Main menu

header

869 24 2de Roxana Istudor şi Adrian Barna

Legiuitorii din statul american Texas au aprobat un proiect de lege care le interzice proprietarilor de câini să-și țină animalele legate. Cele câteva excepții punctează cu precizie ce lungime trebuie să aibă lanțul și în ce condiții stăpânii pot ține necuvântătoarele legate.

Adăpost adecvat, apă potabilă, protecție împotriva intemperiilor

Potrivit noii legi, proprietarii de câini nu mai pot folosi lanțuri pentru a-și lega câinii afară. Orice sistem de reținere în aer liber trebuie să aibă o lungime de cinci ori mai mare decât cea a câinelui. De asemenea, proprietarul este obligat să ofere animalului un adăpost adecvat, ferit de lumina directă a soarelui, apă potabilă și protecție împotriva intemperiilor. Odată cu noile reglementări, oamenii legii vor avea și puterea de a acționa rapid atunci când găsesc un câine în condiții precare - regulile anterioare împiedicau intervenția timp de 24 de ore. „Este o veste grozavă pentru animalele de companie. Misiunea noastră este să promovăm deținerea responsabilă a animalelor și tratamentul uman al acestora, așa că am fost încântați de implementarea legii”, a spus Jennifer Young, directorul executiv al Aggieland Humane Society. Cele câteva excepții menționate în lege se referă la plimbările cu animalele de companie, campare, vânătoare, păstorit și agricultură.

Risc de agresivitate și răniri

Potrivit apărătorilor drepturilor animalelor, izolarea sau reținerea în lanț pe termen lung pot afecta grav câinii, în principal la nivel psihologic. Mai precis, specia- liștii atrag atenția că aceste animale inițial prietenoase pot deveni nevrotice, nefericite, anxioase și adesea chiar agresive. Câinii legați sunt expuși la răni fizice, mai ales în zona gâtului și sunt ținte sigure pentru insecte și paraziți. La toate acestea se poate adăuga îngrijirea neadecvată, hrănirea neregulată, răsturnarea bolului cu apă, asistență veterinară precară și expunerea la temperaturi extreme fără acces la protecție. Legea „Câinii în siguranță în aer liber” mai prevede că proprietarii care vor încălca noile prevederi vor primi o amendă de până la 500 de dolari, iar cei care vor recidiva, 2.000 de dolari.

„Intemperiile din ultimii ani au relevat urgența elaborării unor reglementări clare referitoare la animalele de companie legate, cu standarde pentru câinii care sunt ținuți afară“ (Shelby Bobosky, director executiv al organizației Texas Humane Legislation Network)