Main menu

header

845 24 1de Carmen Ciripoiu şi Silviu Ghering

O pisicuță niponă, de o inteligență ieșită din comun, a uimit o lume întreagă. Tama a devenit cu câțiva ani în urmă o veritabilă vedetă mondială, după ce a salvat de la faliment o companie din Japonia. Când micuța a murit, în urma unei ceremonii funerare, a primit postum statutul de zeiță.

Acționează doar după ce au analizat toate posibilitățile

Specialiștii spun că pisicuțele sunt setate să gândească încă de când au venit pe lume. Mai mult, acestea știu să se atașeze foarte repede de oameni și le comunică acestora nevoile și dorințele lor. Blănoasele sunt capabile să învețe rutina, dar în același timp să ceară să fie respectate. S-a demonstrat că pisica are memorie foarte bună chiar și pe termen lung, reținând evenimente răzlețe la fel de bine ca pe cele obișnuite. Cel mai interesant este însă faptul că micuțele acționează doar după ce au analizat toate posibilitățile și nu din instinct, așa cum ar crede lumea. Cu puțin timp în urmă s-a făcut un studiu potrivit căruia pisicile au un IQ mai ridicat decât al câinilor și chiar al urangutanilor. Acesta a fost realizat de doctorul Norman Maier, profesor de psihologie la Universitatea din Michigan alături de doctorul Theodore Schneirla, de la Muzeul American de Istorie a Naturii. Au existat multe celebrități din lumea pisicilor, însă una singură a uimit cu adevărat o lume întreagă. Este vorba de Tama, singura felină șef de gară.

A ajuns la gară, din întâmplare

845 24 2În orășelul japonez Kishigawa se spune că nu există persoană care să nu fi auzit povestea incredibilă a pisicii Tama, emblema locului și o personalitate a întregii lumi. Micuța a ajuns la gară dintr-o pură întâmplare și, pentru că era extrem de simpatică, în scurt timp a fost luată în îngrijire de patronul unui magazin alimentar din apropiere. Atunci nimeni nu s-a gândit că aceasta va schimba soarta singurei linii feroviare din localitate. Totul a început în 2006, când șef de gară a fost Toshiko Koyama, un bărbat cu frică de Dumnezeu și mare iubitor de animale. Acesta obișnuia să hrănească un grup de pisicuțe fără stăpân, dar și pe Tama. Extrem de prietenoasă, acesteia îi plăcea enorm să se odihnească la soare și le-a permis totdeauna trecătorilor să o mângâie. La un moment dat însă, compania și-a pierdut singurul angajat, iar problemele financiare au depășit orice așteptare.

S-a prezentat la program în fiecare zi

În 2007, președintele companiei feroviare a făcut o vizită în gară și, fascinat de prezența felinei, a făcut un gest neobișnuit: a numit-o șef de gară onorific. Nu s-ar fi gândit niciodată că acest lucru va sta la baza unei adevărate campanii publicitare, în urma căreia s-au strâns foarte mulți bani. Ce trebuia să facă Tama? Să întâmpine călătorii și, fără să bănuiască, să promoveze calea ferată. Lucru care i-a plăcut teribil. Vestea s-a răspândit foarte repede și doar într-o singură lună numărul călătorilor a crescut cu un procent de 17%. Și totul a luat o turnură neașteptată, grație conștiincioasei pisici care se prezenta la program dimineață de dimineață. Informat despre acest aspect, președintele companiei i-a făcut atunci și un chipiu cu însemnele instituției și i-a dat chiar și un birou într-o casă de bilete, dotat corespunzător cu un culcuș și o litieră. Purtând pe cap chipiul, pisica le-a urat pasagerilor bun-venit prin mieunat, șase zile pe săptămână, de la ora 9:00 la 17:00. Potrivit unui studiu, numai în anul 2007 prezența pisicii a condus la creșterea cu 55.000 a numărului de călători. Cu alte cuvinte, Tama le-a purtat noroc.

Ecusoane și brelocuri cu felina

Atât de mult a crescut faima blănoasei, că la un moment dat la magazinul de suveniruri al micuței gări au început să se vândă tot felul de ecusoane cu Tama, dar și brelocuri cu felina, bomboane sau alte produse promoționale. În octombrie 2008, pisica a fost făcută și cavaler, iar pentru această ocazie a fost îmbrăcată cu o rochiță din dantelă albă. Tot atunci a primit de la președintele companiei și un premiu pe măsură constând într-o jucărie și o felie zdravănă de crab.

Trenul cu mustăți

Un lucru extraordinar s-a întâmplat însă în 2009. Renumitul designer Eiji Mitooka a fost angajat să proiecteze un tren, iar toată caroseria acestuia a fost plină cu desene care au reprezentat-o, bineînțeles, pe simpatica Tama: pe partea din față a trenului au fost desenate mustăți, iar când ușile se deschideau călătorii erau primiți cu o înregistrare cu mieunatul minunatei feline. În 2010, chiar și clădirea gării a fost modificată, pe acoperiș fiind montate, de asemenea, două urechi de pisicuță.

Google a produs un Google Doodle în cinstea ei

În 2011, Tama a fost ridicată la un rang și mai înalt, fiind desemnată director executiv al companiei, a treia cea mai importantă funcție, iar doi ani mai târziu a devenit președinte de onoare al aceleiași instituții. Cifrele spun că în toată perioada în care a slujit cu devotament mica gară, datorită Tamei s-au strâns 1,1 miliarde de yeni. În 2017, Google a creat chiar și un Google Doodle (n.r. - o modificare specială şi temporară a siglei Google, postată pentru o zi, pe pagina principală a acestui motor de căutare, pentru a celebra evenimente speciale) în cinstea ei.

După încheierea perioadei de doliu, o altă pisicuță, Nitama, a primit tot în Japonia titlul de ucenic de șef de gară, prima datorie a ei fiind să îi aducă omagii predecesoarei, an de an pe 23 iunie

La ceremonia funerară au participat zeci de reprezentanţi ai multor companii nipone

845 24 3Tama s-a stins din viață la 23 iunie 2015, la vârsta de 16 ani, din cauza unei insuficiențe cardiace. De-a lungul anilor, cascheta și jacheta pisicii, au fost o prezență constantă în gara din vestul Japoniei. Pisica a avut parte de o ceremonie funerară cu adevărat incredibilă, la eveniment participând nu doar zeci de reprezentanți ai multor companii nipone, ci și mii de fani. Funeraliile s-au desfășurat potrivit religiei șintoiste. În timpul acestora, pisica a primit statutul de zeiță. Mai mult, directorul companiei feroviare Wakayama Electric Railway, Mitsunobu Kojima, i-a oferit Tamei și un titlu special postum: șef de gară permanent onorific. „Când am vizitat-o împreună cu președintele companiei, în ajunul morții ei, pisica s-a ridicat și a mieunat ca și cum s-ar fi rugat să fie luată în brațe”, a declarat un reprezentant al companiei Wakayama Electric Railway. Printre cei care au prezentat condoleanțe s-a numărat și guvernul provinciei Yoshinobu Nisaka.