Main menu

header

894 24 1de Roxana Istudor şi Silviu Ghering

Specialiștii nu contenesc să releve calitățile de excepție ale delfinilor, care se dovedesc mamifere extrem de inteligente. Nu este de mirare, în aceste condiții, că poveștile despre grupuri de delfini care salvează oameni și mamifere vin încă din Grecia antică și continuă până în zilele noastre.

Scăpat după 15 ore în valuri

894 24 2Există multe povești despre delfini care protejează oamenii de prădători sau navighează pe lângă nave prin ape agitate, ca niște ghizi experimentați care scot navigatorii din încurcătură. Potrivit datelor Whale and Dolphin Conservation Society, relatările despre delfini care au salvat vieți ale unor exemplare din alte specii vin din negura vremurilor. Cea mai recentă dovadă este un episod emoționant, care a avut loc pe coasta Floridei, în SUA. Un mic Terrier s-a pierdut în apele agitate ale unui canal de lângă Marco Island și a luptat cu apele circa 15 ore, dar era tot mai epuizat și ar fi pierit cu siguranță în adâncuri dacă nu ar fi avut „o stea norocoasă”: un grup de delfini. Mamiferele au înotat rapid spre naufragiat și au început să înoate în jurul animăluțului care se lupta să supraviețuiască. Ce a urmat poate fi un exemplu de comunicare între două specii inteligente și devotate.

Au ținut cățelușul la suprafață

894 24 3Grupul de delfini care a înconjurat cățelul disperat a început să facă zarvă și să scoată zgomote ascuțite, în încercarea de a atrage atenția eventualilor pescari din zonă. În același timp, au menținut cățelușul aflat la capătul puterilor la suprafață până când a sosit ajutorul. Într-adevăr, la un moment dat, mișcarea din larg a atras atenția unor localnici, care au văzut cățelușul înconjurat de ceata de delfini gălăgioși. Patrupedul, ud și obosit, era împins spre suprafață, cu botul, de unul dintre mamiferele acvatice, de fiecare dată când risca să se scufunde, în timp ce un alt delfin îl susținea de dedesubt dacă își pierdea echilibrul. Scena a fost descrisă în detaliu și imortalizată de oamenii impresionați de gestul delfinilor care păreau să știe exact ce au de făcut pentru a menține cățelușul în viață - să-l ajute să respire. Așa l-au găsit salvatorii chemați de localnici, ud până la oase, epuizat, dar în viață, grație unui grup de delfini.

Au împins în larg balenele dezorientate

Delfinii fac ceva rar pentru lumea naturală, centrată pe o selecție neiertătoare: membrii răniți ai grupurilor lor și nou-născuții sunt ajutați de fiecare dată când au probleme. Mai mult, există relatări despre delfini care au ajutat alte cetacee. În 1983, la Tokerau Beach, Northland, Noua Zeelandă, un grup de balene a eșuat în timpul refluxului. Localnicii au ieșit și au făcut tot posibilul să țină mamiferele în viață până când apa a revenit la o valoare care le-a permis să se întoarcă în larg, dar episodul le-a lăsat dezorientate și victime sigure pentru prădători. Dar au avut noroc cu un grup de delfini care și-au dat seama ce se întâmplă și au înotat în apele puțin adânci, punându-se chiar pe ei înșiși în pericol, pentru a „împinge” balenele în direcția corectă - au salvat astfel 76 din 80 de exemplare eșuate. Era o repetare a unui incident similar, care avusese loc anterior în portul neo-zeelandez Whangarei.

Au susținut un adolescent să se întoarcă în barcă

Și oamenii își datorează viața uneori delfinilor, care vin în ajutor ca o specie inteligentă, dovedind empatie și solidaritate. Departe de a fi un fenomen modern, această ajutorare este documentată, de pidă, în anii 1700, când un grup de mamifere care au contribuit la salvarea unor marinari vietnamezi a căror ambarcațiune fusese scufundată de invadatorii chinezi. În două incidente similare din istoria recentă, delfinii au intervenit decisiv în salvarea unor surferi, rotindu-se în jurul lor și ținând astfel la distanță rechinii care se apropiaseră deja de oamenii aflați în primejdie de moarte. Un alt episod recent a fost povestit chiar de protagonistul său, un adolescent care a căzut dintr-o barcă undeva în Marea Adriatică și care își datorează viața unui delfin prietenos, care a înotat alături de el și l-a împins înapoi în ambarcațiune, susținându-l chiar, până l-a văzut în siguranță, relatează dolphins-world.com. „Când mi-am dat seama că delfinul mă împinge spre barcă, m-am apucat de el”, a povestit tânărul.

Apără turiștii de rechini

894 24 4Undeva în Golful Aqaba, din apropierea Peninsulei Sinai, o vacanță de vis era cât pe ce să-l coste viața pe un turist britanic pe nume Martin Richardson. Un căpitan de navă a oprit ambarcațiunea pentru ca pasagerii să poată vedea delfinii jucându-se. Trei dintre turiști au decis să înoate cu ei, iar unul a stat ceva mai mult decât ceilalți. Spre groaza lui și a celor din navă, a fost atacat de un rechin și în câteva clipe a fost înconjurat de alte exemplare feroce, care simțiseră mirosul de sânge. „Ceva m-a mușcat din lateral. Am intrat în panică, apoi am simțit din nou o mușcătură groaznică, în partea superioară a brațului”, și-a amintit mai târziu Richardson, un scafandru în vârstă de 29 de ani. Dar dintr-o dată, trei delfini s-au plasat între turist și rechini, lovind apa cu cozile și alungând prădătorii suficient cât echipajul să-l salveze pe turist. Într-un alt caz, în Marea Roșie, 12 scafandri pierduți timp de peste 13 ore au fost înconjurați de delfini tot timpul, mamiferele respingând numeroșii rechini care vânează în zonă. Când a apărut o barcă de salvare, delfinii au făcut sărituri, îndemnând oamenii spre semenii lor aflați în pericol.

„Ne-au protejat până când am putut ajunge la țărm”

Rob Howes, un salvamar născut în Marea Britanie, plecase să înoate cu fiica sa și cu doi dintre prietenii ei pe o plajă din Noua Zeelandă, când delfinii au apărut brusc. „Au început să ne înghesuie, ne-au împins pe toți patru, făcând cercuri strânse în jurul nostru. Atunci am zărit un rechin Mare Alb îndreptându-se spre noi. Delfinii ne izolaseră ca să ne protejeze și au rămas cu noi până când am putut înota la țărm”, detaliază Howes. „Acest comportament defensiv al delfinilor este obișnuit atunci când mamele își protejează puii de prădători”, explică specialiștii Centrului pentru Studii Maritime de la Universitatea din Haifa, Israel.

„Delfinii sunt capabili de autorecunoaștere în oglindă, un indicator principal al conștientizării de sine, iar această capacitate poate fi o explicație plauzibilă pentru formele superioare de empatie și altruism pe care le manifestă“ cercetătorii de la Acvariul Național din Baltimore

„Inel de protecţie“ în jurul victimei

Surferul Todd Endris avea nevoie de un miracol după ce fusese mușcat de trei ori de un rechin din specia Marele Alb și aproape își pierduse un picior.  Atunci a intervenit o grupă de delfini, care au format un inel de protecție în jurul omului, ceea ce i-a permis să ajungă la țărm, unde primul ajutor rapid oferit de un prieten i-a salvat viața. Surferul a rămas cu sechele îngrozitoare și a avut nevoie de terapie îndelungată, dar este în viață datorită unor delfini cu un comportament extraordinar.