoi migrează din nou, spre a-și adjudeca alt spațiu, întrucât la această specie, teritoriul exemplarelor aflate la vârsta reproducerii diferă de cel al „adolescenților”.