Main menu

header

853 24 1de Călin Popa şi Adrian Barna

Reabilitarea este recomandată în prezent în mod obișnuit câinilor după o intervenție chirurgicală debilitantă, după diverse leziuni și accidente și, de asemenea, este utilizată din ce în ce mai mult ca alternativă la intervenția chirurgicală.

Bazine pentru alergare subacvatică

853 24 2În centrele de reabilitare canină, afecțiunile cronice, cum ar fi artrita și leziunile măduvei spinării, sunt gestionate cu programe pe termen lung, care urmăresc îmbunătățirea mobilității și a circulației, menținând în același timp și masa musculară. De asemenea, scaunele cu rotile pentru câini sunt ceva obișnuit, iar proprietarii pot alege dintre multe modele sau le pot comanda personalizate. Centrul Medical Veterinar al Universității din Tennessee, de exemplu, pune la dispoziția proprietarilor de câini cu probleme de sănătate facilități pe un spațiu de 4.500 de metri pătrați, care includ benzi de alergare subac- vatică, o piscină, o cameră de oxigen pentru tratarea rănilor și o zonă mare de exerciții, în care animalele sunt trecute peste șine ridicate și reînvață să-și mențină echilibrul pe scânduri oscilante și discuri gonflabile. De asemenea, sunt puse în practică diverse exerciții de întindere a membrelor, efectuate de practicienii în domeniu, care redau animalului tot mai multă mobilitate cu fiecare sesiune.

Acupunctură, terapie cu laser, stimulare electrică

853 24 3Volumul tot mai mare de cercetări privind reabilitarea câinilor indică multe asemănări între capacitatea de recuperare a oamenilor și cea a acestor iubite animale de companie, care ajung adevărați membri ai familiei, inclusiv beneficiile pe care acestea le obțin în urma tratamentului timpuriu și apoi pe o perioadă mai lungă. De pildă, și oamenii și câinii se pot recupera foarte mult în urma unui accident vascular cerebral, dacă reabilitarea începe rapid. Totodată, în cazuri precum o leziune gravă a măduvei spinării sau o boală degenerativă, atât oamenii, cât și câinii pot avea un potențial asemănător de îmbunătățire. În aceste condiții, centrele de reabilitatre pentru câini pun la dispoziția patrupedelor sesiuni de acupunctură, terapie cu laser și unde sonore, stimulare electrică și alte tratamente, la alegere, pentru a promova vindecarea și a ajuta la gestionarea durerii. De asemenea, în centrele de reabilitare se practică pe scară largă o procedură foarte bine tolerată de pacienții canini: masajul. Această terapie poate fi utilizată pentru controlul durerii, relaxare și gestionarea edemelor, precum și pentru „încălzire” înainte de exerciții terapeutice. Beneficiile includ eliberarea de endorfină, circulația crescută și excreția de toxine, relaxarea și ameliorarea tensiunii, gamă crescută de mișcare și flexibilitate și un echilibru îmbunătățit.

Crioterapie împotriva inflamațiilor

Crioterapia este indicată în cazurile acute de inflamație, traume și durere, cum ar fi după leziuni sau intervenții chirurgicale. Aplicarea temperaturii scăzute reduce fluxul sangvin în regiunea de aplicare și diminuează durerea, rata metabolică, spasmele musculare și sângerările. Crioterapia se aplică timp de zece până la 20 de minute, de trei până la cinci ori pe tot parcursul zilei și trebuie utilizată în primele câteva zile după leziune sau intervenție chirurgicală. De asemenea, terapia cu căldură umedă este indicată pentru câinii cu afecțiuni cronice, cum ar fi artrita, și în fazele subacute ale vindecării chirurgicale și traumatice. În plus, tensiunea și spasmele musculare pot fi reduse prin aplicarea căldurii umede. Această terapie, care implică aplicarea de căldură umedă sau pachete fierbinți calde pe o zonă, scade durerea și provoacă vasodilatație, crescând circulația și, prin urmare, promovând vindecarea. Terapia cu căldură umedă poate fi administrată prin pachete calde, comprese calde sau apă caldă. Căldura umedă este de obicei aplicată timp de 15 până la 20 de minute la rând, de trei până la patru ori pe tot parcursul zilei și începe după trei până la patru zile de crioterapie.

Anumite tehnici se pot face și acasă

Potrivit experților de la clinica Amstutz, din Missouri, tehnicienii îi pot învăța pe proprietari să facă și acasă exerciții cu animalele de companie, dacă timpul le permite și dacă exemplarul nu necesită tratament care implică tehnologie avansată. Acest aspect poate antrena nu doar beneficiile pe termen lung pentru bunăstarea necuvântătoarelor, dar pot reduce și costurile (în medie, o ședință de terapie de recuperare pentru animalul de companie costă 80 de dolari). Practic, arată experții, se pot obține rezultate foarte bune în cadrul de acasă, mult mai familiar câinelui, dacă stăpânul este implicat în acest proces și primește instructajul necesar - modificări pentru a facilita mobilitatea câinelui și a preveni rănirea, cum ar fi mocheta pentru un exemplar care are probleme cu tracțiunea pe podele alunecoase sau anumite rampe care să împiedice câinele care are o leziune să sară de pe pat și să-și agraveze starea.

„Dacă aveți un câine care vrea să-și îmbunătățească starea și vedeți chiar și cele mai mici progrese, continuați terapia de recuperare!“ (doctor Kara Amstutz, River Canine Rehabilitation, Springfield)

Piaţă de 20 de miliarde de dolari numai în SUA

Reabilitarea canină este un domeniu în creștere, care se situează în jurul valorii de 20 de miliarde de dolari pentru îngrijirea veterinară care include aceste proceduri, față de aproximativ 15 miliarde de dolari în urmă cu cinci ani, arată datele Asociației Americane pentru Produse pentru Animale de Companie din Stamford, Connecticut. „Conștientizarea a crescut enorm și a devenit generală. Așteptările clienților sunt să vadă la animalele lor de companie rezultate similare cu ceea ce ar putea avea după propria intervenție chirurgicală”, explică specialistul Darryl Millis, profesor de chirurgie ortopedică la Universitatea din Tennessee. În aceste condiții, colegiile veterinare pun un accent tot mai mare pe instruirea în domeniu și oferă servicii de reabilitare, iar pe tot teritoriul SUA au apărut facilități de reabilitare pentru animalele de companie. De pildă, Colegiul American de Medicină și Reabilitare Sportivă Veterinară din Camas, Washington, a certificat 147 de centre de profil în SUA și circa 235 în întreaga lume (Australia, Elveția, Anglia, Belgia, Brazilia etc.).