Main menu

header

881 24 2de Roxana Istudor şi Adrian Barna

Cu adevărat „cei mai buni prieteni al omului”, câinii demonstrează că nici măcar rudele lor sălbatice directe, lupii, nu au capacitatea de a înțelege din instinct natura umană și rămân singurele animale care se pot lega de stăpânii lor în această manieră, atât de completă și de profundă.

Cooperare din instinct

Cercetătorii de la Universitatea Duke, din Carolina de Nord, afirmă că, după 14.000 de ani de domesticire, câinii au devenit acele animale - singurele, de altfel - care îi pot înțelege în profunzime pe oameni și nici măcar „rudele” lor lupii nu se apropie de această performanță. Cel mai bun prieten al omului a evoluat pentru a înțelege gesturile umane și pentru a căuta ajutor la oameni într-un mod unic pentru regnul animal. Autorii studiului, care au comparat puii de lup crescuți în captivitate cu câini care nu au avut niciun contact cu oamenii, au descoperit că aceștia din urmă își depășesc „rudele” sălbatice în testele de înțelegere și cooperare. Echipa de experți pune aceste rezultate pe seama faptului că aceşti „cei mai buni prieteni ai oamenilor” chiar îi înțeleg instinctiv pe aceștia.

Spiritul social, rezultat al domesticirii

Specialiștii americani au pus în evidență faptul că, la fel ca sugarii umani, puii de câine înțeleg intuitiv ce face un om atunci când indică ceva. Puii de lup, pe de altă parte, nu au manifestat aceeași abilitate. „Acest studiu întărește cu adevărat dovezile că spiritul social al câinilor este un produs al domesticirii. Această abilitate îi face pe câini animale de serviciu atât de grozave. Este ceva ce se nasc cu adevărat pregătiți să facă”, explică cercetătorul Brian Hare. Rezultatele experimentelor au arătat că, și fără un antrenament specific, puii de câine de până la 8 săptămâni înțeleg anumite lucruri din relația cu oamenii și, foarte important, sunt nu doar predispuși din naștere, ci și dornici să înțeleagă.

De zeci de ori predispuși să interacționeze

Chiar dacă, pe de o parte, puii de câine și puii de lup testați s-au dovedit la fel de capabili în testele unor abilități cognitive cum ar fi controlul memoriei și al impulsurilor motorii, când a venit vorba de abilitățile de „citire” a oamenilor, diferențele au devenit clare. Puii de câine au vădit o tendință de 30 de ori mai mare să se apropie de un om, chiar și străin pentru ei. „Când este vorba despre pui de câine, dacă intrați în incinta lor, ei se adună în jurul dumneavoastră, în timp ce puii de lup aleargă la colț și se ascund”, detaliază specialistul Hannah Salomons.

Ştiu cum să ceară ajutor

Când li s-a prezentat mâncare într-un recipient sigilat, puii de lup au încercat, în general, să rezolve singuri problema. Dimpotrivă, puii de câine au apelat la oameni pentru ajutor, privindu-i în ochi și solicitând rezolvarea problemei. Potrivit experților americani, modul în care prădători temuți s-au transformat în cei mai buni prieteni ai omului este încă un mister. Una dintre teorii afirmă că atunci când oamenii și lupii s-au întâlnit pentru prima dată, doar cele mai prietenoase dintre aceste sălbăticiuni ar fi fost tolerate și ar fi ajuns suficient de aproape pentru a se înfrupta din resturile umane. Astfel au supraviețuit și și-au transmis genele care i-au făcut, generație după generație, mai puțin temători și de agresivi față de oameni.