Main menu

header

858 24 1de Roxana Istudor şi Adrian Pătrăuceanu

Ființele umane folosesc de secole metode naturale de combatere a bolilor, precum plantele medicinale, dar și animalele fac asta. Este un fenomen atât de obișnuit, încât își are propriul nume, zoofarmacognozie. Fie că implică utilizarea proprietăților de vindecare ale altor specii, ale unor plante sau chiar ale pietrelor, numeroase necuvântătoare fac totul pentru a se menține sănătoase, din instinct, dând oamenilor adevărate lecții terapeutice.

Femelele de elefant își induc nașterea

858 24 2Procesul prin care animalele se tratează singure cu ajutorul pietrelor are un nume - geofagie - și implică numeroase beneficii pentru speciile care îl practică. Animalele care recurg la geofagie știu, din generație în generație, că acest obicei poate menține sănătatea stomacului, poate compensa substanțele nutritive care lipsesc etc. Pe de altă parte, există numeroase motive pentru a accelera gestația la unele specii, pentru a se preveni potențiale malformații congenitale sau un stres prea mare al sarcinii asupra mamei. Elefanții africani, de exemplu, mănâncă anumite plante care induc travaliul, iar unele populații indigene folosesc aceleași plante în același scop. Perioada de gestație a femelei de elefant este lungă și chiar și atunci când nu există nicio urgență de a accelera sarcina, anumite exemplare își pot induce nașterea cu ajutorul naturii, dacă simt că acest lucru este necesar.

Vrăbiile și cintezoii scormonesc în chiștoace după nicotină

Animalele sunt creaturi pline de resurse, care folosesc tot ce pot găsi în mediul lor pentru a-și îmbunătăți propria sănătate. Unele specii care trăiesc alături de oameni au ajuns la un asemenea grad de adaptare încât au învățat să caute chiar și printre resturile umane pentru a-și procura anumite substanțe. Este cazul vrăbiilor și cintezoilor, care cotrobăie după chiștoace de țigări, în căutarea nicotinei. Un studiu internațional a pus în evidență faptul că această substanță apără cuiburile și puii de acarieni, iar exemplarele care se feresc de acești agresori sunt mai sănătoase și mai longevive, având șanse mai bune de a-și perpetua specia.

Cimpanzeii elimină paraziţii intestinali

858 24 3Rude genetice foarte apropiate de oameni, cimpanzeii folosesc din timpuri imemoriale anumite plante cu gust foarte amar pentru a-și trata infecțiile digestive și intestinale provocate de diverși paraziți. De altfel, în Africa, aceste primate și localnicii recurg la aceeași formulă naturistă pentru a-și ține sub control infecțiile și pentru a elimina paraziți intestinali de tipul viermilor cilindrici. Una dintre plantele-vedetă ale acestui proces este scoarța de albizia. Urmărind comportamentul primatelor și intrarea plantelor folosite de acestea în medicina tradițională umană, experții au ales anumite plante, din care au preparat extracte ce sunt studiate din perspectiva proprietăților antibacteriene, antiinfecțioase și antitumorale. La rândul lor, urangutanii au dezvoltat în secole o metodă naturistă de a-și ușura durerile provocate de căratul puilor din ramură în ramură. Și femelele, și masculii mestecă frecvent o plantă, o transformă într-o pastă pe care o utilizeză pe post de balsam calmant și cu care se ung pe locurile dureroase.

Furnicile „dezinfectează” cu rășină

Asemenea oamenilor, furnicile trăiesc în mari aglomerări, unde riscul de îmbolnăvire este crescut. Dar inteligentele insecte au găsit o formulă prin care își „dezinfectează” spațiile coloniilor, ținându-se astfel la adăpost de boli și infecții: rășina. Asemenea oamenilor care au găsit formule de a preveni răspândirea în masă a bolilor, furnicile își „căptușesc” cuiburile cu rășină în același scop. Cercetătorii au constatat faptul că în acele colonii de furnici care au acest obicei, indivizii sunt mai sănătoși, iar spațiul este mai ferit de patogeni. De asemenea, rezultatele mai multor studii realizate în cadrul laboratorului Mivegec3, din Montpellier, Franța, au certificat faptul că muștele scapă de paraziți consumând fructe care apoi se transformă în alcool și astfel le scapă de patogeni.

Omizile ingerează toxine antilarve

858 24 4Chiar și unele dintre cele mai mici creaturi ale Terrei își pot îmbunătăți propria sănătate cu ajutorul plantelor și al substanțelor pe care le găsesc în mediul în care trăiesc și cărora au învățat să le cunoască proprietățile vindecătoare. Un studiu extins, derulat asupra unei specii de omizi, a evidențiat faptul că exemplarele din această specie se hrănesc cu acele plante care conțin toxine ce pot elimina în mod natural anumite muște parazite, ce le pot invada. Consumând aceste plante, omizile se mențin ferite și de ouăle, și de larvele respectivelor muște, emanând prin piele toxinele care le țin la distanță și care sunt furnizate de plantele pe care le-au ingerat. „Totodată, omizile cresc absorbția unor plante deosebit de bogate în alcaloizi după ce au fost infectate de larvele unei viespi parazitoide”, detaliază cercetătorul francez Thierry Lefevre.

Oile recurg la taninuri pentru a combate infecțiile

858 24 5Infecțiile cu paraziți sunt un risc constant pentru animale, deopotrivă sălbatice și domestice. Deși în cel din urmă caz, exemplarele sunt de regulă sub supravegherea oamenilor care le cresc, atunci când vine vorba despre consumul anumitor plante în scop terapeutic, păstorii, de pildă, nu se amestecă în obiceiurile oilor. De altfel, s-a observat că aceste „învățături” trec de la o generație la alta, mieii fiind surprinși consumând aceleași plante foarte bogate în taninuri, care țin la distanță infecțiile de toate felurile.

Fluturii Monarch caută în natură seva anumitor plante care să-i protejeze, pe parcursul foarte scurtei lor vieţi, de atacul paraziţilor

Graurii şi berzele îşi vindecă problemele de piele

Anumite specii de păsări folosesc plante pentru a-și vindeca problemele de piele, de la răni superficiale la eczeme și ulcere. În multe cazuri, potrivit specialiștilor, anumite specii de barză folosesc cuiburile părăsite ale graurilor și le reumplu cu aceleași plante vindecătoare. Observând comportamentul acestor păsări, populații indigene recurg prin tradiție la aceleași plante, pentru a trata probleme similare, iar de la medicina din vechime, același tip de tratament naturist a intrat în laboratoarele farmaciștilor, care utilizează aceste plante pentru a crea formule potrivite oamenilor și problemelor lor.